αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση (και τι μπορείς να κάνεις)

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση (και τι μπορείς να κάνεις)

Η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν και μερικοί άνθρωποι φαίνονται να έχουν αυτοπεποίθηση από την ημέρα που γεννήθηκαν, οι περισσότεροι από εμάς ζοριζόμαστε να νιώσουμε αυτοπεποίθηση σε ορισμένες καταστάσεις της ζωής μας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη στην εμφάνισή σας, στις ικανότητές σας, στην επιτυχία σας στη ζωή, είτε σε άλλη πτυχή του εαυτού σας, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε πότε συμβαίνει αυτό για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να βλάψει την ευτυχία και την ευημερία μας. Και να σας σαμποτάρει στον δρόμο προς τον μεγάλο στόχο σας.

Εδώ είναι 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση. Πόσα από αυτά βλέπεις στον εαυτό σου.

1. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε

Είτε ονειρεύεστε να ταξιδέψετε στον κόσμο, να χτίσετε την καριέρα των ονείρων σας, να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας ή να σπουδάσετε κάτι, η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη αυτών των στόχων και φιλοδοξιών. Εάν συχνά υποτιμάτε την ικανότητά σας να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες σας, αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας πιθανότατα προέρχεται από ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

2. Ανησυχείτε πάντα για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Είναι απίθανο να μην συναντήσετε τουλάχιστον ένα άτομο που δεν τα πάει καλά μαζί σας ή απλά δεν σας συμπαθεί. Επομένως, είναι επιβλαβές να μετράμε την αξία μας ανάλογα με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ένα σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς παρά για το τι σκέφτεστε και ξέρετε εσείς για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως άγχος και την ανάγκη να αλλάξετε τον εαυτό σας ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες διαφορετικών ανθρώπων.

3. Αρνητικές σκέψεις

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι να έχετε συνεχώς αρνητικές, αγχώδεις ή καταθλιπτικές σκέψεις που σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή σας. Συχνά αυτές οι σκέψεις καθιστούν δύσκολη την καλλιέργεια μιας υγιούς αυτοπεποίθησης. Αλλά, ταυτόχρονα, το ένα από αυτά τα πράγματα συνήθως οδηγεί στο άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν άγχος έχουν προβλήματα με την αυτοπεποίθηση και το αντίστροφο. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό σε άτομα με κοινωνικό άγχος, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθείς όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, αν δυσκολεύεστε να δείτε τι φέρνετε στο τραπέζι μίας οποιαδήποτε συζήτησης ή διαπραγμάτευσης, μπορεί να σημαίνει ότι δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας όπως θα έπρεπε.

4. Χρησιμοποιείτε το smartphone σας συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις

Το να κουβαλάμε μαζί μας ένα smartphone όπου κι αν πάμε είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα για λίγο. Ωστόσο, εάν διστάζετε να φύγετε από το σπίτι χωρίς το τηλέφωνό σας ή διαπιστώσετε ότι το χρησιμοποιείτε συχνά σε κοινωνικά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου είναι πιο πιθανό να βιώσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

5. Αναστατώνεστε όταν λαμβάνετε εποικοδομητική κριτική

Είναι φυσιολογικό η κριτική να είναι δύσκολο να αφομοιωθεί. Αλλά αν το να ακούς ένα κομμάτι καλοπροαίρετης εποικοδομητικής κριτικής καταστρέφει τη μέρα σου και σε κάνει να αμφισβητείς την αυτοεκτίμησή σου, είναι μεγάλο σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης. Η εποικοδομητική κριτική είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουμε τα κομμάτια στα οποία πρέπει να βελτιωθούμε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε φυσικά ότι υπάρχει μια γραμμή και από εκεί και πέρα η κριτική δεν είναι εποικοδομητική αλλά μάλλον καταστροφική. Αλλά τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά αντιδρούν παρόμοια σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής και feedback.

Και τι μπορείς να κάνεις;

Μετατρέποντας κάποια πράγματα σε συνήθειες, μπορείτε να βοηθήσετε την αυτοπεποίθησή σας να ανθίσει.

Ακριβώς όπως μαθαίνεις να οδηγείς ποδήλατο ή οποιαδήποτε δεξιότητα: Πήρες μια βαθιά ανάσα και προσπάθησες, έπεσες από το ποδήλατό σου και έκλαψες, αλλά τελικά, επανήλθες. Μέχρι που μια μέρα τελικά κάνεις ποδήλατο χωρίς καν να σκέφτεσαι ότι θα πέσεις. Το ίδιο ισχύει για κάθε τομέα της ζωής σας.

Αν θέλετε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, κάντε περισσότερα πράγματα που σας τρομάζουν. Σε προηγούμενο άρθρο μας, παραθέτουμε τις 5 βασικές συνήθειες που πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητά σας. Θα δειτε αποτελέσματα, από την πρώτη εβδομάδα. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =