αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που έχει πει ο Steve Jobs και αξίζει να τα κάνεις κάθε ημέρα

Πέντε πράγματα που έχει πει ο Steve Jobs και αξίζει να τα κάνεις κάθε ημέρα

Η ιστορία της ζωής του Steve Jobs είναι λίγο- πολύ γνωστή. Έχουν γραφτεί άλλωστε πολλά βιβλία, έχουν γραφεί ακόμα περισσότερα άρθρα, ενώ έχουν γυριστεί και κάποιες ταινίες. Ο ιδρυτής της Apple είχε μια ζωή γεμάτη τολμηρές επιλογές, ρίσκα, πειραματισμούς και καινοτομίες.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής του, έχει πει 5 πράγματα τα οποία αξίζει να τα εφαρμόζεις και εσύ κάθε ημέρα. Το It’s Possible τα παραθέτει ένα προς ένα.

1# Aν αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής σου, θα έκανες αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις σήμερα;

Ο Steve Jobs δεν άφηνε καμία ημέρα να πάει χαμένη. Θεωρούσε την κάθε στιγμή σημαντική. Σε μια ομιλία του στους αποφοίτους του Στάμφορντ, που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα, είχε αποκαλύψει την ερώτηση που έκανε κάθε ημέρα στον εαυτό του. Κάτι το οποίο τον βοηθούσε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στη ζωή του.

«Όταν ήμουν 17, διάβασα κάτι που έλεγε πάνω- κάτω: να ζεις την κάθε μέρα σου σαν να είναι η τελευταία» τόνισε αρχικά ο ιδρυτής της Apple. Και συνέχισε: «Αυτό μου έκανε εντύπωση κι από τότε, για 33 ολόκληρα χρόνια, κάθε πρωί κοιτάζομαι στον καθρέφτη και ρωτάω τον εαυτό μου: Αν αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής σου, θα έκανες αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις σήμερα; Όποτε η απάντηση ήταν όχι για πολύ καιρό, ήξερα πως κάτι έπρεπε να αλλάξω. Το να θυμάμαι πάντα πως σύντομα θα πεθάνω, ήταν η καλύτερη βοήθεια για να παίρνω τις σωστές αποφάσεις στη ζωή μου».

2# «Πάντα συμβούλευα τους νέους: Μην περιμένετε. Κάντε κάτι όταν είστε νέοι»

Κάποτε είχαν ρωτήσει τον Steve Jobs για το πως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την Apple στα 20s του. Και το εξήγησε: «Ήμασταν περίπου 20 χρονών, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Δεν είχαμε οικογένειες, παιδιά, σπίτια. Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε».

«Ακόμα και αν καταστρεφόμασταν, η εμπειρία που θα είχαμε λάβει θα ήταν 10 φορές πιο σημαντική. Άρα τι είχαμε να χάσουμε; Δεν υπήρχε ρίσκο» είπε ο Jobs. Καταλήγοντας: «Πάντα συμβούλευα τους νέους: Μην περιμένετε. Κάντε κάτι όταν είστε νέοι».

3# Αν δεν ρωτήσεις, δεν θα πάρεις ποτέ αυτό που θες

Ο ιδρυτής της Apple έχει τονίσει: «Εγώ απλά ρώταγα. Και όταν άλλοι άνθρωποι με ρωτούν σήμερα, προσπαθώ να ανταποκρίνομαι έτσι ώστε να ανταποδώσω την ευγνωμοσύνη μου». Κι όμως, πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν μέχρι το σημείο να ρωτήσουν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο για να καλέσουν. Ποτέ δεν ζητούν. Και αυτό ίσως ξεχωρίζει τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα, από αυτούς που απλά ονειρεύονται» έλεγε ο ιδρυτής της Apple.

4# «Δεν μπορείς να ενώσεις τις ‘κουκίδες’ κοιτάζοντας μπροστά…»

Όπως έλεγε ο Jobs: «creativity is just connecting things». Ο ίδιος είναι γνωστός για τα φαινομενικά άσχετα μαθήματα που έκανε σε όλη του την ζωή. Κάποτε ξεκίνησε να κάνει μαθήματα καλλιγραφίας μόνο και μόνο επειδή «τον ενδιέφερε». Δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του. Στην συνέχεια όμως, εκείνα τα μαθήματα χρησίμεψαν για να φτιάξει την γραμματοσειρά του Macintosh. Όλα μπορούν να «συνδεθούν». Και ίσως εκεί είναι το μυστικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου σχεδιάγραμμα από «κουκίδες» και στην συνέχεια να τις ενώσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις.

«Δεν μπορείτε να ενώσετε τις κουκίδες κοιτώντας μπροστά. Μπορείτε να τις ενώσετε μόνο ενώ έχουν γίνει τα γεγονότα και κοιτώντας προς τα πίσω. Αρα αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά, είναι να πιστέψεις ότι οι κουκίδες θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον», τόνιζε ο Steve Jobs. Άκου το ένστικτο σου.

5# Τι ξεχωρίζει τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους επιχειρηματίες; Κατά 50% παίζει ρόλο η επιμονή

Όλοι λένε ότι πηγαίνουν το ‘επιπλέον μίλι’. Σχεδόν κανείς δεν το κάνει στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν ως εκεί σκέφτονται: “Περιμενε – κανείς άλλος δεν είναι εδώ. Γιατί να το κάνω αυτό;”. Και φεύγουν, για να μην επιστρέψουν ποτέ. Κι όμως, η επομονή κάνει την διαφορά. «Είμαι πεπισμένος, ότι αυτό που ξεχωρίζει τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους επιχειρηματίες, έχει να κάνει κατά 50% με την επιμονή», είχε σημειώσει ο Jobs.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =