αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε σημάδια για να απορρίψεις μία πρόταση για δουλειά στην εποχή μας

Πέντε σημάδια για να απορρίψεις μία πρόταση για δουλειά στην εποχή μας

Ζούμε στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης», όπως λένε πολλά διεθνή ΜΜΕ. Με τον covid να έχει αλλάξει το τοπίο στον χώρο της εργασίας. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι επανεξετάζουν τις επιλογές και τις προτεραιότητες τους. Και στην συνέχεια αρκετοί προχωρούν στην «μεγάλη έξοδο» και την αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας.

Και καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων αγωνίζονται να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, είναι πιθανό να βρεις μπροστά σου αρκετές επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεις «ναι σε όλα». Υπάρχουν περιπτώσεις που μάλλον η καλύτερη επιλογή είναι το «όχι».

Ως άτομο που αναζητά εργασία—πώς θα ξέρετε αν πρέπει να αποδεχτείτε μια δουλειά ή να επιμείνετε για μια καλύτερη ευκαιρία; Υπάρχουν 5 σημάδια, όπως εξηγεί το αμερικανικό FastCompany. Είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να απορρίψεις μία πρόταση για δουλειά.

Δεν υπάρχει remote επιλογή

Είπαμε, ο covid άλλαξε τα δεδομένα. Πολλοί άνθρωποι -και επιχειρήσεις- είδαν στην πράξη ότι πολλές δουλειές μπορούν να γίνουν remote. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των εταιρειών που προσφέρουν υβριδικά μοντέλα εργασίας και ευέλικτες επιλογές. Έτσι, εάν το 2022, η δουλειά σας μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, αλλά ο εργοδότης επιμένει να βρίσκεστε στο γραφείο κάθε ημέρα στις 8 το πρωί, αυτό είναι σημάδι μιας άκαμπτης, μη ευέλικτης εργασιακής κουλτούρας. Μπορεί επίσης να δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους του εργοδότη και θα πρέπει να είναι μια τεράστια ”κόκκινη σημαία” στην τρέχουσα αγορά εργασίας.

Ο μισθός δεν είναι ανταγωνιστικός

«Παρόλο που πολλές επιχειρήσεις μπορεί να αισθάνονται πίεση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ορισμένα κομμάτια στα οποία δεν πρέπει να… τσιγκουνεύονται- και η πληρωμή των εργαζομένων τους με δίκαιο και ανταγωνιστικό μισθό είναι ένας από αυτούς. Επομένως, μην ευχαριστιέστε και μην αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες μόνο για το οτι σας γίνεται μία πρόταση» λέει το FastCompany. Αντίθετα, κάντε την έρευνά σας και μάθετε την αξία σας και μην αισθάνεστε ότι χρειάζεται να συμβιβαστείτε. Εάν εξετάζετε μια προσφορά εργασίας που είναι κάτω από το μέσο μισθό που είναι τυπικός για τον ρόλο σας ή προσφέρει μηδενικά οφέλη, ίσως είναι καλύτερο να ψάξετε αλλού.

Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη

Η επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας για την καριέρα σου. Χωρίς αυτό, μπορεί να νιώσετε άγχος τα βράδια της Κυριακής και να φοβάστε ακόμη περισσότερο τα πρωινά της Δευτέρας. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να αισθάνεται κολλημένος και βαλτωμένος. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε την περιγραφή της θέσης εργασίας και τη διαδικασία συνέντευξης για να αξιολογήσετε ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για εξέλιξη στην καριέρα σας. Εάν ο εργοδότης δεν προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση, προαγωγή, μάθηση ή ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους, πρέπει να σκεφτείτε εάν αυτή η δουλειά θα εξελίξει στην καριέρα σας.

Οι αξίες της εταιρίας δεν ταιριάζουν με τις δικές σου

Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για την εταιρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης, θα καταλάβετε την αποστολή, τα οράματα και τις αξίες της. Εάν αυτές οι αξίες είναι σε αντίθεση με τις δικές σας, τότε είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι δεν πρέπει να αποδεχτείτε τη δουλειά. Για παράδειγμα, εάν είστε πολύ οικολογικό άτομο και πιστεύετε στην ανάγκη για βιωσιμότητα και πιο έξυπνες «πράσινες» πρακτικές, τότε η εργασία για μια εταιρία που είναι γνωστό ότι είναι μεγάλος εκπομπός άνθρακα και ρύπων, είναι απίθανο να σας ταιριάζει.

Η επιχείρηση δεν κοιτά στο μέλλον

Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και αν δεν αντιδράτε, κινδυνεύετε να μείνετε πίσω. Η έννοια της μελλοντικής πορείας είναι βασική προτεραιότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, και αυτό πρέπει να είναι κάτι που λαμβάνετε υπόψη και κατά την αναζήτηση εργασίας. Δεν θέλετε να μπείτε σε μια εταιρεία της οποίας τα αγαθά ή οι υπηρεσίες θα είναι σχετικά ή χρήσιμα μόνο για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Αν το κάνετε αυτό θα μπορούσατε γρήγορα να βρεθείτε χωρίς δουλειά ή να εργάζεστε σε μια εταιρεία που προσπαθεί να μείνει στη ζωή. Επομένως, προτού αποδεχτείτε τη δουλειά, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία δεν προσφέρει μόνο αγαθά ή υπηρεσίες με τις οποίες αισθάνεστε παθιασμένοι, αλλά ότι προσφέρει κάτι που μπορεί να αντέξει στον χρόνο ή, τουλάχιστον, να προσαρμοστεί για να κινηθεί στην μελλοντική εποχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − eight =