αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε μαθήματα που μπορείς να μάθεις από την πορεία του Elon Musk

Πέντε μαθήματα που μπορείς να μάθεις από την πορεία του Elon Musk

Αυτή τη στιγμή, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον πλανήτη. Και τους πιο καινοτόμους. Είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής των Tesla και SpaceX. Ναι, μιλάμε για τον Elon Musk. Ο οποίος έχει βαλθεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε στην τεχνολογία μέχρι σήμερα.

Από τα αυτόνομα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εξελίσσει όλο και περισσότερο, μέχρι τις διαστημικές αποστολές. Πρόσφατα, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει δύο πολίτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Κάτι που αν συμβεί, τότε η SpaceX θα γίνει η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που θα το πετύχει. Ο ίδιος ετοιμάζει επίσης το Hyperloop, ένα next generation τρένο το οποίο θα τρέχει με μεγάλες ταχύτητες. Όσο για την τελευταία του «τρελή» ιδέα; Αυτή έχει να κάνει με τούνελ. Όπως έχει ανακοινώσει, θέλει να δημιουργήσει υπόγειους αυτοκινητοδρόμους, για να λύσει το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος. Η εταιρία που ίδρυσε μάλιστα για αυτόν τον σκοπό λέγεται… The Boring Company.

Κι όμως, δεν ήταν εύκολη η διαδρομή προς την επιτυχία. Ο Musk γεννήθηκε στη Νότια Αφρική. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι, ενώ ο ίδιος έπεφτε πολλές φορές θύμα μπούλινγκ στο σχολείο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες τα κατάφερε και να φτάσει στην κορυφή. Το αμερικανικό site influencive.com, παραθέτει 5 μαθήματα που μπορούν μα μάθουν οι νέοι επιχειρηματίες, από την πορεία του θαυματουργού κύριου Musk.

1- Το χρήμα δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος: Σίγουρα, τα χρήματα μπορεί αν είναι ένα καλό κίνητρο. Ειδικά όταν δεν έχεις πολλά από αυτά. Αλλά δεν αρκεί για να πετύχεις σπουδαία πράγματα. Όταν ο Elon Musk έφυγε από την PayPal, σκέφτηκε: «Ποια είναι τα άλλα προβλήματα που πιθανόν θα επηρεάσουν το μέλλον της ανθρωπότητας;». Δεν σκέφτηκε: «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλω χρήματα». Θα πρέπει να βρείτε μια βαθύτερη δύναμη που θα σας κινήσεις και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε. Και όχι να εστιάζετε στο χρήμα.

2- Ξεπέρνα τις δυσκολίες (με σχέδιο): Ακόμα και ο «μεγάλος» Musk είχε αποτυχίες. Μην ξεχνάμε τις δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων, που του κόστισαν πάνω από 60 εκατ. δολάρια. Αλλά δημιούργησε ένα νέο σχέδιο και προχώρησε. Είχε πει μάλιστα, ότι αν η SpaceX δεν καταφέρει να εκτοξεύσει πύραυλο με επιτυχία, μέχρι να ξοδέψει 100 εκατ. δολάρια, τότε θα σταματήσει την εταιρία. Τελικά, τα κατάφερε και εκτόξευσε τους πυραύλους του με επιτυχία. Εφαρμόζοντας και αρκετές καινοτομίες, όπως η λεγόμενη επανα- προσγείωση τους. Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει και η πιθανότητα αποτυχία. Αυτή όμως δεν πρέπει να σε λυγίσει. Αντίθετα πρέπει να βελτιωθείς μέσα από την όλη διαδικασία και να προσπαθήσεις να φτάσεις στον στόχο σου.

3- Αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου, ξεπέρασε το: Όταν κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, πολλοί θα σε αμφισβητήσουν. Θα σου πουν ότι η ιδέα σου δεν έχει καμία τύχη. Ακόμα κι αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου, δεν πρέπει να πτοηθείς. Στις περισσότερες προσπάθειες του Elon Musk, οι πιθανότητες ήταν εναντίον του. Όταν ξεκίναγε την Tesla, είχε σκοπό να δημιουργήσει μια καινοτόμο επιχείρηση, στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι το οποίο είχε να συμβεί χρόνια. Πολλοί τον χλεύασαν, όμως κατάφερε να αναπτύξει την Tesla και σήμερα είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο brand.

4- Αγκάλιασε το χειρότερο σενάριο: Πολλές φορές, διστάζουμε να δράσουμε γιατί έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό μας φοβίζει. Νομίζουμε ότι θα είναι τόσο κακό, που δεν αξίζει καν το ρίσκο. Ο Elon Musk… έζησε το χειρότερο σενάριο στο ξεκίνημα του. Ανάγκασε τον εαυτό του να ζήσει με 1 δολάριο την ημέρα. Μέσα από αυτό το πείραμα, είδε το πως είναι να είσαι φτωχός και κατάλαβε ότι θα μπορούσε να το χειριστεί. Έτσι έπαψε να έχει φόβο, ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Αγκαλιάζοντας το χειρότερο σενάριο, μπορείτε να βρείτε θάρρος για να γίνετε πιο τολμηροί και να φτάσετε στον στόχο σας.

5- Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου: Δεν υπάρχει τίποτα λάθος, στο να παίρνουμε λίγο χρόνο για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να διαρκεί πολύ. Όπως έχει πει ο Musk, το καλύτερο είναι να σκεφτόμαστε τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα και να ψάχνουμε το πως θα το κάνουμε ακόμα καλύτερα. Να αμφισβητούμε ακόμα και τον εαυτό μας. Και έτσι, να βαδίσουμε από επιτυχία σε επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − nineteen =