αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απλά τρικ για να λύνεις τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδρομή σου

Πέντε απλά τρικ για να λύνεις τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδρομή σου

Η επίλυση προβλημάτων είναι μια από εκείνες τις δεξιότητες που όλοι πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και είναι κομβική να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον κόσμο που τρέχει πολύ γρήγορα.

Οι καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι πιο κρίσιμες είναι όταν είμαστε στη δουλειά. Μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να προχωρήσουμε στην καριέρα μας ή όχι. Ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνουμε, μπορεί να είναι ακόμη και η διαφορά… μεταξύ ζωής και θανάτου για εκείνους που βοηθάμε – εάν εργάζεστε στο Ιατρικό πεδίο, για παράδειγμα.

Εδώ είναι μερικά απλά tips για να γίνεις καλύτερος problem-solver, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείσαι.

Βάλε deadline

Όταν προκύψει για πρώτη φορά ένα πρόβλημα, είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας – και στους συναδέλφους ή την ομάδα σας – ένα χρονικό όριο για να βρείτε μια λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βιάζεστε να κάνετε κάτι, αλλά ο καθορισμός προθεσμίας σας αναγκάζει να αξιολογήσετε γρήγορα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας απόφασης αντί να αναβάλλετε τις αποφάσεις. Εάν η απόφαση είναι όχι και τόσο σημαντική, δώστε στον εαυτό σας όχι περισσότερο από πέντε λεπτά για να αποφασίσετε. Αυτό σίγουρα θα να κάνει τα πράγματα να κινηθούν.

Εξερεύνησε το πρόβλημα

Δεν χρειάζεται να διαρκέσει πολύ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γράψετε ποιο είναι το πρόβλημα, τι περιλαμβάνει, ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες. Δες τα δεδομένα, αντί να δρας συναισθηματικά. Θα σε βοηθήσει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.

Κάνε brainstorming… μόνος σου

Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, συνήθως συγκεντρώνονται όλοι μαζί σε μια αίθουσα συσκέψεων. Γιατί όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο, σωστά; Όχι απαραίτητα! Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι το ατομικο brainstorming μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, οπότε γιατί να μην εστιάσετε πρώτα στις δικές σας ιδέες;

Να είσαι αποφασιστικός

Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να είναι ένας αγώνας, ανεξάρτητα από το πόσο καλές μπορεί να είναι οι δεξιότητές σας, ειδικά εάν αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή οι πιθανές συνέπειες μιας λανθασμένης κίνησης είναι καταστροφικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «παράλυση» και αναποφασιστικότητα, κάτι που από μόνο του είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Ακόμα κι αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος, είναι σημαντικό να είσαι αποφασιστικός. Πάρε μια απόφαση.

Ο «κανόνας του 70%» του Jeff Bezos

Θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. O «κανόνας του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος έχει μιλήσει αρκετές φορές για αυτόν. Και είναι μάλιστα ένας κανόνας που εφαρμόζει και ο ίδιος, όταν χρειάζεται να πάρει μια σημαντική απόφαση. Eνώ είναι πάντα ωραίο να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το να περιμένεις μέχρι να ξέρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να λάβεις μια απόφαση, είναι ένα πρόβλημα.

Εκεί έρχεται ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε συνήθειες που έχουν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι (και δεν χρειάζονται ευφυΐα για να τις εφαρμόσεις)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + fifteen =