αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να πεις «όχι» σε μία πρόσκληση κάποιου

Πέντε τρόποι για να πεις «όχι» σε μία πρόσκληση κάποιου

Δεν είναι εύκολο να απορρίψετε μια πρόσκληση, ειδικά αν είστε εκ φύσεως καλός άνθρωπος. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει να μάθουμε πώς να λέμε ΟΧΙ σε πράγματα —συμπεριλαμβανομένων των διάφορων προσκλήσεων— ώστε να μπορούμε να λέμε ΝΑΙ σε άλλα πράγματα που όντως μας ενδιαφέρουν (και αυτό περιλαμβάνει ακόμα και το να χαλαρώνουμε στο σπίτι με τις πιτζάμες μας).

Το κόλπο είναι ότι απλά πρέπει να μάθετε πώς να είστε ευγενικοί όταν το κάνετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να απορρίψετε μια πρόσκληση.

1# Αφήσε τον να πει αυτό που θέλει, πριν πεις ΟΧΙ. Όταν σε προσκαλεί κάποιος για να πάτε κάπου, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι πιστεύει ότι είσαι ενδιαφέρον άτομο. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε ευγνώμονες… ή τουλάχιστον, δεν πρέπει να είστε αγενείς. Μην τους προσβάλλετε κόβοντάς τους στη μέση της πρότασης για να πείτε όχι. Ακόμα κι αν πραγματικά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να πάτε, περιμένετε να τελειώσουν. Τους οφείλετε να ακούσετε τουλάχιστον πλήρως την πρόσκλησή τους.

2# Πες έναν λόγο για τον οποίο δεν μπορείς να πας. Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να ολοκληρώσετε, τότε πείτε τους “Συγγνώμη, πρέπει να ολοκληρώσω κάτι απόψε”, ακόμα κι αν είναι απλώς μια σειρά του Netflix. Ή αν είστε πραγματικά κουρασμένοι, πείτε ακριβώς αυτό (αλλά μην εξηγήσετε ότι στην πραγματικότητα βαρεθήκατε να βλέπετε τα πρόσωπά τους – αυτό κρατήστε το για τον εαυτό σας!). Εάν υπάρχει μια πρόσκληση και κάποιος λέει απλώς «Συγγνώμη, δεν μπορώ», θα θέλατε επίσης να ακούσετε έναν λόγο, έτσι δεν είναι; Το να δώσεις μια εξήγηση σημαίνει ότι νοιάζεσαι αρκετά για το άλλο άτομο.

3# Μην πεις «την επόμενη φορά» αν δεν το εννοείς. Το πρόβλημα με τους καλούς ανθρώπους είναι ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν μια υπόσχεση μόνο και μόνο επειδή νιώθουν ενοχές που λένε όχι. «Λυπάμαι που δεν μπορώ απόψε… αλλά ίσως την επόμενη εβδομάδα!». Μην το πεις, αν δεν το εννοείς. Τι θα συμβεί αν όντως σας ρωτήσουν ξανά ε μια εβδομάδα από τώρα και εξακολουθείτε να μην θέλετε να πάτε; Τότε θα είσαι… παγιδευμένος. Τότε θα φανείς κακός αν πεις όχι άλλη φορά.

4# Μην απαντάς άμεσα στις online προσκλήσεις. Σήμερα όλοι περιμένουν να ανταποκριθούμε γρήγορα. Αν δουν ότι είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και δεν απαντάμε στα μηνύματά τους σε λιγότερο από πέντε λεπτά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαστε αγενείς ή εντελώς ασεβείς. Λοιπόν, μην ενδώσετε σε αυτό το είδος της σύγχρονης πίεσης, ειδικά αν είναι από κάποιον που κάνει μια πρόσκληση που δεν θέλετε να πάτε. Αν θέλετε να είστε καλοί, πείτε τους «Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα απαντήσω σε μια ή δύο μέρες». Και όταν περάσουν δύο μέρες, αρνηθείτε ευγενικά. Αυτό θα σας κάνει να κερδίσετε χρόνο για να σκεφτείτε πραγματικά αν πρέπει να πάτε ή όχι και αν δεν θέλετε θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε μια προσέγγιση για να αρνηθείτε ευγενικά.

5# Αν συνεχίσει να σε πιέζει, δεν χρειάζεται να παραμείνεις «μαλακός». Yπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να σε ρωτήσουν για 20η φορά μέχρι να πεις ναι. Γνωρίζουμε τέτοιους τύπους. Είναι ασεβείς και δεν μπορούν να δεχτούν το όχι ως απάντηση. Λοιπόν, είναι πολύ καλό για εσάς να μην είστε ευγενικοί μετά την τρίτη τους προσπάθεια. Προσπάθησε όμως να μην θυμώσεις. Δεν θα σας κάνει καλό. Αντίθετα, πείτε «Σας είπα ήδη δύο φορές ότι δεν θέλω, σεβαστείτε το». Ή κάτι σαν: «Πώς μπορώ να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν με ενδιαφέρει; Λυπάμαι, απλά δεν μπορώ. Ελπίζω να καταλαβαίνετε». Να είστε σαφείς αλλά και πάλι με σεβασμό και ψυχραιμία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =