αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ ΦΠΑ μειώθηκε αλλά αρκετοί εστιάτορες δεν κατέβασαν τις τιμές- Συγκεκριμένα παραδείγματα

Ο ΦΠΑ μειώθηκε αλλά αρκετοί εστιάτορες δεν κατέβασαν τις τιμές- Συγκεκριμένα παραδείγματα

Μπορεί ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειώθηκε από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν είδαν καμία διαφορά, καθώς οι επιχειρηματίες φρόντισαν να αυξήσουν τις τιμές, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στις τσέπες τους. Αντίθετα, στο λιανεμπόριο τροφίμων η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι περίπου κατά 9% για το ένα στα τρία προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα.

Οι περιπτώσεις στις οποίες επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης αύξησαν τις τιμές παράλληλα με τη μείωση του φόρου, στερώντας τα οφέλη του μειωμένου ΦΠΑ από τα νοικοκυριά, δεν είναι λίγες, όπως σημειώνει το CNN Greece.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ένα εστιατόριο όπου για μια τετραμελή οικογένεια πριν από τη μείωση του ΦΠΑ το μέσο κόστος ήταν 60 ευρώ, ο λογαριασμός θα έπρεπε μετά τη πτώση του ΦΠΑ στο 13% να μειωθεί στα 53,23 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί στην πράξη.

Σε άλλη περίπτωση, το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ. Σε άλλο κατάστημα, το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κόστιζε 1,6 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ.

Μία μερίδα πατάτες σε ταχυφαγείο με τον ΦΠΑ 24% κόστιζε 3 ευρώ. Μετά τη μετάπτωση του ΦΠΑ στο 13%, η τιμή θα έπρεπε να πέσει στα 2,58 ευρώ. Ωστόσο, παραμένει στα τρία ευρώ με μειωμένο τον ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι από τη μείωση του ΦΠΑ εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να πωλούνται με ΦΠΑ 24%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =