αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κρατήσεις αποστάσεις από ένα άτομο στον κοινωνικό ή οικογενειακό κύκλο σου

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κρατήσεις αποστάσεις από ένα άτομο στον κοινωνικό ή οικογενειακό κύκλο σου

Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν αξίζουν να είναι κομμάι της ζωής σου. Μπορεί να είναι συνάδελφοι, φίλοι ή ακόμα και μέλη της οικογένειας.

Υπάρχουν μερικά αδιαμφισβήτητα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να μείνετε μακριά από κάποιον που είναι στον κύκλο σας. Η επίγνωση αυτών των δεικτών θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ποιους ανθρώπους πρέπει να έχετε κοντά σας και ποιους όχι.

Όλοι έχουμε ακούσει για τοξικούς ανθρώπους, χειραγωγούς, ναρκισσιστές ή ψυχοπαθείς. Αυτό σημαίνει όμως ότι μπορούμε εύκολα να τους εντοπίσουμε στον κοινωνικό μας κύκλο; Όχι ακριβως. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται καθώς μερικοί άνθρωποι ξέρουν να καμουφλάρουν τις προθέσεις τους. Εδώ είναι 5 σημάδια για να τους εντοπίσεις.

1. Αισθάνεστε κουρασμένοι αφότου τους μιλήσετε

Όλοι περνάμε από δύσκολες περιόδους στη ζωή μας. Είναι εντάξει να είστε λυπημένοι και να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που διαμαρτύρονται συνέχεια, δημιουργούν δράμα από το τίποτα και ευδοκιμούν όταν τραβούν την προσοχή των άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι τους αναφέρουν ως «συναισθηματικά βαμπίρ». Διότι αφότου τους μιλήσετε, αισθάνεστε εντελώς κουρασμένοι. Είναι σαν να σου αφαιρούν την ενέργεια.

Κατά μία έννοια, το κάνουν. Η παρέα με άτομα που μόνιμα παραπονιούνται και είναι drama queens, κλέβει τον χρόνο και την ενέργειά σας, γι’ αυτό σκεφτείτε δύο φορές να έχετε τέτοιες προσωπικότητες στον κύκλο σας.

2. Είναι ασεβείς

Η ασέβεια από έναν φίλο ή συγγενή είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Είτε σας εκφοβίζουν ανοιχτά, είτε συγκαλύπτουν τις προσβολές τους σε αστεία, είναι καλή ιδέα να μείνετε μακριά τους. Αυτό το είδος κακομεταχείρισης μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σας υγεία.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται. Ίσως είναι απλά κακοί χαρακτήρες ή προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους κακοποιώντας τους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, η αιτία της συμπεριφοράς τους δεν είναι η ανησυχία σας.

Ο σεβασμός είναι ο πυλώνας κάθε σχέσης και αν κάποιος δεν σας συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια, θα είστε καλύτερα χωρίς αυτόν/η.

3. Λένε ψέματα και διαστρεβλώνουν γεγονότα

Η παραπλανητική συμπεριφορά δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ανεκτή γιατί σκοτώνει την εμπιστοσύνη σε μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Εάν πιάσατε επανειλημμένα τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας να λέει ψέματα, σκεφτείτε δύο φορές να τους δώσετε μια θέση στη ζωή σας.

Μπορεί να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να σας κάνουν να κάνετε αυτό που θέλουν ή είναι μία προσπάθεια να ξεφύγουν από την ευθύνη για τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταθέσουν την ευθύνη για κάτι που έκαναν σε εσάς ή σε κάποιον άλλον. Όλα αυτά είναι σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.

Είναι επικίνδυνο να βάλεις στη ζωή σου χειριστικές προσωπικότητες. Εάν χρησιμοποιούν ιδιαίτερα επιζήμιες τακτικές, όπως το Gaslighting, μπορεί να αρχίσετε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας και την πραγματικότητά, χωρίς καν να συνειδητοποιήσετε πώς καταλήξατε εκεί. Θυμήσου και το άρθρο: Ένας εκπαιδευτής του FBI εξηγεί: 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα.

4. Συμπεριφέρονται με ασυνεπή τρόπο

Ενα ακόμη από τα σημάδια που δειχνουν ότι πρέπει να μείνετε μακριά από ένα άτομο είναι όταν η συμπεριφορά και η στάση τους απέναντί σας είναι ασυνεπής.

Θα μπορούσε να είναι ένας φίλος που συμπεριφέρεται σαν να είστε κολλητός του, αλλά του είναι εύκολο να ξεχάσει τα γενέθλιά σας λίγες μέρες αργότερα. Ή ένας/ μία σύντροφος που λέει πόσο θέλει να είναι κοντά σου, αλλά είναι έτοιμος/η να εξαφανιστεί μια εβδομάδα αργότερα.

Η ασυνεπής συμπεριφορά κάποιου μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν κάνατε κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, δεν κάνατε. Απλώς δεν είστε στη λίστα των προτεραιοτήτων του άλλου ατόμου. Και ίσως καλύτερα να μείνετε μακριά από κάποιον που σας συμπεριφέρεται έτσι.

5. Είναι παρεμβατικοί και υπερβολικά ελεγκτικοί

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια νοσηρή επιθυμία να ελέγχουν τους άλλους. Συνήθως, έχουν δικά τους προβλήματα όπως άγχος ή έλλειψη εμπιστοσύνης. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να μετατρέψουν την πραγματικότητά σου σε… κόλαση.

Σε κατασκοπεύουν, χρησιμοποιούν συναισθηματικό εκβιασμό και σε στριμώχνουν στο… κουτί της αντίληψής τους. Όλα αυτά έχουν σκοπό να σε κάνουν να κάνεις αυτό που θέλουν. Ξεχνούν όμως ότι είστε άτομο με τις δικές σας επιθυμίες, απόψεις και φιλοδοξίες.

Κάθε είδους σχέση που αφαιρεί την ελευθερία σου και δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου, είναι ανθυγιεινή. Προσέξτε λοιπόν την ελεγκτική, παρεμβατική και κτητική συμπεριφορά στους γύρω σας. Είναι μάλλον καλύτερο να αποστασιοποιηθείς από κάποιον που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 3 =