αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠάνω από… μισό χρόνο περιμένουν οι επιχειρήσεις για επιστροφές ΦΠΑ από το Ελληνικό δημόσιο

Πάνω από… μισό χρόνο περιμένουν οι επιχειρήσεις για επιστροφές ΦΠΑ από το Ελληνικό δημόσιο

Περισσότερο από μισό χρόνο περιμένουν χιλιάδες στην Ελλάδα να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας. Τα στοιχεία αφορούν το 2020 και δείχνουν ότι η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδας, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες. Αντίθετα, ένα μία επιχείρηση καθυστερήσει να πληρώσει 6 μήνες τον ΦΠΑ πρέπει να πληρώσει πρόστιμα προσαυξήσεις και πάντα υπάρχει η απειλή της κατάσχεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση μία μέση επιχείρηση της Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες (γραφειοκρατία) για την επιστροφή ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ. Ωστόσο, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα δύο κράτη μέλη με τον υψηλότερο απαιτούμενο αριθμό ωρών για να συμμορφωθούν με τις επιστροφές ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες αντίστοιχα). Η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ (περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες αντίστοιχα). Μάλιστα τονίζεται ότι το χάσμα μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων της ΕΕ και των χειρότερων επιδόσεων της ΕΕ παραμένει σχετικά μεγάλο. Αυτό δείχνει  την ανάγκη για μια φιλόδοξη ατζέντα σε αυτόν τον τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ευρώπη ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας το ποσό αυτό θα χρειαστεί να επανεξετασθεί και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Εννέα επί του παρόντος χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), εξακολουθούν να εμφανίζουν κενά ΦΠΑ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 11%) το 2020, με Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία να έχουν απώλειες πάνω από 25% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ. Συγκεκριμένα τα δυνητικά έσοδα ΦΠΑ ανέρχονται στα 21 δις. ευρώ όταν η χώρα μας εισπράττει περί τα 15 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα είχε το 2020 τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία. 

Ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί επέμεναν να αυξηθεί η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) είναι το τεράστιο μέγεθος της φοροδιαφυγής που καταγράφεται. Υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση των τελευταίων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης, με την αύξηση του ποσού της απαλλαγής ευνοείται, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, καθώς δεν υποχρεούνται να επιβάλλουν ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 7 =