αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν

Πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να νιώθεις ότι είπες όλα όσα έπρεπε να πεις, αλλά για κάποιο λόγο, το άτομο με το οποίο μιλάς εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει την άποψή σου.

Είναι σα να χτυπάς… σε τοίχο. Δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις, γιατί έχεις ήδη δοκιμάσει ό,τι περνάει από το χέρι σου για να πείσεις τον άλλο.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν λύσεις σε μία τέτοια κατάσταση. Τώρα λοιπόν θα δούμε 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν.

1# Ρώτα τον εαυτό σου: Ξέρεις τι προσπαθείς να πεις;

Συχνά, όταν βρισκόμαστε σε μια διαφωνία ή μια έντονη συζήτηση, σταματάμε να μιλάμε με λογική και ορθολογισμό. Δεν λένε αυτό που πραγματικά χρειάζεται να πούμε, αλλά πάμε σε μια τακτική να πούμε ό,τι περισσότερο μπορούμε- όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αλλά προτού σκεφτείτε ότι ο/η σύντροφός ή ο φίλος σας ή οποιοσδήποτε απλώς αρνείται σκόπιμα να καταλάβει την άποψή σας, αναρωτηθείτε: Ξέρεις πραγματικά τι θέλεις να πεις; Εάν κάνεις ένα βήμα πίσω και επαναξιολογήσεις αυτό που είπες (σε σχέση με αυτό που θέλεις να πεις), μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι στην πραγματικότητα δεν έφτασες στην καρδιά του θέματός σου. Μπορεί να έχεις ‘τυλιχθεί’ στη δική σου αναταραχή λέξεων και τώρα βγαίνει από το στόμα σου περισσότερο συναίσθημα παρά λογική. Σκέψου λοιπόν: Τι θέλεις πραγματικά να πετύχεις με αυτή τη συζήτηση;

2# Ξεκίνα από το μηδέν

Αυτό που δυσκολεύονται πολλοί άνθρωποι να προσδιορίσουν, είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που έχουν πει σε σχέση με αυτό που δεν έχουν πει αλλά υπάρχει στο μυαλό τους. Όταν ξεκινάτε μια συζήτηση με ένα άλλο άτομο, πρέπει να προχωρήσετε σε αυτήν ξεκινώντας από το σημείο μηδέν. Από το: «Δεν ξέρω τι γνωρίζει, και δεν πρέπει να υποθέσω ότι γνωρίζει κάτι που δεν έχω πει».

3# Τι εμποδίζει τον άλλο να σε καταλάβει

Όταν ένα άτομο δεν σας καταλαβαίνει για κάτι που είναι σημαντικό για εσάς, μπορεί να το αισθανθείτε σαν μια… πράξη προδοσίας. Μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι για το γεγονός ότι διαφωνούν μαζί σας στο Χ θέμα που είναι απίστευτα σημαντικό για εσάς. Και μπορεί να χαλάσει τη σχέση σας, προκαλώντας σιωπηλή τοξικότητα μέχρι να βρείτε τελικά μια λύση (ή μπορεί να μην συμβεί ποτέ). Αλλά το πρόβλημα δεν είναι πάντα οι άλλοι άνθρωποι. Μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι δεν καταλαβαίνετε τις δικές τους συνθήκες. Αναρωτηθείτε: Γιατί αυτό το άτομο δεν με καταλαβαίνει; Γιατί είναι αδύνατο να συμφωνήσει απλώς μαζί μου, κάνοντας το εύκολο και για τους δυο μας; Τι υπάρχει μέσα του που τον εμποδίζει να συμφωνήσει μαζί σου; Υπάρχει κάτι στο παρελθόν του που τον έκανε να χτίσει μια πολύ διαφορετική άποψη; Μπορεί να είναι κάτι που δεν βλέπεις, αλλά να κάνει τη διαφορά εδώ.

4# Κατάλαβε ότι δεν είναι προσωπική επίθεση

Όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σου, μπορεί να σου φανεί σαν προσωπική επίθεση. Γιατί στο τέλος της ημέρας δεν είναι απλώς μια διαφωνία για τη γνώμη σας. Είναι μια διαφωνία σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας, που τελικά σημαίνει μια διαφωνία για το πώς επιλέγετε να ζήσετε τη ζωή σας. Αλλά όταν κάποιος διαφωνεί με μια άποψη σου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επιτίθεται σε εσένα σε προσωπικό επίπεδο. Μην αφήσετε την κριτική ή τα λιγότερο θετικά σχόλια να σας φθείρουν και να σας αποπροσανατολίσουν. Επιτρέπεται στους ανθρώπους να διαφωνούν μαζί σας, ενώ εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος φίλος σας, ο/η σύντροφός σας, η οικογένειά σας, ο συνεργάτης σας.

5# Μήπως δεν μιλάς με το σωστό άτομο;

Παραθέτεις την άποψη σου και έχεις πει ακριβώς αυτό που πρέπει να ειπωθεί, αλλά ο άλλος σε αυτή τη συζήτηση εξακολουθεί να μην συμφωνεί με αυτό που λες. Αλλά πρέπει να θυμάστε – για να είναι μια συζήτηση γόνιμη και για τα δύο μέρη, πρέπει να υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη συζήτηση και από τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι ίσως ο λόγος για τη συνεχιζόμενη παρεξήγηση δεν είναι ότι αποτυγχάνετε να διατυπώσετε τις απόψεις σας, αλλά μάλλον ότι το άτομο με το οποίο μιλάτε δεν είναι πραγματικά σε θέση να σας ακούσει εξαρχής. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται πραγματικά να καταλήξει σε μια σωστή, συμβιβαστική λύση μαζί σου. Αντίθετα, μπορεί απλώς να είναι εδώ για να σε απογοητεύσει, να σε ενοχλήσει και να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα από ό,τι είσαι ήδη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να φαίνεσαι πιο ενδιαφέρων άτομο στα μάτια των άλλων, με μερικά απλά τρικ: Εξηγεί ένας ψυχολόγος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − eight =