αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε λάθη που (ίσως) κάνεις και μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου

Πέντε λάθη που (ίσως) κάνεις και μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου

Το έχουμε ξανά πει: Η αυτοπεποίθηση παίζει τον δικό της ρόλο στη διαδρομή μας. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας δώσει επιπλέον ώθηση για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά εδώ είναι ένα σημαντικό point: Αρκετές φορές… σαμποτάρουμε την αυτοπεποίθηση μας χωρίς να το καταλάβουμε. Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις και εσύ. Και μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου.

Αναζητάς έπαινο και επιβεβαίωση από τους άλλους

Έχεις συνηθίσει σε τέτοιο βαθμό να επιζητάς τον έπαινο και την επιβεβαίωση από τους ανθρώπους γύρω σου, που δεν τολμάς να κάνεις κάτι αν δε σκεφτείς τις συνέπειες που θα έχει σε αυτή τη διάσταση- το πώς δηλαδή θα σε κρίνουν οι δικοί σου άνθρωποι. Έτσι όμως δε ζεις τη ζωή σου, ζεις τη δική τους ζωή.

Σκέψου τι είναι σημαντικό για εσένα. Πάρε απόφαση για τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνεις ώστε να είσαι καλά και να προοδεύσεις. Αν έχεις δισταγμούς ή αναρωτιέσαι πώς θα το δουν οι άλλοι, να θυμηθείς ότι αυτό που είναι καλό για εσένα δεν είναι κατ’ ανάγκη καλό για τον άλλον, και αντίστροφα.

Επικεντρώνεσαι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου

Αν επικεντρώνεσαι κατά κύριο λόγο στα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου, ίσως το κάνεις για να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία ή για να τα διορθώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι σπαταλάς φαιά ουσία και ενέργεια και τελικά δε λύνεις το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, το επιδεινώνεις. Με το να καλλιεργείς τέτοια αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου, ακόμα και αν οι προθέσεις σου είναι καλές, στο τέλος καταλήγεις να μισείς τον εαυτό σου αντί να τον αγαπάς.

Μάθε να επικεντρώνεσαι στα προτερήματα και τα δυνατά σου σημεία. Να ξεκινάς την κάθε σου μέρα με την πρόθεση να αξιοποιήσεις τουλάχιστον ένα από αυτά.

Δεν ικανοποιείσαι με τίποτα

Αν μονίμως περιμένεις κάτι άλλο (π.χ., να χάσεις κιλά, να πάρεις πτυχίο, να αρχίσεις μία σχέση, να τελειώσεις μία σχέση, να βρεις δουλειά, να μείνεις στη δουλειά, να βγάλεις περισσότερα χρήματα, κλπ.) για να είσαι ευτυχισμένη/ος, τότε να ξέρεις ότι δε θα βρεις την ευτυχία που αναζητάς! Ο λόγος είναι απλός: με αυτό το σκεπτικό πάντα μεταφέρεις την ευτυχία σου για μία χρονική στιγμή αργότερα, κάτω από προϋποθέσεις που δεν ισχύουν και ενδεχομένως να μην έρθουν ή να αργήσουν.

Μάθε να ικανοποιείσαι στο παρόν ακόμα και με μικρότερα πράγματα από αυτά που ελπίζεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μειώσεις τις προσδοκίες ή τα όνειρά σου. Σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να βρίσκεις χαρά στα μικρά πράγματα του παρόντος, ενώ κάνεις ενέργειες για να αποκτήσεις αυτά που ονειρεύεσαι.

Δεν τολμάς να πάρεις ένα ρίσκο

Αυτό σημαίνει ότι φοβάσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό μήπως και αποτύχεις, μήπως σε απορρίψουν, μήπως νιώσεις άσχημα. Ο φόβος είναι όμως κακός σύμβουλος και πάει χέρι-χέρι με την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μάθε να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να παίρνεις ρίσκα που δεν είναι επικίνδυνα. Παραδέξου ότι αισθάνεσαι ανασφάλεια και ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι ο μόνος τρόπος να την ξεπεράσεις είναι να κάνεις αυτό ακριβώς που σε φοβίζει.

Δε μπορείς να διαχειριστείς την αβεβαιότητα

Θέλεις να έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων, να ξέρεις τι θα γίνει μετά, τι μπορεί να συμβεί, τι είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Σε ταράζει η ιδέα ότι υπάρχουν πράγματα που δεν περνάνε από το χέρι σου και που δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Αισθάνεσαι άγχος όταν σκέφτεσαι το μέλλον και βλέπεις τα πράγματα απαισιόδοξα.

Δε χρειάζεται να είναι έτσι. Φυσικά και δε μπορείς να τα ελέγξεις όλα. Μπορείς όμως κάθε φορά, σε κάθε περίπτωση, να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου, του πώς θα επιλέξεις να αντιδράσεις και να ανταποκριθείς σε μία κατάσταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =