αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους haters και την κριτική που σου γίνεται

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους haters και την κριτική που σου γίνεται

«Αν ποτέ δεν σου γίνεται κριτική, τότε ταρακουνήσου. Δεν κάνεις τίποτα καινούργιο» έχει πει ο Jeff Bezos. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon δεν έχει άδικο. Δες γύρω σου. Όλους αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν κάτι καινούργιο σε κάποιο πεδίο- είτε με επιτυχία είτε με αποτυχία. Οι συντρηπτική πλειοψηφία από αυτούς δέχτηκε ή δέχεται ακόμα και τώρα κριτική. Ακόμα και άνθρωποι που είναι απολύτως πετυχημένοι.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δεχτείς κριτική όταν κινείσαι προς τα εμπρός. Το βλέπουμε έντονα και στην Ελλάδα. Το σημαντικό point εδώ είναι το πως αντιδράς στην κριτική που σου γίνεται. Παρακάτω λοιπόν θα δεις 5 τρόπους για να βγεις αλώβητος από αυτή τη συνεχή δοκιμασία.

1- Να είσαι πρόθυμος να μεταφέρεις γνώσεις σε κάποιον, ακόμα κι αν σε μισεί: Μην αφήνεις τα προσωπικά συναισθήματα να σας βγάλουν από τον σωστό δρόμο. Ακόμα κι αν κάποιοι σας κάνουν σκληρή κριτική, μη διστάσετε να τους εξηγήσετε πως έχουν τα δεδομένα και να τους μεταφέρετε τις γνώσεις σας. Ίσως να συμφωνήσουν μαζί σας. Ίσως και όχι. Αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις στους haters.

2- Πες την αλήθεια, για όλα: Συχνά, οι επικριτές επιτίθενται σε άλλους ανθρώπους, επειδή δεν πιστεύουν τις επιτυχίες τους. Να είσαι ανοιχτός να μιλήσεις και για τις αποτυχίες σου. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους. Στους ανθρώπους αρέσει το αληθινό. Δεν χρειάζεται να δείχνεις ότι είσαι τέλειος.

3- Δες γιατί σε αμφισβητούν: Η αμφισβήτηση δεν είναι προσβολή. Είναι μια φυσική αντίδραση, σε κάτι που ίσως φοβίζει τους ανθρώπους, όπως λέει το Entrepreneur.com. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δεις την ουσία. Γιατί σε αμφισβητούν. Και έτσι ίσως βρεις τον τρόπο για να τους αλλάξεις γνώμη. Μη μένεις στις προσωπικές επιθέσεις.

4- Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις δοκιμές και τα λάθη: Αν δοκιμάσεις κάτι νέο, είναι πιθανό να προκαλέσει γέλια ή κριτική. Ειδικά αν αποτύχει. Σκέψου όμως, ότι πολλοί μεγάλοι επιχειρηματίες, έφτασαν στην κορυφή μέσα από τα λάθη τους. Και τώρα τα παραθέτουν ως μαθήματα. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις νέα πράγματα, σκεπτόμενος το τι θα που οι επικριτές.

5- Μάθε πότε πρέπει να απολογηθείς: Όταν κάνουμε ένα λάθος, δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε δημόσια. Ίσως είναι λίγο δυσάρεστη στιγμή, όμως είναι πολύ πιθανό αυτό να λειτουργήσει θετικά για εσάς, απέναντι στους άλλους. Εξάλλου είπαμε: από τα λάθη μαθαίνουμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 6 =