αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε ψυχολογικά τρικ για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να είναι πιο καινοτόμο

Πέντε ψυχολογικά τρικ για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να είναι πιο καινοτόμο

Σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο κι αν δραστηριοποιείσαι, η καινοτόμος σκέψη είναι συχνά αυτό που χρειάζεται για να πας στο επόμενο level και να εξελιχθείς.

Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές βαλτώνουμε σε μια κατάσταση, χωρίς να αναζητάμε νέες ιδέες.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com έφτιαξε μια λίστα που μπορεί να σε βοηθήσει. Ειδικά αν τρέχεις την δική σου startup/ επιχείρηση/ brand. Παραθέτει 5 απλές κινήσεις για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να είναι πιο καινοτόμο. Όπως θα διαπιστώσεις, πρόκειται για συνήθειες που μπορεί ο καθένας να εντάξει στην καθημερινότητα του. Αναδιαμορφώνοντας τη διαδικασία σκέψης σας, θα μπορείτε να δημιουργήσετε καινοτόμες ιδέες που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο.

1# Διάβασε ένα βιβλίο. Ο χρόνος που αφιερώνετε στην ανάγνωση και τη γραφή θα βελτιώνει πάντα τη δημιουργική σας σκέψη – μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι όσοι διαβάζουν συχνά και όσοι έχουν θετική στάση απέναντι στην ανάγνωση γενικά, έχουν μεγαλύτερες ικανότητες δημιουργικής σκέψης από τους συνομηλίκους τους. Ενώ οι επιχειρηματίες συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να διαβάζουν μόνο επιχειρηματικά βιβλία, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγνωση μυθοπλασίας έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

2# Brainstorming. Σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας ως μυ. Ακριβώς όπως θα σηκώνατε βάρη στο γυμναστήριο για να δυναμώνετε τα χέρια ή τα πόδια σας, θα πρέπει επίσης να «γυμνάσετε» τον εγκέφαλό σας για να ενισχύσετε τις ικανότητες δημιουργικής σκέψης σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να τρέξει σε ένα brainstorming. Αφήστε τον εαυτό σας να ανατρέξει σε πολλές ιδέες που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ταυτόχρονα. Καταγράψτε όλα όσα σας έρχονται στο μυαλό – χωρίς να διαγράφετε ιδέες επειδή φαίνονται πολύ εξωφρενικές ή ανέφικτες. Το point είναι ότι μπορείτε να κάνετε εξάσκηση και να γράψετε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες. Αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε ανοιχτοί σε ένα ευρύτερο φάσμα ιδεών στο μέλλον, επιτρέποντας μια πιο δημιουργική σκέψη όταν είναι ώρα να λύσετε προβλήματα για την επιχείρησή σας ή την δουλειά σας.

3# Δώσε έμφαση στην πλευρική μάθηση. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι περήφανοι που είναι αληθινοί experts στη θέση τους. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων που σας βοηθούν να παρέχετε καλύτερα αποτελέσματα στους πελάτες σας. Αλλά για να ενισχύσετε τη δημιουργική σκέψη, πρέπει να αγκαλιάσετε την πλευρική μάθηση. Η πλευρική μάθηση σημαίνει ουσιαστικά ότι προσπαθείτε να μάθετε περισσότερα για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός του επαγγέλματος που έχετε επιλέξει. Δεν θα γίνετε απαραίτητα ειδικός σε αυτούς τους τομείς, αλλά θα επεκτείνετε τις γνώσεις σας σε σημείο όπου θα έχετε τουλάχιστον μια βασική κατανόηση. Η αύξηση της δίψας σας για γνώση θα σας κάνει πιο καινοτόμους και θα σας βοηθήσει να κάνετε νέες ανακαλύψεις.

4# Μάθε να διαχειρίζεσαι τους περισπασμούς. Ορισμένοι οπτικοί περισπασμοί θα μειώσουν τη διαδικασία σκέψης σας. Ένας ακατάστατος χώρος εργασίας ή η υπερβολική πρόσβαση στο smartphone θα μπορούσε να σας αποσπάσει από την εργασία. Παρόλο που κάποιοι περισπασμοί σας βοηθούν να απορροφήσετε περισσότερες πληροφορίες, η διατήρηση π.χ. ενός καθαρού εργασιακού περιβάλλοντος θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο έργο σας καθώς εργάζεστε προς μια λύση. Δεν είναι κακό η σκέψη σου να ανατρέχει σε διάφορες πηγές, αλλά πρέπει να μπορείς να το κοντρολάρεις.

5# Μη φοβάσαι να κάνεις ένα διάλειμμα. Το έχουμε ξανά πει: Τα διαλείμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός. Και να «καθαρίζεις» το μυαλό σου. Διάβασε και το άρθρο με τα 3 είδη διαλειμμάτων που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι μέσα στην ημέρα τους. Επίσης, η προσεκτική εναλλαγή των tasks μπορεί να τροφοδοτήσει την καινοτομία χωρίς να βλάψει την παραγωγικότητά σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =