αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι οδεύεις προς το burnout

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι οδεύεις προς το burnout

Η επαγγελματική εξουθένωση έγινε ακόμα πιο έντονη μέσα την πανδημία, λέει ο Δρ Christopher Valerian, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Uprise Health, ενός ψηφιακού παρόχου υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Οι έρευνες έχουν αναφέρει σταθερά ότι το 50-70% των ερωτηθέντων εμφανίζει κάποια σημάδια εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει και συμπληρώνει: «Ενώ αυτά τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο και το είδος της εργασίας, όλοι συμφωνούν ότι αυτά τα δεδομένα είναι αυξημένα σε σχέση με τα τα προ-πανδημικά επίπεδα».

Το αμερικανικό FastCompany παραθέτει 5 σημάδια που δείχνουν ότι οδεύεις προς το burnout. Και κάποια από αυτά μάλιστα μπορεί να υπάρχουν χωρίς να τους δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Αν υπάρχουν στην περίπτωση σου αρκετά από αυτά τα σημάδια, τότε πρέπει να προβληματιστείς.

1# Αρνητικές προσδοκίες

«Αισθάνεσαι αναποτελεσματικός και αρχίζεις να χάνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στην ικανότητά σου να κάνεις τη δουλειά σου», λέει η Samantha Gambino, PsyD, κλινική ψυχολόγος. «Είναι δύσκολο να ολοκληρώσεις εργασίες που είναι μέρος της θέσης σου. Η παραγωγικότητά σας πέφτει και δεν νιώθετε ότι είναι κάτι που μπορείτε να το αντιστρέψετε. Όλα αυτά οδηγούν στο να είσαι υποτιμητικός για τον εαυτό σου» τονίζει. Η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε πλήγμα στην αυτοπεποίθηση κάποιου, καθώς και σε μειωμένη δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων.

2# Νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν

Ένα άλλο διακριτικό σημάδι εξουθένωσης είναι να αρχίσετε να πιστεύετε ότι η εταιρεία ή οι προσωπικές σας ανθρώπινες σχέσεις δεν σας εκτιμούν. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι συνάδελφοί σας τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από εσάς ή μπορεί να προσβληθείτε εάν οι συνεισφορές σας δεν αναγνωρίζονται. «Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ότι είστε καταπονημένος, υποτιμημένος και τα πράγματα είναι άδικα», λέει η Gambino. «Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα δυσαρέσκειας. Ο θυμός και η αγανάκτηση μπορούν να δημιουργηθούν, κάτι που επίσης θέτει σε κίνδυνο την επιθυμία σας να εργαστείτε και να δώσετε τον εαυτό σας. Αρχίζεις να νιώθεις άσχημα για τη δουλειά και φοβάσαι να πας στο γραφείο».

3# Δεν σε νοιάζει η δουλειά σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τα πάνε καλά στην καριέρα τους, αλλά όταν αρχίσετε να χάνετε την ορμή σας και μπορείτε να το αναγνωρίσετε, πρέπει να σας προβληματίσει. «Δεν σε νοιάζει η έκβαση των πραγμάτων. Δεν συμμετέχεις στις αποφάσεις που λαμβάνονται γύρω σου», λέει η Gambino. «Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνεστε δέσμευση ή πάθος για τη δουλειά σας» εξηγει. Μπορεί επίσης να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης, να είστε πιο επιρρεπείς στην αναβλητικότητα και να μειώσετε τα εργασιακά σας standards.

4# Ενεργείς παρορμητικά

Λίγο πριν πάνε… επίσημα στο burnout, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν πιο παρορμητικοί και να αισθάνονται λιγότερο σταθεροί στις ρουτίνες και στις σχέσεις τους. Μπορούν πιο εύκολα να παρασυρθούν σε δραστηριότητες και μοτίβα σκέψης που κανονικά δεν θα λάμβαναν υπόψη τους. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσετε να οδηγείτε πιο απρόσεκτα ή να αλλάζετε την εμφάνισή σας με ακραία κουρέματα, μακιγιάζ, τατουάζ ή πλαστικές επεμβάσεις. Μπορεί να σας ελκύουν επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η ορειβασία ή η πτώση με αλεξίπτωτο.

5# Δεν έχεις πλέον υπομονή

Ένα άλλο σημάδι εξουθένωσης, είναι η ανυπομονησία. Γίνεσαι λιγότερο ανεκτικός και απογοητεύεσαι εύκολα από τους άλλους. Ακόμα και εργαζόμενοι που προηγουμένως ήταν ικανοί να συμμετάσχουν σε σύνθετες εργασίες, μπορεί τώρα να απογοητεύονται πιο εύκολα. Πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και να αλληλεπιδρούν με επιτυχία με άλλους, μπορεί να μειωθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =