αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε λάθη που περιορίζουν τις δυνατότητες σου χωρίς να το καταλάβεις. Πόσα από αυτά κάνεις;

Πέντε λάθη που περιορίζουν τις δυνατότητες σου χωρίς να το καταλάβεις. Πόσα από αυτά κάνεις;

Μπορεί να νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει στη ζωή μου. Δουλεύεις σκληρά, αλλά νιώθεις ότι δεν πας πουθενά. Δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί.

Εδώ είναι το point: Ισως κάνεις εν αγνοία σου κάποια πράγματα που περιορίζουν τις δυνατότητές σου.

Δες την παρακάτω λίστα. Είναι 10 ύπουλα πράγματα που μπορεί να κάνετε και σας κρατούν πίσω. Σίγουρα σας εμποδίζουν να γίνετε η καλύτερη version του εαυτού σας.

1) Δεν βάζεις ξεκάθαρους στόχους

Μπορεί να έχεις κολλήσει σε μια αδιέξοδη δουλειά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις πού θέλεις να πας.

Αφήνεις τις μέρες να περνούν, η μία στην άλλη, και όλες μοιάζουν το ίδιο γιατί δεν υπάρχει τίποτα να περιμένεις.

Πρέπει να καταλάβεις γρήγορα τι ακριβώς θες να κάνεις στη ζωή σου. Ποιος ήταν ο σκοπός σου; Τι θα σου άρεσε να κάνεις κάθε μέρα για να έχει νόημα η ζωή;

Μόλις το καταλάβεις, ο δρόμος θα γίνει πιο ξεκάθαρος. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον έτσι θα έχεις μια πυξίδα που θα σε καθοδηγεί.

Καταγράψτε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας. Να είστε συγκεκριμένοι και να τους χωρίζετε σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό θα σας δώσει έναν σαφή οδικό χάρτη για να ακολουθήσετε και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός δρόμου.

2) Υπερβολική σκέψη για κάθε απόφαση

Μόνο και μόνο επειδή έχετε στόχους στο μυαλό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι όλα εύκολα. Πιθανότατα δυσκολεύεστε και με τη λήψη αποφάσεων.

Μήπως παγιδεύεστε σε έναν κύκλο ατελείωτων «what if», σκεπτόμενοι όλα τα πιθανά αποτελέσματα;

Η υπερβολική σκέψη σπαταλά τον χρόνο και την ενέργεια σου. Είναι ένας σίγουρος τρόπος που σας εμποδίσει να αναλάβετε δράση. Και φυσικά έτσι δεν εξελίσσεσαι.

Πώς να το ξεπεράσετε αυτό: Προσπαθήστε να παίρνετε αποφάσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Δώστε στον εαυτό σας συγκεκριμένο χρόνο για να σταθμίσει τις επιλογές και μετά κάντε μια επιλογή.

Λάβετε υπόψη: Η πρόοδος είναι καλύτερη από την τελειότητα. Μπορεί να μην είστε 100% σίγουροι για την απόφασή σας, αλλά τουλάχιστον προχωράτε! Θυμήσου και το άρθρο: Ο Jeff Bezos εφαρμόζει τον «κανόνα του 70%» για να λαμβάνει αποφάσεις.

3) Δεν βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου

Πολλοί άνθρωποι πάνε πάντα «στα σίγουρα». Και δεν βγαίνουν από την ζώνη άνεσης τους.

Εκεί κολλάς. Και δεν μαθαίνεις τίποτα καινούργιο. Δεν «ξεκλειδώνεις» τις δυνατότητες σου.

Πώς να το ξεπεράσετε αυτό: Καταγράψτε τους φόβους σας και ορίστε μια ημερομηνία για να τους ξεπεράσετε. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά το καλό είναι ότι όσο περισσότερο τεντώνετε τα όριά σας, τόσο πιο σίγουροι και ανθεκτικοί θα γίνετε. Καθώς ξεπερνάτε τους φόβους σας ένα προς έναν, θα βρείτε τον εαυτό σας να λέει: “Ε, αν μπορούσα να το κάνω αυτό, μπορώ να κάνω και αυτό το επόμενο!”.

4) Περιβάλλεις τον εαυτό σου με αρνητικότητα

Η ενέργεια είναι μεταδοτική. Και όταν προσπαθείτε να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει, χρειάζεστε μόνο θετική ενέργεια για να συνεχίσετε. Η αρνητικότητα δεν έχει θέση στη ζωή κάποιου που προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του. Τα άτομα με τα οποία κάνετε παρέα συνεχώς, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη νοοτροπία σας.

Έτσι, αν βρίσκεστε συνεχώς γύρω από αρνητικούς ανθρώπους (ή τουλάχιστον με ανθρώπους που δεν έχουν φιλοδοξίες στη ζωή), είναι δύσκολο να παραμείνετε φιλόδοξοι και συγκεντρωμένοι στους στόχους σας.

Πώς να το ξεπεράσετε αυτό: Αναζητήστε θετικά άτομα που θα σας υποστηρίξουν και θα σας ενθαρρύνουν. Θυμηθείτε, είστε ο μέσος όρος των πέντε ατόμων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο, επομένως επιλέξτε τον κύκλο σας με σύνεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

5) Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους είναι μια πραγματικά επιβλαβής συνήθεια που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας. Και δεν έχει νόημα σε αυτό – όλοι έχουμε διαφορετικά δυνατά σημεία, αδυναμίες και μονοπάτια στη ζωή.

Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια!

Πώς να το ξεπεράσετε αυτό: Εστιάστε στη δική σας πρόοδο. Χρησιμοποιήστε τη δική σας απόδοση, όχι των άλλων, ως σημείο αναφοράς για ανάπτυξη και βελτίωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + seven =