αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απλά σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τις δυνατότητες σου

Πέντε απλά σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τις δυνατότητες σου

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποτιμούν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Μερικοί δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη για τα πράγματα που έχουν καταφέρει, αλλά ούτε και για αυτά που μπορούν να καταφέρουν στην πορεία.

Επίσης, υπάρχουν εκείνοι που μπορεί να αποφεύγουν τις εκπληκτικές ευκαιρίες της ζωής επειδή σκέφτονται «τι θα πουν οι άλλοι» αν αποτύχουν.

Παρακάτω θα δεις 5 απλά σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τον εαυτό σου. Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μπορεί να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Αλλά αν βλέπεις περισσότερα από 1-2 από τα παρακάτω points στον εαυτό σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σαμποτάρεσαι μόνος σου.

1. Η πρώτη σας αντίδραση σε οποιαδήποτε προσπάθεια είναι να υποθέσετε ότι «δεν θα μπορείτε να το κάνετε». Βλέπεις ένα project που έχει δημιουργήσει κάποιος ή ένα καλό σώμα που είναι αποτέλεσμα γυμναστικής. Αν κάποιος σε προσκαλέσει να κάνεις κάτι παρόμοιο η πρώτη αντίδραση σου είναι: “Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό”. Χωρίς καν να κάνετε την προσπάθεια, υποθέτετε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Εάν διαπιστώσετε ότι αυτή είναι μια επαναλαμβανόμενη απάντηση για εσάς, προσπαθήστε να αλλάξετε την αφήγηση. Αντί για το ξεκάθαρο «Δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό», πείτε «Δεν ξέρω αν μπορώ, αλλά θα προσπαθήσω». Η αλλαγή από το «δεν μπορώ» στο «ΙΣΩΣ μπορώ» κάνει τεράστια διαφορά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Επιπλέον, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι είστε πολύ πιο ικανοί από ό,τι νομίζατε.

2. Ζητάτε βοήθεια με κάτι πριν επιχειρήσετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Ίσως φοβάστε να αποτύχετε σε κάτι, οπότε ζητάτε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει να το κάνετε. Ή είναι μια εργασία που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει και σας τρομάζει. Είτε σας τρομάζει μια άγνωστη περιοχή είτε φοβάστε να φανείτε ανόητοι, προσπαθήστε να κάνετε κάτι μόνοι σας πριν ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Το Διαδίκτυο είναι μία ανεκτίμητη πηγή όταν πρόκειται για οδηγούς “how to” για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Αν αποδειχθεί ότι χρειάζεστε κάποια βοήθεια με αυτό τελικά, τουλάχιστον θα έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία μόνοι σας. Όταν φτάσει βοήθεια, ζητήστε να παρακολουθήσετε και να λάβετε μέρος στη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε τι κάνετε την επόμενη φορά που θα προκύψει το πρόβλημα.

3. Υποθέτετε ότι οι προσπάθειες πήγαν άσχημα πριν λάβετε οποιαδήποτε feedback. Τελειώνεις τις γραπτές εξετάσεις πεπεισμένος ότι απέτυχες στο τεστ. Ή παραδίδετε την δουλειά στο αφεντικό σας και στη συνέχεια προετοιμάζεστε για επίπληξη επειδή δεν είναι αρκετά καλή. Στη συνέχεια, όταν ανακαλύψετε ότι περάσατε τις εξετάσεις ή ξεπεράσατε τις προσδοκίες του αφεντικού σας, θα το αντιμετωπίσετε ως… τυχαίο. Την επόμενη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας να λέει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να το γυρίσετε σε μία πιο ουδέτερη σκέψη. Για παράδειγμα: «Έκανα το καλύτερο δυνατό και θα περιμένω μέχρι να πάρω τα αποτελέσματα». Με αυτόν τον τρόπο, επιλέγετε να ανταποκριθείτε σε ένα πραγματικό αποτέλεσμα αντί να αντιδράσετε σε μια υποτιθέμενη αδυναμία.

4. Δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στο να ευχαριστείτε τους άλλους παρά στο να βάζετε τους δικούς σας στόχους σε προτεραιότητά. Αν βάζεις πάντα τους άλλους πάνω από εσένα, αυτό πιθανότατα δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συχνά νιώθετε ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σας εγκαταλείψουν ή θα σας τιμωρήσουν αν δεν κάνετε αυτό που θέλουν. Δες πρώτα τι θέλεις εσύ. Και ζήσε την ζωή σου όπως θες. Όχι όπως θέλουν οι άλλοι.

5. Δεν πιστεύεις τους άλλους όταν σου λένε καλά λόγια. Κάθε φορά που ακούς καλά λόγια από άλλους ανθρώπους είσαι δύσπιστος; Είναι ένα επίσης σημάδι που δείχνει ότι υποτιμάς τον εαυτό σου. Και στην δουλειά σου και στην προσωπική σου ζωή. Εάν βοηθάει, μπορείτε να τους ζητήσετε από τους άλλους να εξηγήσουν γιατί νιώθουν όπως νιώθουν, με απτά σημεία που θα μπορείτε να καταλάβετε. Ακούγοντας το σκεπτικό τους, μπορεί να είστε πιο πρόθυμοι να δεχτείτε ότι είστε στην πραγματικότητα το καταπληκτικό άτομο που βλέπουν όταν σας κοιτάζουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =