αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια για να καταλάβεις κάποιον που κάνει συνεχώς… το θύμα

Πέντε σημάδια για να καταλάβεις κάποιον που κάνει συνεχώς… το θύμα

Αν διάβασες τον τίτλο αυτού του άρθρου και έκανες κλικ, μάλλον συμβαίνει και σε εσένα: Υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που παίζει συνεχώς το «θύμα» και η υπομονή σου έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Το να παίζεις το θύμα είναι μια τακτική που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν, συνειδητά ή υποσυνείδητα. Συχνά, το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι κάνοντας το θύμα θα μπορούσε να τους ωφελήσει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή στη ζωή γενικότερα.

Το σημαντικότερο: Με αυτόν τον τρόπο δεν αποδέχονται ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις τους, κατηγορούν όλους τους άλλους ή την «κακή τύχη» για πράγματα που πάνε στραβά στη ζωή τους, και φυσικά δεν κάνουν κανένα βήμα για να βελτιώσουν την κατάσταση. Κάπως έτσι μένουν πάντα εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο και δεν φτάνουν στην επιτυχία.

Αλλά πως θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει μπει σε αυτό το mode και το κάνει ξανά και ξανά; Εδώ είναι 5 σημάδια. Τα οποία μπορεί ήδη να έχεις δει σε ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Το ακόμα χειρότερο είναι βέβαια να διαπιστώσεις ότι τα έχεις εσύ ο ίδιος…

1# Δεν δρουν. Όταν κάτι πάει στραβά, κάποιος που έχει μπει σε mode θύματος δεν θα κάνει τίποτα για να προσπαθήσει να το διορθώσει. Αυτοί οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η ζωή τους δεν πάει καλά, αλλά αρνούνται να σκεφτούν εποικοδομητικά για πώς θα μπορούσαν να το διορθώσουν. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, παραπονιούνται και θα βρουν πάντα δικαιολογίες για να μην δοκιμάσουν κάτι αν δεν είναι 100% σίγουροι ότι θα τους βγει.

2# Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Εάν κάποιος έχει την τάση να παίζει το θύμα, τότε μάλλον θα έχει μηδενική αυτοπεποίθηση. Τέτοια άτομα συνήθως δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να πραγματοποιήσουν τις ιδέες ή τις επιθυμίες τους και θα βρίσκουν πάντα τρόπους για να αποφύγουν να βγουν έξω από το «κουτί». Καταφέρνουν πάντα να αναβάλλουν την δράση, και ζουν σταθερά μέσαστη ζώνη άνεσης τους. Στη συνέχεια σπαταλούν πολύ από τον χρόνο τους, διαμαρτυρόμενοι ότι τίποτα δεν αλλάζει στη ζωή τους.

3# Δεν παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Ένας κλασικός τρόπος παιχνιδιού του «θύματος» είναι να παραδίδει τον έλεγχο της ζωής του σταθερά στα χέρια κάποιου άλλου. Αφήνουν τον εαυτό τους να καθοδηγείται από άλλους, και έχουν κάποιον να κατηγορήσουν αν δεν τα καταφέρουν. Δεν θέλουν να έχουν καμία ευθύνη.

4# Δεν ξέρουν να διαλέγουν τις μάχες τους. Δεν πρέπει να είσαι συνεχώς «στο κόκκινο». Οι σοφοί άνθρωποι ξέρουν να διαλέγουν τις μάχες τους. Αντίθετα, αυτοί που κάνουν τα «θύματα» είναι έτοιμοι να θυμώσουν για το οτιδήποτε, μέσα στο φαύλο κύκλο που ΄έχουν εγκλωβιστεί. Πάντα νιώθουν ότι δέχονται επίθεση, όλοι είναι εναντίον τους, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν «τοξικές» σχέσεις.

5# Δεν «βλέπουν» αυτά που έχουν κερδίσει. Δεν μπορεί όλα να είναι αρνητικά στην ζωή σου. Ωστόσο, τα «θύματα» ποτέ δεν βλέπουν κάτι θετικό στη ζωή τους. Επικεντρώνονται τόσο πολύ σε αυτό που τους λείπει, ώστε δεν μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που έχουν. Ακόμα και αν πετύχουν ένα επίτευγμα δεν θα το χαρούν. Θα ξεκινήσουν πάλι να γκρινιάζουν για κάτι άλλο που δεν έχουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 11 =