αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να χρησιμοποιείς την οπτική επαφή στη δουλειά και να παίρνεις αυτό που θες

Πέντε τρόποι για να χρησιμοποιείς την οπτική επαφή στη δουλειά και να παίρνεις αυτό που θες

Έχουμε μιλήσει σε αρκετά άρθρα για την σημασία της οπτικής επαφής. Είναι ένα «κλειδί» για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση ή για να δείξεις το πόσο σε ενδιαφέρει ένας συνομιλητής σου (και αυτά που λέει). Είτε συζητάς με έναν φίλο, είτε με έναν HR Manager σε μια συνέντευξη, η επαφή με τα μάτια είναι σημαντική. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να δει τον συνομιλητή του να κοιτά… έξω από το παράθυρο ή να χαζεύει στο κινητό.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 5 τρόπους για να χρησιμοποιείς την οπτική επαφή στη δουλειά και να παίρνεις αυτό που θες.

1# Κάνε καλή εντύπωση

Η απαλή και σταθερή οπτική επαφή είναι το καλύτερο για μια επαγγελματική συνάντηση. Κρατήστε την οπτική επαφή περιστασιακή — έτσι θα είναι ζεστή, αλλά δεν θα είναι «lockαρισμένη». Αν εστιάζετε επίμονα πάνω σε κάποιον, θα τον κάνετε να αισθανθεί άβολα.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι τρώτε δείπνο με φίλους και αφηγείστε μια ιστορία στους άλλους τέσσερις καλεσμένους, αλλά στην πραγματικότητα κοιτάτε μόνο ένα άτομο. Θα είναι… ανησυχητικό για τους άλλους καλεσμένους που δεν επωφελούνται από την οπτική επαφή σας και μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν μείνει στο περιθώριο. Σε μια συνάντηση, είναι αναμφισβήτητο ότι εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα στο δωμάτιο, πρέπει να «συνδέσετε» τα μάτια σας με όλους, χαλαρά, εδώ και εκεί, φροντίζοντας όλοι να αισθάνονται ότι έχουν την προσοχή σας.

2# Χτίσε εμπιστοσύνη

Οταν γνωρίζετε κάποιον, χρησιμοποιήστε την οπτική επαφή για να μεταδώσετε την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας. Κοιτώντας τον, δείχνεις πιο ανοιχτός και φιλικός. Η εμπιστοσύνη είναι πιο εύκολο να οικοδομηθεί.

Η εμπιστοσύνη αφορά σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά σας. Όταν συναντάτε π.χ. έναν πιθανό πελάτη, πρέπει να καθορίσετε ποιος είστε ως άτομο από τη στιγμή που μπαίνετε στο κτίριο, επομένως είναι σημαντικό να χαιρετήσετε το άτομο στη ρεσεψιόν θερμά και να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να «συνδεθείτε» με όλους. Οι άνθρωποι θέλουν να συνεργαστούν με άτομα που τα συμπαθούν και τα εμπιστεύονται, οπότε η οπτική επαφή με όλους δημιουργεί την τέλεια ενέργεια για να σας προετοιμάσει για μια καταπληκτική συνάντηση.

3# Δείξε ότι είσαι εκεί

Η προσοχή σου πρέπει να είναι εκεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να «σαρώσετε» το δωμάτιο και να παρατηρήσετε κάτι ενδιαφέρον στο γραφείο του ατόμου — ίσως μπορείτε ακόμη και να το αναφέρετε — και επίσης φροντίστε να κοιτάξετε τα μάτια του/της. Αυτό μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη του άλλου για εσάς μετά τη συνάντηση.

4# Δείξε ενδιαφέρον

Όταν κάποιος παρατηρήσει μια λάμψη στο μάτι σας που υποδεικνύει ότι βρίσκετε πραγματικά κάτι ενδιαφέρον, δημιουργείτε μια σύνδεση που θα παίξει ρόλο τόσο σε θέματα που σχετίζονται με την εργασία σας όσο και σε θέματα που δεν σχετίζονται με την εργασία σας. Μη διστάζετε μέσα σε ένα meeting να κάνετε μια ερώτηση ή να μιλήσετε για κάτι που δεν συνδέεται άμεσα με τη δουλειά, αλλά ενδιαφέρει την άλλη πλευρά. Έτσι θα βρείτε ένα κοινό έδαφος και η σχέση που θα χτίσετε θα βοηθήσει όταν η συζήτηση επιστρέψει στη δουλειά.

5# Βγάλε αυτοπεποίθηση

Συνηθίστε να κοιτάτε ψηλά ή να κοιτάτε στο πλάι αντί να κοιτάτε κάτω. Από τη στιγμή που κοιτάς κάτω, δείχνεις ανασφάλεια. Όταν κοιτάτε ψηλά, στην πραγματικότητα ενισχύετε την ενέργειά σας, κρατάτε τον εαυτό σας στη γραμμή της αισιοδοξίας, και κρατάτε τον εαυτό σας ανοιχτό στο να λαμβάνετε την ενέργεια του άλλου. Όσον αφορά την οπτική επαφή, το βλέμμα ψηλά αυξάνει και προκαλεί την αλληλεπίδραση, ενώ το βλέμμα προς τα κάτω μεταδίδει φόβο.

Ας πούμε ότι σας κάνουν μια ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην οποία δεν γνωρίζετε την απάντηση. Αντί να κοιτάξετε κάτω, κοιτάξτε ψηλά για να μεταδώσετε ότι σκέφτεστε με αυτοπεποίθηση και ανοιχτά. Είναι μια λεπτή μετατόπιση που θα επιδράσει θετικά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − 4 =