αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε λόγοι για τους οποίους νιώθεις «παγιδευμένος» στην δουλειά σου

Πέντε λόγοι για τους οποίους νιώθεις «παγιδευμένος» στην δουλειά σου

Είναι πιθανό να σου συμβαίνει και εσένα: Ξυπνάς το πρωί και… δεν θες να πας στην δουλειά σου. Δεν είσαι ο μόνος. Συμβαίνει σε πολλούς. Και η ζημιά που προκαλεί μπορεί να είναι σημαντική. Είναι τοξικό. Οσο αφήνεις αυτή την κατάσταση να υπάρχει, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα.

Με την πάροδο του χρόνου, αν το αφήσεις, θα ξεχάσεις πόσο φιλόδοξος ήσουν, και θα σε πιάσει νοσταλγία για το πόση αυτοπεποίθηση είχες κάποτε.

Το αμερικανικό career site The Muse παραθέτει 5 λόγους για τους οποίους νιωθεις «παγιδευμένος» στην δουλειά σου. Και μερικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις γιανα ξεφύγεις από αυτή την παγίδα.

1. Νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσένα

Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας δυσμενώς με τους συναδέλφους σας θα πετύχει ένα πράγμα θεαματικά καλά: Να σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά, πραγματικά χάλια.

Εάν βλέπετε άλλους ανθρώπους ως πιο ικανούς ή πιο ταλαντούχους από εσάς, θα νιώσετε ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να αποφύγετε την κριτική και θα χτίσετε τείχη γύρω σας… για να μην σας δουν. Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι καλός σε άλλα tasks. Όλοι είναι καλύτεροι και χειρότεροι από τους άλλους σε απεριόριστες κλίμακες. Η σύγκριση είναι περιττή. Το να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να εφαρμόσεις το καλύτερό που μπορείς, από την άλλη πλευρά, είναι χρυσός.

2. Πιστεύεις ότι είναι δύσκολα τα πράγματα εκεί έξω

Είναι πιθανό να θεωρείς ότι εκεί έξω υπάρχει… ένα χάος. Και αν δεις τις ειδήσεις, μάλλον θα στραφείς ακόμα περισσότερο προς αυτή την άποψη. Θα πεις ότι είναι απίστευτα δύσκολα εκεί έξω και είσαι πολύ τυχερός που έχεις ακόμη και μια δουλειά. Αν πιστεύεις ότι δεν έχεις καμία ευκαιρία εκεί έξω, κάθε πόρτα κλείνει και η μόνη επιλογή που έχεις είναι να μείνεις και να νιώσεις παγιδευμένος. Αλλά, εάν πιστεύετε ότι έχετε μια ευκαιρία εκεί έξω, τότε ξαφνικά οι πόρτες ανοίγουν και μπορείτε να πάτε για εξερεύνηση.

Ναι, ορισμένες δουλειές και αγορές είναι πιο σκληρές από άλλες, αλλά έτσι θα είναι πάντα. Οι άνθρωποι κάνουν κινήσεις. Οι άνθρωποι κάνουν άλματα. Οι άνθρωποι αναζητούν καλύτερα πράγματα. Μπορείς και εσύ.

3. «Περίμενε και βλέπουμε»

«Θα κάνω υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα και θα δω τι θα γίνει μετά». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, θα πρέπει να περιμένω και να δω». Πιθανόν τέτοιες σκέψεις να γυρνάνε στο μυαλό σου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίζουν το παιχνίδι αναμονής με την ελπίδα ότι θα έρθουν κάποιοι άλλοι και θα τους σώσουν. Το να μένεις σε μία σταθερή θέση και να περιμένεις είναι μόνο μια καλή τακτική εάν είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που μπορείς να επηρεάσεις – όπως να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα για να ξεκινήσεις το δικό σου project. Διαφορετικά, απλώς χάνετε χρόνο, αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και σκαλίζετε τον εαυτό σας τόσο βαθιά με αποτέλεσμα το να αισθάνεστε παγιδευμένοι να γίνεται τρόπος ζωής.

4. Δεν ξέρεις τι άλλο θες

Είναι πραγματικά δύσκολο να αποκτήσετε αυτό που θέλετε όταν δεν ξέρετε τι είναι αυτό που θέλετε. Όταν δεν ξέρετε τι θέλετε, φαίνεται ότι η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι να μείνετε εκεί που βρίσκεστε μέχρι να εμφανιστεί η απάντηση, ανεξάρτητα από το πόσο παγιδευμένος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις.

Αλλά υπάρχει μια άλλη επιλογή: Αρχίστε να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας. Θες μια δουλειά με περισσότερη αυτονομία; Κάτι σε διαφορετική πόλη; Ίσως θέλεις να γίνεις πιο δημιουργικός ή να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες – ή ίσως το μόνο που γνωρίζεις είναι ότι δεν θέλεις να εργαστείς για κάποιον άλλο.

Αυτό που έχετε στο μυαλό σας μπορεί να είναι μια γενική αίσθηση.  Ωστόσο, δεν έχει μεγάλη σημασία το επίπεδο ορισμού. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε έτοιμοι να κάνετε μερικές δύσκολες ερωτήσεις και να έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να αποκτήσετε τις απαντήσεις σας.

5. Νιώθεις ότι πρέπει να αποδείξεις τι αξίζεις

Αν έχεις μία μόνιμη αίσθηση ότι πρέπει να αποδείξεις πόσο καλός είσαι μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι άλλοι, μπορεί επίσης να σε κρατήσει «βαλτωμένο» στην λάθος δουλειά. Τροφοδοτεί την αίσθηση ότι πρέπει να κάνεις αυτό που αναμένεται (από το αφεντικό σου, από τους συναδέλφους σου ή από την κοινωνία) παρά να κάνεις ό,τι είναι σωστό – και αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να αισθάνεσαι παγιδευμένος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Απλώς πρέπει να νιώσεις αρκετά ελεύθερος για να κάνεις την καλύτερη δουλειά που μπορείς, όπου κι αν αυτό μπορεί να σε πάει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 13 =