αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις αν μισείς την δουλειά σου

Πέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις αν μισείς την δουλειά σου

Είτε έχουν περάσει μέρες, εβδομάδες είτε μήνες από τότε που μπήκατε στη νέα σας δουλειά, το νιώθετε: Αυτό το μέρος δεν είναι το σωστό. Αλλά περάσατε από μια μακρά διαδικασία συνέντευξης, αποδεχτήκατε την προσφορά εργασίας, και τώρα η έξοδος δεν είναι εύκολη.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε στη συνέχεια, είναι επειδή, σύμφωνα με μια έρευνα του The Muse του 2022, βρίσκεστε σε μια μορφή σοκ. Ονομάζεται Shift Shock – αυτό το συναίσθημα όταν συνειδητοποιείς ότι η νέα σου δουλειά δεν είναι καθόλου αυτό που περίμενες. Μην χτυπάτε τον εαυτό σας, γιατί είναι αρκετά συνηθισμένο: Το 72% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι έχει βιώσει Shift Shock κάποια στιγμή στην καριέρα του.

Και έχεις επιλογές.

Το διάσημο career site The Muse παραθέτει 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

1. Εντοπίστε το πρόβλημα

Όταν κάποιος λέει ότι μισεί τη δουλειά του, πρέπει να δει συγκεκριμένα τι μισεί σε αυτήν. Μπορεί όταν ξεκινάτε σε μία νέα θέση, να έχετε την τάση να αισθάνεστε άβολα, απλώς και μόνο επειδή όλα είναι καινούργια. Έχετε συνηθίσει να αισθάνεστε ικανοί, και τώρα δεν το κάνετε. Αυτή η αίσθηση ταλαιπωρίας μπορεί να μοιάζει με αποτυχία – και αυτό μπορεί να είναι η πηγή των συναισθημάτων σας. Αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν καθώς προσαρμόζεστε. Θυμηθείτε, οι δουλειές —και η επιτυχία που τις συνοδεύουν— είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και μάθηση.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε σημαίνει ότι η δουλειά δεν ήταν αυτή που σου είχαν υποσχεθεί, ο διευθυντής σας είναι άχρηστος ή η εταιρική κουλτούρα είναι εντελώς χάλια – ή κάποιος συνδυασμός των τριών.

Ίσως το πρόβλημα να μην είναι η θέση, αλλά κάτι πιο διαδικαστικό. Είναι διαφορετικές οι ώρες εργασίας; Έχει γίνει αφόρητη η μετακίνηση σας; Έχετε διαφορετικές ή λιγότερες επιλογές για remote εργασία; Σκεφτείτε το σοβαρά.

2. Συγκρίνετε τα υπέρ και τα κατά

Είναι εύκολο να εστιάσετε στα αρνητικά όταν δυσκολεύεστε, αλλά μην ξεχάσετε να δείτε τι λειτουργεί στη σας δουλειά. Ίσως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για πρόοδο. Μπορεί να υπάρχουν σπουδαίοι μέντορες στην ομάδα σας από τους οποίους μπορείτε να μάθετε. Ίσως απολαμβάνετε πραγματικά τη δουλειά που κάνετε τώρα ή απολαμβάνετε πραγματικά την ατμόσφαιρα της ομάδας. O νέος μισθός ή/και οι παροχές, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής σας.

Αφού αξιολογήσετε τι λειτουργεί και τι όχι, σκεφτείτε εάν τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Εάν το κάνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπεράσετε τα κομμάτια της δουλειάς που δεν σας αρέσουν. Απλώς θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν αξίζει να προσπαθήσετε να σώσετε την κατασταση.

3. Μιλήστε με τον διευθυντή σας

Θυμηθείτε ότι είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους Οργανισμούς να προσλαμβάνουν υπαλλήλους, για να τους χάσουν… λίγες εβδομάδες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι, ως νεοπροσλαμβανόμενος ίσως έχεις ένα πλεονέκτημα εδώ. Χρησιμοποιησετο!

Δεν είναι πάντα εύκολο να πεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια—ειδικά σε μια νέα δουλειά όπου θέλεις να σε βλέπουν ως τύπο υψηλών επιδόσεων. Αλλά ζητώντας αυτό που χρειάζεστε, ίσως μπορέσετε να αλλάξετε την πορεία της κατάστασής σας. Οργανώστε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με το αφεντικό σας και ξεκινήστε με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θα θέλατε να αλλάξετε, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αντιμετωπίζετε και των πιθανών λύσεων.

4. Δώστε στον εαυτό σας ένα deadline

Χρειάζεστε χρόνο για να συνηθίσετε τη νέα σας δουλειά και ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε περαιτέρω την κατάσταση. Στη συνέχεια, πρέπει να υπολογίσετε πόσο καιρό θέλετε να διαρκέσει αυτή η δοκιμαστική περίοδος. Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επανεξετάσετε την απόφασή σας να παραμείνετε ή να φύγετε—και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεσμευτείτε να μάθετε τη δουλειά και τις εργασιακές διαδικασίες.

Πάρε έναν μέντορα. Συναντηθείτε κάθε εβδομάδα με τον διευθυντή σας. Χτίστε σχέσεις με τους συναδέλφους και τις ομάδες γύρω σας. Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κάνετε τη δουλειά την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Εάν, στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου σας, τίποτα δεν είναι καλύτερο και δεν πιστεύετε ότι προχωράτε, σκεφτείτε να εφαρμόσετε το σχέδιο έξοδου.

5. Κάντε την κίνησή σας

Αν τίποτα δεν λειτουργεί, ήρθε η ώρα για την έξοδο. Και μετά; Το να επιστρέψετε στην προηγούμενη σας δουλειά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, φυσικά, αλλά αν φύγατε με καλούς όρους, αξίζει να το εξετάσετε ως επιλογή. (Γι’ αυτό βοηθάει πάντα να φεύγετε με φιλικούς όρους και να διατηρείτε τις επαφές σας).

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να επιστρέψετε στον πιο πρόσφατο εργοδότη σας, μπορείτε να αφήσετε μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Αλλά χρησιμοποιήστε το ως μια μαθησιακή εμπειρία: Το να πιάνετε μια δουλειά και να θέλετε να παραιτηθείτε αμέσως είναι μια ιστορία που ακούμε συχνά.

Αν φύγετε, προσπαθήστε την επόμενη φορά να κάνετε καλύτερη αναζήτηση εργασίας, για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εταιρία στην οποία θα μπείτε. Μερικές ερωτήσεις στην job interview και ένα προσωπικό ψάξιμο, είναι πάντα χρήσιμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =