αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Bill Gates προβλέπει: Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα έχουν πολύ μικρή αξία σε 30 χρόνια

Ο Bill Gates προβλέπει: Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα έχουν πολύ μικρή αξία σε 30 χρόνια

Τις δικές του προβλέψεις για το επιχειρηματικό τοπίο του μέλλοντος έκανε ο Bill Gates, εκφράζοντας μια ξεκάθαρη εκτίμηση: Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα έχουν πολύ μικρή αξία σε 30 χρόνια από σήμερα. Άρα όσοι σκέφτονται να επενδύσουν σε μία τέτοια εταιρία, ίσως θα πρέπει… να το ξανά σκεφτεί.

Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και υιοθετεί περισσότερες καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πετρελαϊκοί γίγαντες που κυριαρχούν στις αγορές για περισσότερο από έναν αιώνα, πιθανόν θα μπουν σε μπελάδες, τόνισε ο Gates στο COP26 climate summit που έγινε πρόσφατα στη Γλασκώβη.

«Μερικοί από αυτούς τους γίγαντες θα πέσουν. Ξέρετε, σε 30 χρόνια από τώρα, μερικές από αυτές τις εταιρείες πετρελαίου θα αξίζουν πολύ λίγα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο διάσημος δισεκατομμυριούχος.

Όπως σημειώνει το CNBC, εταιρείες όπως η ExxonMobil, η BP και η Royal Dutch Shell έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να μειώνονται τα τελευταία πέντε χρόνια – ειδικά κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η οποία έριξε κατά πολύ τη ζήτηση για πετρέλαιο και είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ακόμη και για τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, έχασε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος. Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει αγοραία αξία 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων — αλλά καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλάζουν τις ενεργειακές τους πολιτικές για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς ένα ηλεκτρικό μέλλον, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο αμφίβολοι για το μέλλον τέτοιων εταιριών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 13 =