αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις αν ξεκινήσεις επιχείρηση με έναν φίλο

Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις αν ξεκινήσεις επιχείρηση με έναν φίλο

Οι φίλοι είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Είναι οι άνθρωποι που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε τους στόχους μας κατά την παιδική ηλικία, τη νεότητα και την ενηλικίωση. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις μια επιχείρηση με έναν φίλο και να πετύχεις;

Είναι ένα μοντέλο που το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Να μαζεύεται μια ομάδα φίλων και να ξεκινούν ένα business project.

Μπορεί να λειτουργήσει καλά, μπορεί και όχι. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε με επιτυχία μια επιχείρηση με έναν φίλο, ακολουθούν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

1. Αξιολογήστε ο ένας τις δεξιότητες του άλλου και να είστε ειλικρινείς

Ίσως ο φίλος σας είπε ότι είναι ικανός σε κάτι. Και ίσως τον είδατε να κάνει αυτό το πράγμα και να σας άρεσε. Αλλά πριν ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται μια αναλυτική συζήτηση για τις δεξιότητες που έχει ο καθένας και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες.

Επομένως, είναι καλύτερο να είσαι ευθύς με τον φίλου σου όταν αξιολογείτε τις δεξιότητές. Τις δικές σου και του άλλου. Θα μπορούσατε ακόμη και να εμπλέξετε ένα τρίτο άτομο για να σας βοηθήσει να κρίνετε την ικανότητα και τη συμβατότητά σας ως επιχειρηματικοί εταίροι.

2. Κατανοήστε ξεκάθαρα τους ρόλους

Μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό όταν κάποιος από τους δύο πρέπει να κάνει πολλά πράγματα για την επιχείρηση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι όταν σε κάθε έναν έχουν ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι. Είναι καλό να βασίζετε τις ευθύνες στις δυνάμεις και τις δεξιότητές σας. Και γι’ αυτό χρειάζεστε έναν φίλο με διαφορετικές δεξιότητες όταν ξεκινάτε μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όταν καταλάβετε ποιος θα κάνει τι, κάντε την δουλειά. Μην χάνετε χρόνο να παρατηρείτε και να προσπαθείτε να βελτιώσετε αυτό που κάνει ο επιχειρηματικός σας συνεργάτης. Εκτός αν χρειάζονται πραγματικά τη βοήθειά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ενημερώσετε ο ένας τον άλλον για την πρόοδό σας.

3. Καταγράψτε τα πάντα

Η επιχείρηση μπορεί να έχει συγκρούσεις που σχετίζονται με επενδύσεις, ρόλους και άλλα πράγματα. Εάν δεν τα γράψετε, είναι δύσκολο να μάθετε ποιος έχει δίκιο. Μπορεί ο ένας από εσάς να επένδυσε περισσότερα χρήματα από τον άλλο. Ή, ένας από εσάς έχει ανώτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Όταν κάποιος από εσάς κάνει λάθος, μπορείτε εύκολα να πάτε στα αρχεία και να επιλύσετε το πρόβλημα σε χρόνο μηδέν.

Εκτός από το ποιος κάνει τι ή ποιος επένδυσε ποιο χρηματικό ποσό, χρειάζεστε ένα πραγματικό επιχειρηματικό σχέδιο γραμμένο. Περιλαμβάνει το όραμά σας για το πού θέλετε να βρίσκεται η επιχείρησή σας σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ετών συν τα βήματα για να φτάσετε εκεί.

4. Μην φέρνετε τον… χαβαλέ στη δουλειά

Δεν είναι κακό να διασκεδάζετε λίγο στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, το να είσαι ευτυχισμένος είναι απαραίτητο για αυξημένη παραγωγικότητα. Αλλά μην το παρακάνετε. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα πρωτόκολλο όπου ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν στη δουλειά. Αν κάποιος παραβεί τους κανόνες, πρέπει να υποβληθεί σε κάποιου είδους «ποινή» στο χώρο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν λιγότερες περιπτώσεις καθυστερήσεων, απουσιών, χαμηλής ποιότητας εργασία και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσατε να έχετε μια στρατηγική ανταμοιβής όπου κάποιος λαμβάνει χρηματικές ή άλλες ανταμοιβές για την καλή του δουλειά. Αυτό το είδος κινήτρων λειτουργεί καλά τις περισσότερες φορές. Εσείς και ο φίλος/επιχειρηματικός σας συνεργάτης θα εργαστείτε σκληρά για να λάβετε τέτοια οφέλη.

5. Μην αφήσετε την επιχείρηση να επηρεάσει τη φιλία σας

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη φιλία σας. Μην εστιάζετε μόνο στις επαγγελματικές δραστηριότητες. Χρειάζεστε ώρες ή μέρες ρεπό για να μοιραστείτε προσωπικά θέματα που αποφεύγατε επειδή ”ήταν ώρα για δουλειά”. Αστειεύστε, γελάστε και κάντε ό,τι άλλο συνηθίζατε ως φίλοι.

Και επειδή η αποτυχία μιας επιχείρησης δεν είναι ασυνήθιστη, θα διατηρήσετε τη φιλία σας ανέπαφη σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Θα μπορούσατε ακόμη και να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση χωρίς ανησυχίες, ενώ παράλληλα διορθώνετε τα λάθη που κάνατε προηγουμένως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + two =