αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάει για… Νοέμβριο το «Εξοικονομώ»

Πάει για… Νοέμβριο το «Εξοικονομώ»

Ένα μήνα ακόμη θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα. Από τον Οκτώβριο που ήταν η προβλεπόμενη ενεργοποίηση του προγράμματος, τώρα μετατίθεται για τον Νοέμβριο.

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ», που βρίσκεται υπό τελική διαμόρφωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την επιδότηση των παρεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα των ανατιμήσεων σε δομικά υλικά και προϊόντα.

  • Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ» θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται ακόμη ακριβής ημερομηνία, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ.
  • Θα προηγηθεί η δημοσίευση του Οδηγού, ενώ είναι θέμα χρόνου, όπως έγινε γνωστό, να ανοίξει η ιστοσελίδα του προγράμματος, όπου θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για τους ενδιαφερομένους.
  • Θα απαιτηθεί, επίσης, πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον ρόλο του ΤΕΕ που θα αναλάβει τη διαχείρισή της, καθώς και την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Οι δύο αλλαγές που θα υπάρξουν στον Οδηγό του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Αναπροσαρμόζεται το ύψος της επιδότησης για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από 180 ευρώ/τ.μ. το μάξιμουμ, που προβλεπόταν αρχικά, αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ.
  2. Για την αγορά «έξυπνων συσκευών» το αρχικό ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ που θα δινόταν αρχικά αυξάνεται σε 2.500 ευρώ.

Αντίθετα, θα παραμείνει σταθερό το ποσό της επιδότησης για το σύνολο των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης, που φθάνει κατ’ ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.

Το νέο «Εξοικονομώ» έχει ενσωματώσει την εμπειρία προηγούμενων προγραμμάτων, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Πρώτα πρώτα, δεν θα ισχύει χρονική προτεραιότητα για την ένταξη δικαιούχων, δηλαδή, «όποιος πρόλαβε, μπήκε». Αντίθετα, έχουν προβλεφθεί οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογείται κάθε αίτηση. Θα υπάρξει μάλιστα και λίστα επιλαχόντων, για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων. Κατά δεύτερο, «προσγειώθηκε» ο υπερφιλόδοξος, όπως χαρακτηρίζεται, στόχος του προηγούμενου προγράμματος για την αναβάθμιση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

«Δεν γίνεται ένα σπίτι κατασκευασμένο τη δεκαετία του ’80 να πάει από την κατηγορία Ε στη Β», ανέφερε αρμόδια πηγή στο Euro2day.gr. Στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται η μείωση του πήχη σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο στόχο, που θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης.

Εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, που αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης. Για πρώτη φορά, επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη και οι κλιματικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε περιοχή. Το νέο «Εξοικονομώ» θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτοί που έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο και το οποίο λειτουργεί ως κύρια κατοικία. Θα μπορεί να υποβάλλεται μία αίτηση ανά δικαιούχο. Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι ο ένας μήνας από το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − eighteen =