αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι startuppers και οδηγούν στην αποτυχία

Πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι startuppers και οδηγούν στην αποτυχία

Ο δρόμος μέσα από τον οποίο πρέπει να περάσει μια startup έτσι ώστε να φτάσει στην επιτυχία, είναι δύσκολος. Κάθε λάθος κίνηση, μετρά. Ειδικά στην αρχή, πρέπει να κάνεις προσεκτικές κινήσεις. Αφού χρήματα για χάσιμο (μάλλον) δεν υπάρχουν, και παράλληλα αν χτίσεις ένα κακό brand τότε αυτό θα είναι δύσκολο να αλλάξει στο μυαλό των χρηστών.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι startuppers; Παρακάτω θα δεις 5 από αυτά. Αρκετά από τα οποία τα βλέπουμε και στην Ελλάδα.

1# Φτιάχνουν ένα project… μέσα σε μια «σπηλιά». Εντάξει, όχι κυριολεκτικά. Συμβαίνει όμως το εξής: Πολλές φορές όταν κάποιος βρίσκει μια ιδέα, μπορεί να πέσει με τα μούτρα εκεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην βλέπει τι γίνεται στην αγορά και το σημαντικότερο: Να μην ρωτά τους υποψήφιους πελάτες/ χρήστες του, έτσι ώστε να πάρει feedback. Φτιάξε «στα γρήγορα» ένα Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν, και δώσε το σε μια ομάδα χρηστών, για να δεις τις πραγματικές ανάγκες και να κάνεις τις όποιες αλλαγές.

2# Έχουν στο μυαλό τους να βρουν επενδυτές, όχι να φτιάξουν ένα βιώσιμο project. Το βλέπουμε συχνά και στην χώρα μας. Πολλοί είναι οι startuppers που ξεκινούν μια προσπάθεια, και από την Day 1 έχουν στο μυαλό τους το πως θα βρουν επενδυτές για να «σηκώσουν» χρήματα. Δεν σκέφτονται πως θα φτιάξουν ένα καλό προϊόν και το πως θα κάνουν την ζωή κάποιων ανθρώπων καλύτερη. Τελικά, το πιθανότερο είναι να μην φτιάξουν ούτε μια καλή επιχείρηση, ούτε να βρουν χρηματοδότηση.

3# Λάθος διαχείριση του μπάτζετ. Ακριβώς επειδή τα χρήματα που έχεις στα χέρια σου είναι περιορισμένα, χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Είναι καλό να κάνεις ένα βασικό πλάνο, για να ξέρεις που θα ξοδέψεις τα εκάστοτε χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν να αδειάσει το ταμείο… πολύ γρήγορα.

4# Λάθος ομάδα. Είτε πρόκειται για συνιδρυτές, είτε για μέλη της ομάδας. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή. Αν τα μέλη της ομάδας δεν «ταιριάζουν» μεταξύ τους, το εγχείρημα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε αδιέξοδο πολύ γρήγορα.

5# Προσπαθούν να τα κάνουν… όλα μαζί. ΟΚ, είναι δύσκολο να μπεις full-time σε ένα project που λογικά στην αρχή δεν θα σου φέρνει έσοδα. Όμως το να το «τρέξεις» ως παράλληλο project δεν είναι τόσο απλό. Αρκετοί είναι αυτοί που ξεκινούν μια startup, ενώ κάθε πρωί πάνε… στην κανονική δουλειά τους. Αν δεν καθορίσεις από την αρχή ποιες ώρες θα δουλεύεις για το project σου, θα «χάσεις την μπάλα». Σημείωση: Αν θες να φτάσεις στην επιτυχία με την startup σου, μάλλον θα πρέπει να αφιερώνεις ώρες σε καθημερινή βάση. Και όχι «όποτε έχεις χρόνο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 9 =