αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Travis Kalanick δεν είναι ο μόνος: Θυμηθείτε τους διάσημους CEO που εκδιώχτηκαν από τις εταιρίες που ίδρυσαν οι ίδιοι

Ο Travis Kalanick δεν είναι ο μόνος: Θυμηθείτε τους διάσημους CEO που εκδιώχτηκαν από τις εταιρίες που ίδρυσαν οι ίδιοι

Η Uber μπαίνει σε μια περίεργη περίοδο. Για πρώτη φορά, θα λείπει από το τιμόνι της ο άνθρωπος που την ίδρυσε και μέχρι τώρα εκτελούσε χρέη CEO. Μιλάμε για τον Travis Kalanick. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του, υπό το βάρος των αρνητικών υποθέσεων που έχουν πλήξει την εταιρία τον τελευταίο καιρό, αλλά και την απαίτηση των επενδυτών για απομάκρυνση του.

Και τώρα; Η Uber αναζητά νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την θέση και θα μπορέσει να την οδηγήσει… σε μια κούρσα προς νέες επιτυχίες. Μιλάμε για μια εταιρία που που κάποτε ξεκίνησε ως startup, και σήμερα είναι ένας «γίγαντας» με παρουσίασε σε περισσότερες από 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Κι όμως, ο Travis Kalanick δεν είναι ο μόνος CEO που εκδιώχτηκε από την εταιρία που κάποτε ίδρυσε ο ίδιος. Πολύ μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικότητας, έχουν γίνει πρωταγωνιστές σε αντίστοιχες ιστορίες. Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα παραθέτει το CNBC.

Ίσως η πιο διάσημη ιστορία, είναι αυτή του Steve Jobs. Ο ίδιος απολύθηκε από την Apple το 1985. Ναι, από την εταιρία που ο ίδιος και ο Steve Wozniak είχαν ιδρύσει μερικά χρόνια πριν. Καθώς η εταιρία μεγάλωνε, προσέλαβαν τον John Sculley για να την διευθύνει. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι υπήρχε διάσταση απόψεων. Το ΔΣ της Apple τάχτηκε με τον Sculley και ο Jobs βρέθηκε εκτός! Παρόλο που ήταν μια σοκαριστική στιγμή για τον ίδιο, τελικά του βγήκε σε καλό. Ίδρυσε τις Pixar και Next και τελικά επέστρεψε στην Apple το 1997. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Παρόμοια περίπτωση και ο Jack Dorsey. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έκανε το πρώτο tweet που έγινε ποτέ, τον Μάρτιο του 2006. Συνιδρυτής και CEO της πλατφόρμας. Απολύθηκε το 2008 από τον έτερο συνιδρυτή Ev Williams. Ούτε αυτός το έβαλε κάτω και το 2009 ίδρυσε τη Square, η οποία έκανε σημαντική επιτυχία. Το 2015 έκανε την μεγάλη επιστροφή στη θέση του CEO του Twitter.

Τρίτη περίπτωση, αυτή του Jerry Yang, του συνιδρυτή της Yahoo. Στα μέσα των ’90s, μαζί με τον David Filo, δημιούργησαν τη Yahoo. Μια από τις πρώτες μεγάλες ιντερνετικές εταιρίες, που αναπτύχθηκε ταχύτατα και κυριάρχησε για πολλά χρόνια στο πεδίο της. Σε κάποια φάση, ο Yang απέρριψε πρόταση εξαγοράς ύψους 45 δισ. από τη Microsoft. Αυτό τον έφερε σε δύσκολη θέση ήρθε σε συγκρούσεις με τα άλλα στελέχη και τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εταιρία. Στη συνέχεια βρήκε τον δρόμο του βέβαια, και έγινε μέλος της ομάδα του είναι στο «τιμόνι» της Alibaba. Επίσης έφτιαξε τη δική του εταιρία venture capital, AME Cloud Ventures.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + two =