αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι με τους οποίους τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν την ταπείνωση για να σε ελέγξουν

Πέντε τρόποι με τους οποίους τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν την ταπείνωση για να σε ελέγξουν

Οι σχέσεις απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, είτε είναι προσωπικές είτε επαγγελματικές. Εάν λείπουν αυτά τα στοιχεία, η σχέση δεν θα λειτουργήσει. Μπορεί επίσης να γίνει τοξική όταν η χειραγώγηση και η ταπείνωση μπαίνουν στο μείγμα.

Η ταπείνωση είναι όταν… σέρνεις κάποιον χαμηλά στο έδαφος. Η ταπείνωση είναι ανελέητη. Χρησιμοποιεί λέξεις και πράξεις για να υποτιμήσει, να πληγώσει, να ελέγξει ή ακόμα και να καταστρέψει τους άλλους.

Προβλήματα καταχρηστικού ελέγχου μπορεί να υπάρχουν σε οποιαδήποτε σχέση: Οικογένεια, φίλοι, εργοδότες ή συνάδελφοι. Τα κόλπα συνήθως ξεκινούν προκαλώντας απλά προβλήματα, αλλά σταδιακά κλιμακώνονται σε τοξικότητα. Εδώ είναι 5 τρόποι με τους οποίους τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν την ταπείνωση για να σε ελέγξουν.

Ζήλια

Εάν βρίσκεστε σε μια προσωπική ή επαγγελματική καταχρηστική σχέση, θα παρατηρήσετε τη ζήλια του άλλου ατόμου. Τέτοιοι άνθρωποι ενδόμυχα βράζουν όταν συμβαίνει κάτι καλό ή όταν καταφέρνετε κάτι. Αν δεν μπορούν να είναι το… αστέρι της παράστασης, δεν ενδιαφέρονται. Ναι, θα είναι δίπλα σας σε περιόδους δοκιμασίας. Ωστόσο, είναι μαζί σας για να φανούν καλοί και όχι ως πραγματική υποστήριξη. Όχι μόνο δεν μπορούν να χαρούν μαζί σας, αλλά θα χρησιμοποιήσουν την ταπείνωση ως όπλο για να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματα σας.

Επικριτικές δηλώσεις

Όταν πρόκειται για την καταδίκη των άλλων, οι τοξικές προσωπικότητες είναι… η κριτική επιτροπή. Επικρίνουν αυστηρά την εμφάνιση των ανθρώπων και τα πάντα σχετικά με αυτούς. Ούτε η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, ούτε οι άγνωστοι ξεφεύγουν από τα δηλητηριώδη σχόλια τους. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα ελαττώματα που βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι σε άλλους είναι συχνά τα ίδια που έχουν και αυτοί. Έτσι, κρύβουν τις ατέλειές τους με την κριτική, την ταπείνωση και τα προσβλητικά λόγια. Να είστε βέβαιοι ότι αν κακολογούν τους άλλους σε εσάς, το ίδιο κάνουν και για εσάς πίσω από την πλάτη σας.

Μετατόπιση ευθυνών

Η μετατόπιση ευθυνών είναι ένα τυπικό εργαλείο στο οπλοστάσιο των ναρκισσιστών. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Psychology Today το εξηγεί ως τον τρόπο του τοξικού ατόμου για να εκτρέψει την ευθύνη του. Αντί να παραδεχτούν τις ελλείψεις και τις προσβολές τους, κατηγορούν άλλους ανθρώπους, συνήθως στα πιο κοντινά τους άτομα.

Δεν σέβονται τα όρια σου

Για να είναι κάθε σχέση υγιής και διαρκής, χρειάζεστε όρια. Αυτά είναι απαραίτητα, είτε είναι προσωπικά είτε επαγγελματικά. Τα όρια λένε στους ανθρώπους τι θεωρείτε αποδεκτή ή μη αποδεκτή συμπεριφορά στη ζωή σας. Δυστυχώς, τα άτομα που χειραγωγούν, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Θα χρησιμοποιήσουν την χειραγώγηση και την ταπείνωση για να ξεπεράσουν τα όριά σας. Σιγά- σιγά, συνεχίζεις να χάνεις έδαφος, μέχρι εκείνοι να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της σχέσης.

Gaslighting

Έχουμε μιλήσει για αυτό και σε προηγούμενο άρθρο μας. Ειναι η Νο1 τακτική χειραγώγησης των νάρκισσων. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =