αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ οδοντίατρος που έχτισε μια startup 1 δισ. δολαρίων μετά από οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες

Ο οδοντίατρος που έχτισε μια startup 1 δισ. δολαρίων μετά από οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες

Ως οδοντίατρος, «γέμιζε» τις τρύπες στα δόντια των ασθενών του. Όμως όταν είδε μια «τρύπα» στο τραπεζικό κλάδο, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα. Ο Seunggun Lee κατάφερε να φτάσει στην δική του startupική επιτυχία. Ακόμα κι αν το project του ήταν… παράνομο την εποχή που ξεκίνησε.

«Θεωρούσα ότι αυτή η υπηρεσία πρέπει να υπάρχει στην κορεατική κοινωνία – ανεξάρτητα από το αν ήταν νόμιμη ή όχι», λέει ανοιχτά ο Lee μιλώντας στο CNBC.

Ο ίδιος δεν απέφυγε το ρίσκο. Εγκατέλειψε την σταθερή δουλειά του, για να μπει στο «τρελό» project του. Χρησιμοποιώντας κεφάλαια δικά του, αλλά και δάνεια από τράπεζες, σε αναλογία 50-50. Συνολικά 400.000 δολάρια.

Ο Lee είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Toss. Πρόκειται για ένα app μεταφοράς χρημάτων. Πέρυσι έγινε η πρώτη financial technology startup που φτάνει σε αξία το 1 δισ. δολάρια στην Νότια Κορέα.

Ξεκίνησε την επιχείρηση το 2014, όταν παρόμοιες εφαρμογές μεταφοράς χρημάτων peer-to-peer (P2P) -όπως το Venmo της PayPal- ξεκινούσαν διεθνώς. Ωστόσο, οι νόμοι που αφορούσαν το τραπεζικό σύστημα της Νότιας Κορέας καθιστούσαν τότε αυτές τις υπηρεσίες παράνομες.

«Έβλεπα πολλά προϊόντα που υπήρχαν στις ΗΠΑ και σκέφτηκα: Αν αυτά ήταν διαθέσιμά στην Κορέα, τότε θα επρόκειτο κάτι εξαιρετικό», σημειώνει ο Lee, ο οποίος εξηγεί ότι το σύστημα μεταφοράς χρημάτων της χώρας του ήταν περίπλοκο εκείνη την εποχή. Ο Lee πέρασε ένα έτος κάνοντας «ζυμώσεις» με τους ρυθμιστικούς φορείς για να τους πείσει για την ιδέα για μια απλοποιημένη πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων. Τελικά τα κατάφερε. Παρότι ακόμα και οι γονείς του δεν έβλεπαν… με καλό μάτι το να αφήσει την οδοντιατρική για να γίνει επιχειρηματίας.

Μέσα σε περίπου 5 χρόνια ο Lee έφτασε στην επιτυχία. Πλέον η πλατφόρμα του έχει περισσότερους από 14 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες.

Κάτι ακόμα που αξίζει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία: Πριν δημιουργήσει την Toss, ο Lee είχε πειραματιστεί με άλλες 8 startups. Διάφορα projects, από social media networks μέχρι mobile apps. Απέτυχαν όλα. Τελικά τα κατάφερε με την 9η προσπάθεια. Και μάλλον μικρή σημασία έχει πλέον τι έγινε στις προηγούμενες.

https://partechpartners.com/media/images/toss..original.jpg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 11 =