αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι τοξικός τελειομανής

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι τοξικός τελειομανής

Στους περισσότερους αρέσει η τελειότητα. Όλοι θέλουν να κάνουν όσο καλύτερη δουλειά γίνεται, σε οτιδήποτε. Έτσι, το να είσαι τελειομανής δεν είναι πάντα κακό μέχρι να γίνει… τοξική η ανάγκη να έχεις τα πάντα τέλεια.

Το να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα σωστά, είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, όταν σε τρώνε οι σκέψεις ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, μπορεί να μπεις σε άναν φαύλο κύκλο.

Το πραγματικό πρόβλημα με το να είσαι τελειομανής, δεν είναι ότι όλα πρέπει να είναι άψογα και ότι πρέπει να είσαι πάντα στην κορυφή. Η ουσία του θέματος πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, καθώς αυτές οι ιδέες μπορεί να βλάψουν εσάς και αυτούς που αγαπάτε. Κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά όταν νομίζεις ότι δεν μπορείς να είσαι τίποτα λιγότερο από τέλειος.

Εδώ είναι μερικά κλασικά σημάδια τοξικής τελειομανίας. Μήπως τα βλέπεις στον εαυτό σου ή σε κάποιον γύρω σου;

1. Ένας τοξικός τελειομανής δεν μπορεί να δεχτεί καμία κριτική

Εάν θέλετε τα πάντα στη ζωή σας να είναι τέλεια, πιθανότατα δυσκολεύεστε να δεχτείτε την κριτική. Ακόμη και η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού. Δεν σου αρέσει να κάνεις λάθη και όταν κάποιος επισημαίνει τέτοια πράγματα, ακούς μόνο «δεν είσαι αρκετά καλός».

2. Ένας τοξικός τελειομανής αποφεύγει την κοινωνικοποίηση

Κάποιος που έχει νοοτροπία τελειότητας μπορεί να αποφύγει την κοινωνικοποίηση. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι πρέπει να διατηρήσουν την τέλεια εικόνα του εαυτού τους. Αυτά τα άτομα φοβούνται ότι αν οι άνθρωποι τους γνωρίσουν πραγματικά, δεν θα τους συμπαθούν. Δεν είναι ασυνήθιστο να ασκούν έντονη πίεση στον εαυτό τους και να φορούν συγκεκριμένες ”κοινωνικές μάσκες”.

3. Αναβλητικότητα

Οι τελειομανείς είναι συχνά αναβλητικοί. Έχουν πολλές ιδέες που στο κεφάλι τους, αλλά λίγες πραγματοποιούνται. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ωστόσο, τα υψηλά τους standards δεν τους αφήνουν να ξεκινήσουν.

Συχνά κοιτάζουν όλο το… βουνό που έχουν μπροστά τους, αντί για μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Το κλειδί είναι να μπουν στο παχνίδι και να ξεκινήσουν, αλλά αυτά τα άτομα σκέφτονται ότι μπορούν να αποτύχουν, καθιστώντας δύσκολο να επιτύχουν οτιδήποτε.

4. Χάνει τα deadlines

Όταν ήσασταν στο σχολείο, πόσες φορές σκίσατε ένα χαρτί και το πετάξατε επειδή δεν ήταν αρκετά καλό; Χάσατε ποτέ κάποια από τις προθεσμίες σας για εργασίες; Τα άτομα με τοξική τελειομανία συχνά χάνουν τις προθεσμίες επειδή θέλουν μόνο το τέλειο αποτέλεσμα.Έτσι, θα προσπαθήσουν ξανά και ξανά για να έχουν ένα αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στη φήμη τους. Δυστυχώς, αυτό τους κάνει να χάνουν προθεσμίες στη δουλειά, στο σχολείο ή στο σπίτι, επειδή η νοοτροπία αυτή τους βάζει σε ένα τέτοιο μονοπάτι.

5. Δεν γιορτάζουν ποτέ τις επιτυχίες τους

Το να γιορτάζει τα ορόσημα και την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή είναι περιττό για τον τοξικό τελειομανή. Αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι το να γιορτάζεις τις επιτυχίες είναι… για τα μικρά παιδιά.

Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που δεν γιορτάζουν. Μέσα τους, αισθάνονται ότι θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα. Τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό, σύμφωνα με την τοξική τους νοοτροπία. Άρα, γιατί να γιορτάσεις;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θες να έχεις πιο δυνατή μνήμη; Εδώ είναι 4 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 7 =