αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ business γκουρού Grant Cardone μιλά στο It’s Possible. Και εξηγεί πως θα φτάσεις στην επιτυχία

Ο business γκουρού Grant Cardone μιλά στο It’s Possible. Και εξηγεί πως θα φτάσεις στην επιτυχία

Ξεκίνησε από το μηδέν. Και κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία. Ο Grant Cardone είναι ένας από τους μεγαλύτερους business γκουρού του πλανήτη. Επιχειρηματίας, επενδυτής, best seller συγγραφέας και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Ενώ είναι επίσης γνωστός για τις motivational ομιλίες που δίνει.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπελεγρίνη

Κάπως έτσι, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό τον οποίο τον ακολουθεί και περιμένει κάθε φορά για την νέα συμβουλή του, την νέα ομιλία, την νέα «φόρμουλα επιτυχίας». Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Official Facebook Page του, ο διάσημος επιχειρηματίας έχει πάνω από 6.000.000 ακολούθους.

Τώρα ο Grant Cardone μιλά στο It’s Possible. Σε μια απολαυστική συνέντευξη, ο ίδιος παραθέτει τις 3 κορυφαίες συμβουλές που θα έδινε σε έναν νέο επιχειρηματία, εξηγεί την σημασία της επιμονής, απαντά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο σε ερώτηση για το burnout, αποκαλύπτει το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει, ενώ λέει και την άποψη του για το επιχειρηματικό και startup οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι TOP-3 συμβουλές που θα δίνατε σε ένα νέο επιχειρηματία ή startupper;

1# Επέλεξε τις μάχες σου. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται για εβδομάδες, για να βρουν το τέλειο χρώμα για το logo τους. Αυτό τελικά δεν έχει σημασία. Το brand σου θα εξελίσσεται όσο εξελίσσεται η επιχείρηση σου, άρα το logo μπορεί να αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στα οποίες πρέπει να δώσεις την ενέργεια σου, όπως το πως θα κερδίσεις πελάτες ή το πως θα βγάλεις χρήματα. Όταν κυνηγάς το «big game», μην ασχολείσαι… με τα κουνούπια.

2# 10Χ την παρουσίαση σου. Αμέτρητοι επιχειρηματίες ξεκινούν την διαδρομή τους, χωρίς να ξέρουν πως να κάνουν μια σωστή παρουσίαση για να πετύχουν πωλήσεις. Αντί να πεις «Έχω μια μικρή web design εταιρία», πες «Έχω μια web design εταιρία, που ξεχωρίζει από τις άλλες. Εγγυόμαστε την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας σας». Βλέπετε την διαφορά; Η πρώτη επιλογή σε κάνει να φαίνεσαι μικρός και ασήμαντος- εύκολο να σε αγνοήσουν. Η δεύτερη επιλογή σε κάνει αν φαίνεσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, ξεχωριστός και ικανός να γίνεις ένας moneymaker. Μάθετε πως να παρουσιάζετε τον εαυτό και την επιχείρηση σας. Να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε γρήγορα τι ακριβώς κάνει η επιχείρηση σας. Και το value που μπορείτε να δώσετε.

3# Δημιούργησε μια κατάσταση επείγοντος. Εάν ξεκινήσετε μια επιχείρηση χωρίς να ορίσετε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα αφορούν τις κινήσεις σας και τα προσδοκώμενα επιτεύγματα, θα «κολλήσετε» για πάντα στις δικαιολογίες και θα γίνετε σαν το 90% των startups που αποτυγχάνουν. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα κατά την έναρξη επιχειρήσεων, ήταν να μην δημιουργώ μια κατάσταση επείγοντος.

Το να είσαι επιχειρηματίας, είναι ένας μαραθώνιος με πολλά σπριντ στο εσωτερικό του.

Αν κερδίσεις πολλούς από τους μικρούς αγώνες, θα δώσεις την κατάλληλη ώθηση στην επιχείρηση σου. Όταν κάνουμε τα γυρίσματα για το τηλεοπτικό show μου, στο γραφείο μου, λέω στο editing staff ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους χρόνους παραγωγής στο μισό, όπου μπορεί να γίνει. Στην συνέχεια τους παίρνω τηλέφωνο κάθε ημέρα, και τους κάνω νέες ενημερώσεις. Αυτή η πίεση δεν οδηγεί σε ένα κατώτερο προϊόν. Οδηγεί στο να ολοκληρωθεί το προϊόν αρκετούς μήνες πιο πριν, από ότι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το να δημιουργείς μια κατάσταση επείγοντος, είναι το κλειδί για να κάνεις την δουλειά. Και να θυμάστε: Το όραμα σας δεν θα αναβαθμιστεί μένοντας στο startup mode.

Σε πρόσφατο Facebook Post σας, γράψατε: «100% success formula is: 1% luck, 1% talent, 98% never quit». Γιατί δώσατε τόσο μικρά ποσοστά στην τύχη και το ταλέντο; Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλούς ανθρώπους να μιλούν για την «κακή τύχη» όταν δεν καταφέρνουν κάτι

Κοιτάξτε, τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι δικές μου εκτιμήσεις, δεν είναι επιστημονικά. Με βάση αυτό, να σας εξηγήσω γιατί είπα ότι «το 98% της επιτυχίας είναι να μην τα παρατάς ποτέ»:

Η επιμονή είναι η πιο πολύτιμη και απαραίτητη αρετή του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες και αποτυχίες. Και ο μόνος τρόπος για να τα ξεπεράσετε αυτά είναι να επιμείνετε. Εκείνοι που δεν μπορούν να επιμείνουν, θα αποτύχουν. Ποτέ δεν έφτασε κάποιος στην επιτυχία μέσα από την παραίτηση. Ο Henry Ford δημιούργησε το αυτοκίνητο ακριβώς επειδή επέμεινε μέχρι να δημιουργήσει την μηχανή που θα στήριζε το project. Με πολλούς ανθρώπους της αγοράς να είναι αντίθετοι στο project. Η εφευρετικότητα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα ήταν ζωτικής σημασίας, αλλά όχι πιο σημαντικές από την επιμονή.

Ο Howard Schultz, ο ιδρυτής των Starbucks, συνέχισε να προσπαθεί, ακόμη και όταν τα μέλη της οικογένειας του τον ικέτευαν να παρατήσει την «μικρή» coffee bistro εταιρία του. Το καταλάβατε; Ναι, χρειάζεται ταλέντο και ίσως κάποια τύχη, αλλά η επιμονή είναι ο «μυς» που μετατρέπει τις ιδέες σε επιχειρήσεις. Καμία ιδέα δεν πορεύεται στην αγορά χωρίς επιπλοκές, απρόβλεπτες δυσκολίες, και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από όσο φανταζόταν. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, απλά μπαίνω στην «φόρμουλα επιμονής» μου. Όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, αν κάνετε όση προσπάθεια χρειάζεται. Και όταν επιμένετε και ΔΕΝ εγκαταλείπετε, τότε ξεκινάτε να δημιουργείτε την δική σας τύχη.

Μιλήσατε προηγουμένως για λάθη. Έχετε κάνει λάθη κατά την διάρκεια της καριέρας σας; Και πως τα ξεπεράσατε;

Το μεγαλύτερο μου λάθος ήταν ότι δεν πήγα «big enough, fast enough». Αυτό το πράγμα μου έχει κοστίσει αμέτρητα δολάρια. Ο τρόπος σκέψης μου ήταν πολύ «μικρός». Ήμουν ευτυχής με το να συνεργαστώ με ένα μικρό αριθμό πελατών, έχοντας την λανθασμένη αντίληψη ότι θα τους “εξυπηρετούσα καλύτερα”. Η πραγματικότητα είναι ότι για να προσφέρεις καλές υπηρεσίες στους ανθρώπους, πρέπει να αναπτύξεις την επιχείρηση σου και έτσι να έχεις τους πόρους για να προσφέρεις στους ανθρώπους ένα καλύτερο προϊόν. Κινηθείτε με ταχύτητα. Να θυμάστε αυτό: Η ταχύτητα είναι δύναμη. Φυτεύστε περισσότερες καλλιέργειες κάθε μέρα, και θα έχετε μια μεγαλύτερη συγκομιδή. Άφησα πίσω τον «μικρό» τρόπο σκέψης, έβαλα στόχους 10Χ μεγαλύτερους και κάπου εκεί οι επιχειρήσεις μου άρχισαν να απογειώνονται!

Στο παρελθόν έχετε πει ότι δουλεύετε 95 ώρες την εβδομάδα. Πως αποφεύγετε το burnout; Και κάτι ακόμα σημαντικό: Πως μπορεί κάποιος να πετύχει μια ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, δουλεύοντας με τέτοιους ρυθμούς;

Σε όλη μου την ζωή, αμέτρητοι άνθρωποι, φίλοι, οικογένεια, πελάτες, ακόμα και ανταγωνιστές, μου έλεγαν ότι πρέπει να κάνω λιγότερα. «Μην πάθεις burnout» μου έλεγαν. Πρώτον, δεν είμαι κερί. Παράγω ενέργεια συνεχώς, και δεν θα φτάσω στο burnout. Και εσείς δεν είστε κεριά επίσης. Αν το σκεφτείτε, το burnout είναι όταν ξεμένεις από «καύσιμο». Ο μεγάλος σκοπός είναι το «καύσιμο» που θα σε κάνει να συνεχίσεις την προσπάθεια σου. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι παθαίνουν burnout. Πιστεύω ότι χάνουν την εστίαση και τον σκοπό τους. Σας λέω με σιγουριά, ότι αν είπατε πρόσφατα πως έχετε burnout, είναι επειδή δεν εστιάζετε σε έναν αρκετά μεγάλο σκοπό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν το δικό τους σκοπό- έχουν υιοθετήσει το σκοπό ενός άλλου ατόμου. Δεν στοχεύω στην ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής. Απλά ζω την ζωή μου. Και η ζωή μου περιλαμβάνει την δουλειά μου.

Μπορεί να νιώσετε ότι φτάνετε στο burnout. Και αυτό να σχετίζεται με τα χρήματα, τη δουλειά σας ή μια σχέση. Δεν είμαι τέλειος. Έχω βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Απλά θυμηθείτε ότι ο σκοπός είναι το «καύσιμό» σας. Δημιουργήστε μια πυρκαγιά τόσο μεγάλη, που να είναι δύσκολο να σβήσει. Όσο μικρότερη είναι η φλόγα, τόσο πιο εύκολο είναι να σβήσει. Για αυτό χρειάζεστε μεγάλους στόχους και δράσεις 10Χ μεγαλύτερες. Αν έχετε έναν μεγάλο σκοπό, η περισσότερη ενέργεια που θα δώσετε ΔΕΝ θα σας οδηγήσει στο burnout, απλά θα κάνει την φλόγα μεγαλύτερη. Κάντε την δουλειά σας ένα μέρος της ζωής σας, και σταματήστε να προσπαθείτε να πετύχετε κάποια μυστηριώδη «ισορροπία».

Αν θέλεις να γίνεις πετυχημένος, πρέπει να σκέφτεσαι το πως θα τα πετύχεις όλα. Όχι να βάζεις περιορισμούς. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι «αν είμαι πλούσιους, δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος» ή «αν κάνω μια σπουδαία καριέρα, δεν θα έχω χρόνο για να γίνω καλός πατέρας». Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος και ούτε η διαχείριση του χρόνου ούτε η ιδέα της ισορροπίας μπορεί να το λύσει. Σταμάτα να σκέπτεσαι με την λογική του «ή το ένα ή το άλλο», και ξεκίνα να σκέφτεσαι το πως θα τα πετύχεις όλα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το επιχειρηματικό και το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση χρέους, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έφερε μια μακρά ύφεση στην χώρα. Η οικονομία είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τον τουρισμό, και από όσο γνωρίζω η γραφειοκρατία δυσκολεύει αρκετά τις επιχειρήσεις και τις startups.

Αλλά η αλήθεια είναι, ότι το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση –και να την κάνεις να δουλέψει σωστά- είναι δύσκολο παντού, ακόμα και στο Μαϊάμι. Υπάρχουν εκατομμύρια ιδρυτές μικρών επιχειρήσεων που ξεκινούν κάτι κάθε χρόνο, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν φτάνουν καν στο σημείο να προσλάβουν εργαζομένους.

Αν η νοοτροπία σου είναι σωστή, αν εφαρμόσεις τον «κανόνα 10Χ» στην επιχείρηση σου, βάζοντας μεγάλους στόχους και αναλαμβάνοντας δράση δυναμικά, πιστεύω ότι μπορείς να φτάσεις σε τεράστια επιτυχία, κάνοντας business στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − six =