αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να σταματήσεις να αθετείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου

Πέντε τρόποι για να σταματήσεις να αθετείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου

Πόσο συχνά αθετείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου; Όλοι θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα πράγματα που σας βλάπτουν, και την ίδια στιγμή να κάνετε κινήσεις που σας ωθούν προς τους στόχους σας.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν ακολουθούμε αυτό το μοτίβο. Η προσοχή μας αποσπάται ή τα παρατάμε εντελώς.

Αλλά γιατί αθετούμε τις υποσχέσεις προς τον εαυτό μας; Η σύντομη απάντηση είναι… γιατί είσαι άνθρωπος.

Η μακροσκελής απάντηση είναι πιο περίπλοκη. Περιλαμβάνει το ψυχολογικό μείγμα σύνθετων συναισθημάτων, σκέψεων και προγραμματισμού που μας κάνει αυτό που είμαστε. Συχνά έχουμε αντίθετες επιθυμίες, συναισθήματα, πεποιθήσεις και ιδέες. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικές συγκρούσεις που σημαίνουν ότι οι συγκρουόμενες δυνάμεις νιώθουν σαν να πολεμούν μεταξύ τους μέσα στον εγκέφαλό σας.

Λέτε ότι θέλετε (ή δεν θέλετε) κάτι και υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις γύρω από αυτό. «Υπόσχομαι ότι θα είμαι σε φόρμα». «Υπόσχομαι ότι δεν θα τον/την αφήσω άλλο να μου φέρεται έτσι». «Υπόσχομαι ότι θα ψάξω για άλλη δουλειά». «Υπόσχομαι ότι θα εργαστώ για την επίτευξη των στόχων μου». «Υπόσχομαι ότι θα αλλάξω τη ζωή μου». «Υπόσχομαι ότι θα σταματήσω το κάπνισμα/το ποτό». Μπορεί να το εννοείτε αυτή τη στιγμή, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Δεν είστε μόνο εσείς, είναι δύσκολο για όλους μας. Οι άνθρωποι είμαστε τόσο περίπλοκοι.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι λοιπόν 5 τρόποι για να τηρείς πάντα τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου.

1 | Start Small. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις που έχετε από τον εαυτό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα παρατήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε το χτίσιμο από χαμηλά. Το να περιμένεις τεράστια αλλαγή μέσα σε μια νύχτα είναι απίστευτα αγχωτικό. Το να προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά ταυτόχρονα, κάνει πολύ πιο πιθανό να αθετήσετε τις υποσχέσεις σας στον εαυτό σας. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας. Το να αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος, να ξεκινήσετε την άσκηση και να αρχίσετε να τρώτε καλύτερα ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο ( ή αδύνατο). Πιθανότατα θα δείτε ότι αποτυγχάνετε σε ένα ή δύο από αυτά πριν καν ξεκινήσετε. Αντίθετα, ξεκινήστε με μικρότερους στόχους. Επιλέξτε μόνο ένα πράγμα στο οποίο θα εστιάσετε. Αυτό σας δίνει κάτι εφικτό για να εργαστείτε, χωρίς να σας κάνει να αισθάνεστε εξουθενωμένοι. 

2 | Πρόσεχε… τις δικαιολογίες. Μπορείς πάντα να παραβιάσεις μια υπόσχεση προς τον εαυτό σου. Συνήθως υπάρχει μια μικρή φωνή στο κεφάλι σας που αρχίζει να δικαιολογεί και να επιχειρηματολογεί υπέρ του γιατί είναι ΟΚ να αθετήσετε την υπόσχεσή σας. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, γράψτε όλες τις πιθανές δικαιολογίες που μπορεί να βρείτε για να αθετήσετε την υπόσχεσή σας στον εαυτό σας. Δημιουργήστε μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε. Και μετά απαντήστε σε αυτές τις δικαιολογίες. Βρείτε μια αντίθετη δικαιολογία. Βρείτε… τρύπες στις δικαιολογίες σας.

3 | Επιβράβευσε τον εαυτό σου για την τήρηση των υποσχέσεων. Όσο περισσότερο μπορείτε να συνδέσετε την υπόσχεση που δίνετε στον εαυτό σας με θετικά συναισθήματα, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει. Η έρευνα έχει δείξει ότι αν δεν δείτε ή δεν αισθανθείτε την άμεση ανταμοιβή για την προσπάθειά σας, είναι πιο πιθανό να τα παρατήσετε. Όταν επιμένετε σε μια νέα συνήθεια ή υπόσχεστε στον εαυτό σας, όταν κάνετε ένα βήμα προς ό,τι προσπαθείτε να πετύχετε, χαϊδέψτε τον εαυτό σας στην πλάτη. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο, κάντε κάτι διασκεδαστικό ως ανταμοιβή και φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας άφθονη θετική επιβεβαίωση. Όσο περισσότερα κίνητρα μπορείτε να δημιουργήσετε τόσο το καλύτερο. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις πιθανότητές σας.

4 | Υπευθυνότητα. Αυτό μπορείς να το κάνεις μόνος σου, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει κάποιος άλλος να παραμείνεις εντός δρόμου. Δοκιμάστε το εξής: Να δημιουργήσετε ένα σύστημα όπου θα καταγράφετε όλα όσα υποσχεθήκατε να κάνετε κάθε μέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε αυτήν τη λίστα με κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος θα σας τσεκάρει. Αυτό σας αναγκάζει να παρακολουθείτε όλες τις υποσχέσεις σας και κάνει πιο δύσκολο να τις αθετήσετε.

5 | Γίνε πιο συγκεκριμένος. Σημαντικό. Όταν δίνετε μια υπόσχεση στον εαυτό σας, πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε; Πόσο καιρό θέλετε να κρατήσετε αυτή την υπόσχεση; Τι είδους συμπεριφορά θέλετε να αλλάξετε; Όταν δίνετε μια αόριστη υπόσχεση στον εαυτό σας, δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να μην κάνετε τίποτα, επειδή δεν ξέρετε πάνω σε τι έπρεπε να εργαστείτε ακριβώς. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι για το τι θα κάνετε και τι δεν θα κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε τα όρια και τους κανόνες, καθιστώντας ευκολότερο να τα τηρείτε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σταμάτα να ανησυχείς για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις»: 6 τοξικές συνήθειες που πρέπει να κόψεις

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − fourteen =