αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ για να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Πέντε τρικ για να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση λειτουργεί σαν μαγνήτης. Προσελκύει όχι μόνο τους άλλους ανθρώπους, αλλά και πολλές ευκαιρίες.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση; Στον πυρήνα της, η αυτοπεποίθηση είναι μια αντίληψη. Με τη δυνατότητα να επηρεάσει βαθιά τις σκέψεις, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές σας. Mπορεί να είναι ένας ισχυρός οδηγός επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Η ανασφάλεια κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κολλημένοι —σε κακές δουλειές, ανθυγιεινές σχέσεις και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις— επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ανίκανο και ανίσχυρο. Το χειρότερο: Η ανασφάλεια μπορεί να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της. Από την άλλη, τα άτομα με αυτοπεποίθηση είναι σε θέση να προχωρήσουν μπροστά, να μπουν σε νέες εμπειρίες και να αναλαμβάνουν νέα challenges. Η αυτοπεποίθηση διαιωνίζεται. Oσο πιο ικανοί νιώθετε, τόσο περισσότερο είστε διατεθειμένοι να βουτήξετε σε άγνωστα νερά.

Τα καλά νέα: Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορεί να δουλευτεί. Εδώ είναι 5 τρικ που θα σε βοηθήσουν να την αναπτύξεις.

1# Βάλε ένα προσωπικό challenge. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αναπτύξετε αυτοπεποίθηση είναι να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει ή φοβάστε να δοκιμάσετε. Η συμμετοχή σε μια δραστηριότητα που σας φοβίζει βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης όχι απαραίτητα επειδή θα φέρετε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, αλλά επειδή δοκιμάσατε τις ικανότητές σας και αποδείξατε στον εαυτό σας ότι: «Ε, πραγματικά μπορώ να το κάνω αυτό!». Αυτό το challenge δεν χρειάζεται να είναι τόσο ακραίο. Δοκίμασε κάτι που θα σε πάει ένα σκαλί πιο πάνω στη ζωή ή στην δουλειά σου.

2# Ζήτα βοήθεια. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση συχνά κρύβουν την ανάγκη τους για βοήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να νιώθουμε άβολα κάνοντας αιτήματα βοήθειας, ανησυχώντας ότι δείχνει πως είμαστε ευάλωτοι και στρέφει την προσοχή στις αδυναμίες μας. Αλλά η ικανότητα να ζητάτε ξεκάθαρα βοήθεια όταν τη χρειάζεστε ή τη θέλετε, είναι στην πραγματικότητα σημάδι δύναμης. Τα επιτυχημένα άτομα κάνουν ισχυρά αιτήματα βοήθειας όλη την ώρα. Στην πραγματικότητα, όσο πιο ισχυρό ένα αίτημα κάνετε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες μπορείτε να δημιουργήσετε για τον εαυτό σας — προσωπικά και επαγγελματικά.

3# Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους. Όταν κουνάτε το δάχτυλο στους άλλους – ή ακόμα περισσότερο, όταν κατηγορείτε τον εαυτό σας – για κάτι που δεν πηγαίνει όπως το έχετε σχεδιάσει, απομακρύνετε την εστίαση σας από την εργασία ή την κατάσταση, και μπαίνεται στο παιχνίδι… των ευθυνών. Αντίθετα, προσπαθήστε να έχετε μια πιο αντικειμενική οπτική, αξιολογώντας τα γεγονότα, ώστε να μπορείτε να εξετάσετε εναλλακτικές ενέργειες την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε παρόμοιες περιστάσεις. Αφήνοντας στην άκρη τις ευθύνες, δίνετε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να βρει λύσεις. Με τον καιρό, αυτή η ικανότητα θα ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας.

4# Άσε στην άκρη ο,τι δεν είναι στον έλεγχο σου. Μπορείτε να ελέγξετε τις διαθέσεις, τις σκέψεις, και τις πράξεις σας. Από την άλλη, δεν μπορείτε να ελέγξετε άλλους ανθρώπους, γεγονότα και πολλές περιστάσεις. Βρείτε γαλήνη και άνεση μαθαίνοντας να αφήνετε στην άκρη εκείνα τα πράγματα που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα, επειδή δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε όπως θέλουν. Αυτή η δυσπιστία σας ακινητοποιεί και μπορεί να σας εμποδίσει να αναλάβετε δράση. Αν ανησυχείτε για την ικανότητά σας να βρείτε μια νέα δουλειά επειδή πιστεύετε ότι «κανείς δεν θα σας προσλάβει», μπορεί να αναβάλετε να φτιάξετε βιογραφικού σας, την ενημέρωση του προφίλ σας στο LinkedIn και την έναρξη της αναζήτησης εργασίας.

5# Κατέγραψε την πρόοδο σου. Σταματήστε και παρατηρήστε τους θριάμβους σας, όσο μεγάλοι ή μικροί κι αν είναι. Όταν βασίζετε την αυτοπεποίθησή σας στο άτομο που έχετε γίνει, μαθαίνετε να εκτιμάτε τα μοναδικά επιτεύγματα και τα skills σας. Δείτε την ανάπτυξη σας, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον γείτονα, τον συνάδελφο ή τον αδερφό σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η οπτική θα σου δώσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + nine =