αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ που μπορούν να σε σώσουν όταν έχεις πολλά να κάνεις μέσα σε λίγο χρόνο

Πέντε τρικ που μπορούν να σε σώσουν όταν έχεις πολλά να κάνεις μέσα σε λίγο χρόνο

Ζούμε στην εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι… είναι απασχολημένοι. Και ας το παραδεχτούμε: Υπάρχουν πάντα περισσότερα πράγματα να κάνουμε. Το πλύσιμο ρούχων είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ, τα πιάτα χρειάζονται καθάρισμα, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ πρέπει πάντα κάποιος να τα κάνει, οι δουλειές στο γραφείο και τα deadlines πολλαπλασιάζονται. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα «συστατικά» που μπορεί να έχει η καθημερινότητα σου.

Αλλά τότε πως μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να είναι πάντα οργανωμένοι και να προλαβαίνουν όλα όσα έχουν να κάνουν, την ίδια στιγμή που άλλοι διαμαρτύρονται μόνιμα ότι… δεν έχουν χρόνο; Η ημέρα έχει 24 ώρες για όλους.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πως κινείσαι μέσα στην ημέρα και πως διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου. Εδώ είναι λοιπόν 5 τρικ που μπορούν να σε σώσουν όταν έχεις πολλά να κάνεις μέσα σε λίγο χρόνο.

1# Κάνε μία λίστα υποχρεώσεων. Το πρώτο βήμα είναι να οργανωθείτε ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε τι πρέπει να κάνετε. Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε μια λίστα υποχρεώσεων στο μυαλό σας. Η μνήμη ενός ανθρώπου δεν είναι το πιο αξιόπιστο πράγμα. Πιθανότατα θα ανακαλύψετε ότι ξεχνάτε σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε. Γράψτε την λίστα με τις υποχρεώσεις σας σε ένα χαρτί ή σε ένα app.

2# Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ωραία, έφτιαξες την λίστα σου. Τώρα ορίστε προτεραιότητες, βαθμολογώντας κάθε καταχώριση σε μια κλίμακα από το 1 (λιγότερο σημαντικό) έως το 5 (το πιο σημαντικό). Μπορείτε να βοηθηθείτε εξετάζοντας τις αρνητικές συνέπειες του κάθε task, αν μείνει στην άκρη. Πώς μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά το να μην το κάνεις; Είναι κάτι που πρέπει να κάνετε τώρα; Ή μπορεί να περιμένει μέχρι μία άλλη ώρα; Βασίζονται άλλοι άνθρωποι σε εσάς για να κάνετε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα αμέσως;

3# Δημιουργήστε χρόνο για τις προτεραιότητες. Τώρα που έχετε μια λίστα με απλές δουλειές και προτεραιότητες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα για να τις ολοκληρώσετε. Ξεκινήστε με τα tasks υψηλής προτεραιότητας και καθορίστε ποια ώρα της ημέρας για εργαστείτε για το κάθε ένα. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε την Χ εργασία και ορίστε το σωστό χρονικό block στο ημερολόγιο σας. Δημιουργήστε χρόνο στο πρόγραμμά σας επίσης για ξεκούραση, χαλάρωση και χόμπι. Τα άτομα με πολυάσχολη ζωή συχνά παραβλέπουν πράγματα όπως τον ύπνο, την άσκηση ή το σωστό φαγητό, καθώς είναι φορτωμένοι με πράγματα που πρέπει να κάνουν μέσα στην ημέρα. Αλλά η υπονόμευση της σωματικής σας υγείας, θα σας φθείρει. Μην πέσετε ε αυτή την παγίδα.

4# Στόχος η ολοκλήρωση, όχι η τελειότητα. Η τελειότητα είναι ο εχθρός… της ολοκλήρωσης. Οι τελειομανείς δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους τους, επειδή τείνουν να εστιάζουν υπερβολικά στο τελικό προϊόν. Αν δεν είναι τέλειο, τότε δεν είναι σωστό. Αλλά, εδώ είναι ένα μικρό μυστικό για εσάς: Τα περισσότερα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Απλώς πρέπει να τελειώσουν. Ομολογουμένως, αυτή μπορεί να είναι μία κακή συμβουλή εάν τυχαίνει να είστε μηχανικός ή χειρουργός, αλλά τα περισσότερα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια στην εκτέλεση τους. Κάντε τη δουλειά σωστά, κάντε τη δουλειά καλά, αλλά μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας με τις προσδοκίες της τελειότητας γιατί θα καταλήξετε να χάσετε τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να φτάσετε σε ένα ανέφικτο πρότυπο.

5# Ο κανόνας των 5 λεπτών. Εάν μια δραστηριότητα χρειάζεται λιγότερο από πέντε λεπτά για να ολοκληρωθεί, απλώς κάντε την και ολοκληρώστε την. Όσο την αφήνεις παραπίσω, τόσο το χειρότερο. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το πλύσιμο των πιάτων. Μπορεί να έχετε ένα μπολ με δημητριακά για πρωινό και να βάλετε μετά το μπολ στο νεροχύτη. Καθώς περνά η μέρα, προσθέτετε συνέχεια περισσότερα πιάτα. Σκέψου: Μεσημεριανό γεύμα, σνακ ή βρώμικα ποτήρια. Θα χρειαστούν ίσως δύο λεπτά για να πλύνετε αυτά τα βρώμικα πιάτα αν το κάνετε άμεσα. Αλλά αν δεν το κάνετε, κάποια στιγμή, θα πρέπει να αφιερώσετε ένα κομμάτι του χρόνου στο συγκεκριμένο πλύσιμο των πιάτων. Και αυτό το κομμάτι του χρόνου μπορεί εύκολα να πάει παραπίσω αν τύχει να εμφανιστούν επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πιάτα καθαρίζονται εύκολα όταν είναι…. φρεσκοβρομισμένα. Συνήθως καθαρίζονται αμέσως με ελάχιστο τρίψιμο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα αν αφήσετε τα υπολείμματα να σκληρύνουν για μερικές ώρες. Έτσι, αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια δουλειά πέντε λεπτών, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια δουλειά είκοσι λεπτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + nine =