αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Elon Musk λέει ότι δεν ακολουθεί business plans. Και προτείνει να κάνεις το ίδιο

Ο Elon Musk λέει ότι δεν ακολουθεί business plans. Και προτείνει να κάνεις το ίδιο

Όταν ο Elon Musk έχει μια νέα startup ιδέα, συνήθως παρακάμπτει ένα κρίσιμο στάδιο για να ξεκινήσει την επιχείρηση: Δεν δημιουργεί ένα business plan. Από τα χέρια του διάσημου επιχειρηματία έχουν περάσει μεγάλες εταιρίας. Καθιστώντας τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και το καταφέρνει… με τον δικό του τρόπο. Ο Musk παραδέχτηκε ότι απέρριψε την ιδέα της ανάπτυξης ενός γραπτού «οδικού χάρτη» που συνήθως καθορίζει τους στόχους μιας εταιρείας, στο συνέδριο South by Southwest το 2018, όπως θυμάται το CNBC σε άρθρο του. «Είχα ένα business plan πολύ πίσω στις μέρες της Zip2», είπε. «Αλλά αυτά τα πράγματα είναι πάντα λάθος, οπότε δεν ασχολήθηκα με τα επιχειρηματικά σχέδια μετά από αυτό», τόνισε.

Η Zip2 ήταν η πρώτη μεγάλη startup του Musk: Συνίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον αδερφό του Kimbal το 1995. Μετά από τέσσερα χρόνια, τα αδέρφια πούλησαν την Zip2 στην Compaq για 307 $ εκατομμύρια.

Αλλά αυτά τα τέσσερα χρόνια έπεισαν τον Musk ότι σπάνια τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο στον κόσμο των startup. Έτσι, πριν ξεκινήσει η επόμενη εταιρεία του, την X.com – η οποία τελικά συγχωνεύθηκε με έναν ανταγωνιστή, την Confinity, για να μετεξελιχτεί στην PayPal – ο Musk αποφάσισε να καταργήσει πλήρως το business plan.

Αντί να γράψουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, είπε ο Musk, οι επίδοξοι επιχειρηματίες θα πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους μερικές απλές ερωτήσεις πριν ξεκινήσουν. «Πρέπει πραγματικά να ρωτήσετε αν κάτι είναι αλήθεια ή όχι», είπε και αν η επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικά «έχει νόημα».

Πολλοί εξέχοντες ειδικοί και startup experts διαφωνούν με τη στρατηγική του Musk. Η μη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πιο κοινά λάθη που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας, ειδικά για όποιον προσπαθεί να «σηκώσει» χρήματα.

Ο Mark Cuban, ένας επίσης δισεκατομμυριούχος, λέει ότι πιστεύει στα επιχειρηματικά σχέδια — διεξάγοντας συχνά εκτεταμένη έρευνα πριν ξεκινήσει ή επενδύσει σε μια επιχείρηση. Για αυτόν, το κλειδί είναι να το αφήσετε «ανοιχτό για αλλαγή», ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε όταν το αρχικό σας σχέδιο αρχίσει να πάει στραβά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 6 =