αρχικηVIRALΟ σκανδιναβικός τρόπος για να αντέξεις τις Τετάρτες

Ο σκανδιναβικός τρόπος για να αντέξεις τις Τετάρτες

Η Τετάρτη είναι μία ιδιαίτερη ημέρα- τουλάχιστον για όσους δουλεύουν με το παραδοσιακό 5ημερο. Έχουν περάσει ήδη δύο μέρες από την ξεκούραση του Σαββατοκύριακου ενώ μένουν άλλες δύο στην προσμονή για το επόμενο.

Στη νορδική κουλτούρα υπάρχει, λοιπόν, αυτό που ονομάζεται από τους Σουηδούς “lillördag” ή στο πιο ελληνικό «Μικρό Σάββατο». Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνωρίζαμε και το μάθαμε μέσα από το σχετικό άρθρο του Oneman, το οποίο λέει ότι οι Τετάρτες στα βόρια αντιμετωπίζονται ως μια καλή ευκαιρία για μικρές δραστηριότητες που πρακτικά συνηθίζουν να γίνονται τα Σαββατοκύριακα.

Ο Rickard Grassman, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, τονίζει ότι αυτή η παράδοση προέρχεται από τις εργασιακές συνήθειες υπαλλήλων που δούλευαν τα Σάββατα και αντ’ αυτού έπαιρναν ένα ρεπό μέσα στη βδομάδα.

«Ιστορικά, από τότε θεωρείται ένας τρόπος μικρής διακοπής ακριβώς στη μέση της βδομάδας, όταν δηλαδή οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αποφορτιστούν».

Με την πανδημία να έχει θολώσει πολύ τα όρια μεταξύ εργάσιμης εβδομάδας και Σαββατοκύριακου, ο δανεισμός αυτής της παράδοσης θα μπορούσε να γίνει ένας τρόπος ανακούφισης και ξεκούρασης και για τους εκτός της Σκανδιναβίας πολίτες. Προφανώς, η συνήθεια του ρεπό μέσα στη βδομάδα δεν είναι καθόλου εύκολα πραγματοποιήσιμη. Ακόμα και τις εργάσιμες Τετάρτες πάντως πολλοί Σκανδιναβοί επιλέγουν να περνάνε το βράδυ της Τετάρτης κάνοντας μαζώξεις, βγαίνοντας ή μαγειρεύοντας. Θα βρείτε πληθώρα δημοσιεύσεων στο tag #lillördag στο σουηδικό Instagram.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =