αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που κάνουν οι ευφυείς άνθρωποι και φτάνουν στο 100% της παραγωγικότητας τους

Πέντε πράγματα που κάνουν οι ευφυείς άνθρωποι και φτάνουν στο 100% της παραγωγικότητας τους

Θέλετε να είστε πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας σας; Μπορείτε πάντα να κάνετε αυτό που κάνουν οι πιο επιτυχημένοι (αλλά ίσως όχι οι πιο έξυπνοι) CEOs του κόσμου: Να θυσιάσετε έναν καλό βραδινό ύπνο και να ξεκινήσετε τη μέρα σας… στις 4 π.μ.

Αλλά αν το να ακολουθήσεις τις περίεργες πρωινές συνήθειες των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας δεν είναι του στιλ σου, σκέψου να ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών της παραγωγικότητας (ή απλώς την κοινή λογική). Το αμερικανικό inc.com παραθέτει 5 πράγματα που κάνουν οι ευφυείς άνθρωποι και φτάνουν στο 100% της παραγωγικότητας τους. Και δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις… χαράματα.

1. Ξεκίνα να λες «όχι»

Σύμφωνα με έρευνα του Morten Hansen, καθηγητή στο UC Berkeley και συγγραφέα του Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More, το να μαθαίνουμε να λέμε όχι σε περισσότερη δουλειά μας επιτρέπει να ελαχιστοποιούμε τις υποχρεώσεις μας και να εστιάζουμε περισσότερο . Επιπλέον, όσοι δυσκολεύονται να πουν όχι είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος, εξουθένωση, ακόμη και κατάθλιψη.

Πες λοιπόν «όχι» εκεί που πρέπει και εστίασε στα σημαντικά. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον και να μην σε ενοχλήσει ξανά για το ίδιο θέμα.

2. Μην πηγαίνετε ποτέ στη δουλειά «τρέχοντας στον αυτόματο πιλότο».

Στο νέο του βιβλίο, Intrinsic Motivation: Learn to Love Your Work and Succeed asever Before, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στις ανθρώπινες επιδόσεις, Stefan Falk, αποκαλύπτει πολλά βασικά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να φτάσουν στο πικ της απόδοσης τους.

Σύμφωνα με τον Falk, πρέπει να αποφύγουμε να πάμε στη δουλειά με νοοτροπία «αυτόματου πιλότου». Το τρέξιμο στον αυτόματο πιλότο μας επιτρέπει να «κλείνουμε» τον εγκέφαλό μας και μας διευκολύνει να βυθιζόμαστε στην πλήξη καθώς κάνουμε τις γνωστές καθημερινές μας εργασίες.

Για όσους αγαπούν αυτό που κάνουν, η λέξη «βαρετό» απλά δεν είναι στο λεξιλόγιό τους. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν τις πιο κουραστικές εργασίες που έχουν κάνει χιλιάδες φορές, οι επαγγελματίες που είναι αποφασισμένοι να καλλιεργήσουν μια αίσθηση ενθουσιασμού στη δουλειά τους θέτουν καλούς στόχους καθημερινά.

3. Απόδραση από την τοξικότητα στο χώρο εργασίας

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τοξικότητα στο χώρο εργασίας. Σε πολλές μορφές – κακόβουλο κουτσομπολιό, συνάδελφοι που αντιστέκονται στην αλλαγή, επίμονοι καυγάδες και τσακωμοί, και δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι που διαταράσσουν την ηρεμία. Είναι μόνο μερικές περιπτώσεις.

Το να παγιδευτείτε στη δίνη του δράματος στο χώρο εργασίας θα τραβήξει την προσοχή σας και θα απομακρύνει την εστίασή σας από το πιο σημαντικό – τη δουλειά σας! Ο χρόνος που χάνετε στο δράμα στο χώρο εργασίας μπορεί να κοστίσει στην επιχείρησή σας πολλά χρήματα. Και γενικά να σε κάνει μη παραγωγικό. Μην σπαταλάς πολύ χρόνο σε αυτό.

4. Εργαστείτε σε σπριντ 90 λεπτών

Ένα λάθος παραγωγικότητας που κάνουμε πολλοί από εμάς είναι να εργαζόμαστε για… ώρες, μερικές φορές μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, και να παραμελούμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Ο Tony Schwartz, Διευθύνων Σύμβουλος του Energy Project και συγγραφέας του The Way We’re Working Isn’t Working, γράφει στο Harvard Business Review:

Το σώμα μας, μας στέλνει ξεκάθαρα σήματα όταν χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, όπως ανησυχία, πείνα, υπνηλία και απώλεια εστίασης. Αλλά συνήθως τα παρακάμπτουμε. Αντίθετα, βρίσκουμε τεχνητούς τρόπους να αντλούμε την ενέργειά μας: καφεΐνη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες και τις ορμόνες του στρες του ίδιου του σώματός μας.

Το μυστικό για την παραγωγικότητα και τις υψηλές επιδόσεις, γράφει ο Schwartz, είναι να δουλεύεις με τον τρόπο που προπονούνται οι σπρίντερ στίβου. Αυτό σημαίνει ότι εργάζεστε με την υψηλότερη έντασή σας τις πρωινές ώρες για 90 λεπτά “σπριντ” (αλλά όχι περισσότερο).

5. Κάνε διάλειμμα

Σε μια εποχή που το να είσαι απασχολημένος θεωρείται παραγωγικό και οι επιχειρηματίες παντού διαμορφώνουν τις εργασιακές τους συνήθειες σύμφωνα με την κουλτούρα της Silicon Valley, μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθείς και να κάνεις ένα διάλειμμα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι βιώνουν πραγματική εξάντληση λόγω υπερβολικής εργασίας.

Οι παραγωγικοί επαγγελματίες θέτουν σαφή όρια και προτεραιότητες στα tasks που πρέπει να επικεντρωθούν κατά τη διάρκεια μιας λογικής εργάσιμης ημέρας οκτώ έως 10 ωρών. Στη συνέχεια, εργάζονται έξυπνα και αποτελεσματικά για να βεβαιωθούν ότι θα συμβεί. Θυμήσου και το άρθρο: Τα 3 είδη διαλειμμάτων που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι μέσα στην ημέρα τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =