αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Mr Jumbo μίλησε για «λάθος χάπια» αλλά ο Σκλαβενίτης έχει επιχειρήματα για την εξαγορά του Μαρινόπουλου

Ο Mr Jumbo μίλησε για «λάθος χάπια» αλλά ο Σκλαβενίτης έχει επιχειρήματα για την εξαγορά του Μαρινόπουλου

Πριν λίγες ημέρες, η ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jumbo, Απόστολος Βακάκης, έκανε έντονη κριτική στην εταιρία Σκλαβενίτης λόγω της εξαγορά του πτωχευμένου Μαρινόπουλου. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη, μάλλον πήρε «λάθος χάπια» και προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Ποια είναι όμως τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς; Γιατί δηλαδή ο Σκλαβενίτης προχώρησε στη μεγάλη εξαγορά; Το News247.gr, μίλησε με προμηθευτές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, δηλαδή αυτούς που στήριξαν το όλο project σωτηρίας. Οι ίδιοι μίλησαν για τα επιχειρήματα που τους παρέθεσε η πλευρά Σκλαβενίτη έτσι ώστε να τους πείσει.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της πλευράς Σκλαβενίτη ήταν οι ισορροπίες της αγοράς. Με την κατάρρευση της Μαρινόπουλος οι δύο ξένοι όμιλοι που έχουν επενδύσει στην χώρα μας, η βελγική Delhaize μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος και η γερμανική Lidl, «πήραν κεφάλι» αφήνοντας τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές αλυσίδες (Σκλαβενίτη, Μασούτη, My Market – Βερόπουλος) να «παίζουν μπάλα» σε μία χαμηλότερη κατηγορία. Στόχος της Σκλαβενίτης ήταν να αποτελέσει τον τρίτο ισχυρό πόλο της αγοράς και συγκεκριμένα τον ελληνικό πόλο που θα έβρισκαν στήριξη κυρίως οι εγχώριες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι επίσης γιατί αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους «το σύνολο των καταστημάτων και των εργαζομένων της Carrefour – Μαρινόπουλος»; όταν θα μπορούσαν να πάρουν τα «φιλέτα» όπως έπραξαν πριν από λίγα χρόνια με την περίπτωση της Ατλάντικ.

Η απάντηση που δίνει η οικογένεια Σκλαβενίτη είναι ότι την διάσωση της Μαρινόπουλος δεν την αντιμετώπισε ως μια εξαγορά, αλλά ως μία εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης, στην οποία η ίδια θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Χαρακτηριστικά ανέφεραν στους προμηθευτές ότι «αν δεν “γυρίσει” η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρουμε να “γυρίσουμε” και εμείς» εννοώντας τους ίδιους και τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα. Τόνισαν ότι ήταν η μοναδική η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την εξαγορά της πτωχευμένης εταιρείας στο σύνολο της ώστε να μην χαθούν οι 10.800 θέσεις εργασίας μαζί με τα καταστήματα που εργάζονταν.

Παράλληλα τους επισήμαναν ότι στόχος τους ήταν να μην υπάρξει «κούρεμα» προς τους προμηθευτές κάτι όμως που δεν το αποδεχόντουσαν οι τράπεζες οι οποίες θεωρούσαν ότι πιθανός υπερδανεισμός της νέας εταιρείας θα καθιστούσε το όλο σχέδιο υψηλού ρίσκου. Αντίστοιχα το σενάριο που ήθελε πιο μικρούς προμηθευτές να προστατεύονται από το κούρεμα, και προσπάθησε να στηρίξει η πλευρά Σκλαβενίτη, δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω νομικών κολλημάτων.

Αυτό που τονίστηκε στους προμηθευτές είναι ότι από τα 360 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης των τραπεζών τα 320 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα σε αυτούς, δηλαδή ότι είναι λεφτά που θα “πέσουν” στην αγορά με το που θα δοθεί το πράσινο φως της μεταβίβασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η οικογένεια Σκλαβενίτη μάλλον πήρε λάθος χάπια» λέει ο Mr Jumbo

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + nineteen =