αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 98χρονος συνέταιρος του Warren Buffett δίνει 6 συμβουλές σε όποιον θέλει να γίνει πλούσιος

Ο 98χρονος συνέταιρος του Warren Buffett δίνει 6 συμβουλές σε όποιον θέλει να γίνει πλούσιος

Για τον Charlie Munger έχουμε ξανά μιλήσει. Εχει καταγράψει την δική του διαδρομή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σήμερα έχει μια περιουσία που φτάνει στα 2,2 δισ. δολάρια. Είναι στενός συνεργάτης του Warren Buffett τα τελευταία 40 χρόνια, και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του έχει δώσει αρκετές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαθήματα για εμάς τους υπόλοιπους. Εδώ είναι λοιπόν 6 συμβουλές του διάσημου 98χρονου επενδυτή για όποιον θέλει να γίνει πλούσιος και πετυχημένος στην καριέρα του.

Μάθηση: Η πιο κρίσιμη δεξιότητα στη ζωή

«Αυτοί που συνεχίζουν να μαθαίνουν, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στη ζωή», έχει πει ο Munger.

Η δέσμευση για συνεχή μάθηση είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος στη φιλοσοφία του Munger για την οικοδόμηση πλούτου. Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η προσαρμογή και η ανάπτυξη με νέες γνώσεις μας βοηθά να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά. Όσο περισσότερα μαθαίνει κανείς, τόσο περισσότερες πόρτες ανοίγουν σε επενδύσεις και στη ζωή. Αυτό μας εξοπλίζει με διαφορετικές δεξιότητες, οξύνει τις γνώσεις μας και μας προετοιμάζει για προκλήσεις και ευκαιρίες. «Αν συνεχίζεις να μαθαίνεις συνεχώς, έχεις ένα τεράστιο πλεονέκτημα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μείνετε ανοιχτόμυαλοι σε νέες ιδέες

«Πρέπει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να εξετάσει αντίθετα επιχειρήματα. Ειδικά όταν αμφισβητούν τις αγαπημένες σου ιδέες».

Αυτή η συμβουλή δείχνει την προσέγγιση του Munger στη δημιουργία πλούτου. Έχει να κάνει με το να είσαι ανοιχτόμυαλος και επικριτικός, να αμφισβητείς τις πεποιθήσεις σου και να είσαι δεκτικός σε διαφορετικές προοπτικές. Είναι ότι στις επιχειρήσεις δεν είναι στόχος να έχεις δίκιο όλη την ώρα, αλλά να αναγνωρίζεις πότε μπορεί να κάνεις λάθος.

Η ιστορία είναι ένας μεγάλος δάσκαλος του μέλλοντος

«Δεν υπάρχει καλύτερος δάσκαλος από την ιστορία στον καθορισμό του μέλλοντος… Υπάρχουν απαντήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα βιβλίο ιστορίας».

Σύμφωνα με τον Munger, η ιστορία περιέχει πολύτιμα μαθήματα που μπορούν να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές μας αποφάσεις. Είναι αλήθεια τόσο για τη ζωή όσο και για τις επενδύσεις. Μαθαίνουμε από λάθη του παρελθόντος, αντλούμε μοτίβα από τις τάσεις της αγοράς και προβλέπουμε μελλοντικές κατευθύνσεις. Είναι πολύτιμο να προβλέπουμε τι θα ακολουθήσει, παίρνοντας γνώσεις από αυτό που έχει ήδη συμβεί.

Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας

«Η πλειονότητα των λαθών της ζωής προκαλείται από το να ξεχνά κανείς τι πραγματικά προσπαθεί να κάνει».

Αυτό το απόσπασμα μας επαναφέρει στην ουσία των πράξεών μας. Είτε στην καριέρα είτε στην ζωή γενικότερα, η απώλεια του στόχου μας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σκοντάψουμε. Οι ενέργειες μας πρέπει να συνδέονται με τους μεγάλους στόχους μας, είτε αφορά την συσσώρευση πλούτου είτε την προσωπική ανάπτυξη.

Κάνε επενδύσεις με τα χρήματα που ήδη έχεις

«Ζήστε μέσα στα πλαίσια του εισοδήματος σας και αποταμιεύετε για να μπορείτε να επενδύσετε. Μάθετε… οτιδήποτε πρέπει να μάθετε».

Η οικονομική πειθαρχία είναι η ουσία αυτής της συμβουλής. Η οικοδόμηση πλούτου έχει να κάνει τόσο με το να κερδίζεις περισσότερα όσο και με το να αξιοποιείς στο έπακρο αυτά που έχεις. Έχει να κάνει με την αποταμίευση, την επένδυση με σύνεση και τη συνεχή επέκταση της βάσης γνώσεών σας για να ενισχύσετε την οικονομική σας δυνατότητα.

Αποθηκεύστε την «επιθετικότητά» σας… για τις καλύτερες ευκαιρίες

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ στεναχωρημένοι, ανησυχούν πάρα πολύ. Επιτυχία σημαίνει να είσαι πολύ υπομονετικός, αλλά επιθετικός όταν έρθει η ώρα».

Ο Munger προσφέρει συμβουλές που συνδυάζουν την υπομονή, την αποφασιστικότητα και το θάρρος. Έχει να κάνει με το να μην αφήνεις τον φόβο να υπαγορεύει τις πράξεις σου- και να ξέρεις πότε πρέπει να είσαι διεκδικητικός. Είναι μια ισχυρή κατευθυντήρια αρχή τόσο για επενδύσεις όσο και για τις επιλογές στη ζωή μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =