αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πάγωσε» το Airbnb και γέμισε η Ελλάδα με σπίτια προς ενοικίαση

«Πάγωσε» το Airbnb και γέμισε η Ελλάδα με σπίτια προς ενοικίαση

Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στο πεδίο της ενοικίασης διαμμερισμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η εξάπλωση του covid-19 και το κλείσιμο των συνόρων έχει φέρει «πάγωμα» και στο Airbnb. Έτσι, πολλά σπίτια που μέχρι τώρα μισθώνονταν μέσα από πλατφόρμες τέτοιου τύπου, τώρα πάνε μαζικά στην επιλογή του… παραδοσιακού ενοικιαστηρίου.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Spitogatos, η αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων τις τελευταίες 30 ημέρες, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σημαντική, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά.

Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).

Σημαντικές αυξήσεις των διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων σημειώνονται και στην περιοχή Γκάζι-Μεταξουργείο -Βοτανικός (18%), τα Ιλίσια (11,80%), τα Εξάρχεια (11,50%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6%, ενώ ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα. Πρόκειται δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, για σπίτια που χρησιμοποιούνταν με το Airbnb μοντέλο, αλλά τώρα άλλαξαν πρακτική.

Η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

https://www.insider.gr/sites/default/files/new_media_folder/inline-images/spitogatos%20pinakas%201.jpg
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 12 =