αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στο Clinton Global Initiative University 2017, μιλά στο It’s Possible. Και παρουσιάζει το φιλόδοξο project του

Ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στο Clinton Global Initiative University 2017, μιλά στο It’s Possible. Και παρουσιάζει το φιλόδοξο project του

Η διαδικασία επιλογής διήρκεσε 2 μήνες. Όμως τελικά, ο Γεώργιος Μαστρονικολός, πέτυχε τον μεγάλο στόχο: Πήρε το «εισιτήριο» για το Clinton Global Initiative University 2017. Πρόκειται για ένα συνέδριο που σκοπό έχει την προώθηση των καλύτερων και πιο καινοτόμων ιδεών παγκοσμίως με σκοπό να βρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους. Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, στο Northeastern University που βρίσκεται στην Βοστώνη.

«Η πρόταση μου σχετίζονταν με την Δημόσια Υγεία και αποτελεί μέρος της διδακτορικής μου διατριβής και η ομάδα (commitment) που εντάχθηκα για το συνέδριο ήταν Infectious diseases (Public Health)», εξηγεί ο Γεώργιος Μαστρονικολός, μιλώντας στο It’s Possible.

Ο ίδιος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Βόλος). Περιγράφοντας τα όσα έζησε στο συνέδριο, σημειώνει: «Εκεί, εκτός από τα training courses όπου ακούσαμε πετυχημένους start uppers και λάβαμε συμβουλές, πραγματοποιήθηκαν και networkings sessions έχοντας την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με άτομα από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με infectious diseases ο καθένας στον τομέα του πχ γιατροί, προγραμματιστές, μαθηματικοί (στατιστική) κλπ».

Σε ότι αφορά το ελληνικό project, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό βγήκε από τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ενώ γίνεται κατανοητό, ότι με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη μπορεί να αναπτυχθεί και σε επιχειρηματική βάση.

Το project αποτελεί συνέχεια της μεταπτυχιακής διατριβής που βραβεύτηκε τόσο από το Angelopoulos 100 Fellowship με εκτός των άλλων τη συμμετοχή στο Clinton Global Initiative University όσο και από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Φυτιατρική και Περιβάλλον».

Αυτό το project παρέχει επιστημονικά δεδομένα στην  κοινωνία για τους πολίτες και όχι για το θεαθήναι, σε ηγέτες, σε άτομα που ασχολούνται με την δημόσια υγεία και σε άτομα που ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικής για θέματα σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών, την περιβαλλοντική αειφορία και την επιδημιολογία των ασθενειών.

Σκοπός είναι να υπηρετήσει την κοινωνία, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες μέσα από τα Πακέτα Εργασιών έχοντας ως γνώμονα τις αρχές της σύγχρονης φυτοπροστασίας και φυτοιατρικής που στηρίζονται στη χρήση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης – Integrated Pest Management (IPM) και  επιλογή εκείνου του τρόπου καταπολέμησης που έχει τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κατατάσσεται στην «Περιβαλλοντική Ιατρική» (environmental medicine) με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που στοχεύουν στη σύνδεση της κοινωνίας με την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, το project περιλαμβάνει Πακέτα Εργασίας για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρονται από  κουνούπια  (Culex sp., Aedes sp., Anopheles sp., υβρίδια). μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του πληθυσμού τους βάσει της βιοοικολογίας και της συμπεριφοράς του κάθε είδους και της ανάπτυξης επιδημιολογικών προτύπων, την Περιβαλλοντική ισορροπία και αειφορία (σχέσεις μεταξύ εντόμων – φυτών – ανθρώπου-εντομοκτόνων, εξάλειψη εμφάνισης τοξικότητας και ανθεκτικότητας εντομοκτόνων) καθώς και στην οικονομική, κοινωνική (όχληση) και τουριστική τόνωση των περιοχών με στοχευμένους ψεκασμούς.

Εκτός από την αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων που επιφέρουν διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας  και καρκινογενέσεις στον άνθρωπο έχουμε και τα συμπτώματα των κωνωπομεταδιδόμενων ασθενειών  (Ιος του Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Ζίκα, κα. ) που είναι από πυρετός έως και εγκεφαλίτιδα, οξεία και χρόνια παράλληση και ο θάνατος (εκτιμάται πως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού – 700 εκατομμύρια – νοσεί από μία ή περισσότερες κωνωπομεταδιδόμενες ασθένειες κάθε χρόνο).

«Τα εισιτήρια καλύφθηκαν μέσω Crowdfunding από τους υποτρόφους του Angelopoulos 100 Fellowship και της κα. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη με σκοπό να δείξουμε πως είμαστε οικογένεια και στηριζόμαστε οι υπότροφοι μεταξύ μας αλλά και με σκοπό να δείξουμε πως στην ζωή και ειδικά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» σημειώνει ο Γεώργιος Μαστρονικολός αναφορικά με το πως κατάφερε να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ.

Και συμπληρώνει: «Στην Βοστώνη κατά την διάρκεια του ταξιδιού φιλοξενήθηκα από την Miss Holly T. Sargent (Founder & CEO – Doing Good While Doing Well) και διετέλεσε για 16 χρόνια Senior Associate Dean for Strategy and External Relations Kennedy School of Government και είχα την τιμή να την γνωρίσω κατά την διάρκεια της υποτροφίας που έλαβα από το Angelopoulos 100 Fellowship».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =