αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια για να εντοπίσεις ένα εγωκεντρικό άτομο (και πως να το διαχειριστείς)

Πέντε σημάδια για να εντοπίσεις ένα εγωκεντρικό άτομο (και πως να το διαχειριστείς)

Ίσως έχεις γύρω σου τέτοιους ανθρώπους. Είτε στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είτε στην προσωπική σου ζωή. Είναι οι εγωκεντρικοί άνθρωποι. Οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να… σου κάνουν δύσκολη τη ζωή.

Εδώ είναι 5 χαρακτηριστικά που έχουν συνήθως αυτά τα άτομα:

  • Επιμένουν στις απόψεις τους και τις υποστηρίζουν μέχρι τέλους, αφού πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα καλύτερα από τους υπόλοιπους
  • Θέλουν να επιβάλλονται στους γύρω τους, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο
  • Προσπαθούν να αναδεικνύονται, να ξεχωρίζουν και να διατηρούν ένα δυναμικό προφίλ
  • Πιστεύουν ότι δεν κάνουν ποτέ λάθη, ούτε στις επιλογές τους ούτε στις αποφάσεις ούτε στις συμβουλές τους
  • Παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Πως να διαχειριστείς ένα τέτοιο άτομο

Το είδος της σχέσης σας με έναν εγωκεντρικό άνθρωπο καθορίζει και το κατά πόσον μπορείτε ή όχι να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας ή να διεκδικήσετε μια διαφορετική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για τον εργοδότη σας, είναι δύσκολο να μιλήσετε ανοιχτά για τα όσα σας ενοχλούν. Ωστόσο, αν πρόκειται για τον σύντροφό σας ή κάποιο φίλο σας, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για τα όσα σας πειράζουν.

Από εκεί και πέρα, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν κατανοεί και δεν δείχνει πρόθυμος να κατανοήσει την ενόχλησή σας, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση όμως, εσείς θα πρέπει να είστε σταθεροί στην πεποίθησή σας και τη στάση σας.

Έχετε κατά νου ότι όσο πιο παθητικοί και υποτονικοί είστε τόσο πιο δύσκολα θα περάσετε το μήνυμα που θέλετε. Με ευγενικό και ταυτόχρονα ξεκάθαρο τρόπο εκφράστε τη διαφωνία σας ή εξηγήστε ότι δεν θέλετε να λαμβάνετε συμβουλές χωρίς να τις έχετε ζητήσει. Αν η αντίρρησή σας δεν γίνεται αντιληπτή ή αποδεκτή, δείξτε στον εγωκεντρικό με τη στάση σας ότι θα πρέπει να δέχεται τις συνέπειες. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ ότι δεν μπορεί πάντα να επιβάλλεται στους άλλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 1 =