αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ μελισσοκόμος από την Κρήτη που έχει θητεία 10 ετών σε Ερευνητικό Κέντρο

Ο μελισσοκόμος από την Κρήτη που έχει θητεία 10 ετών σε Ερευνητικό Κέντρο

«Η αρχή έγινε αποκτώντας 2 κυψέλες και προσπαθώντας μόνος μου να κατανοήσω τι συμβαίνει μέσα στην μαγικά στημένη κοινωνία τους. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα προσπαθώ και καθημερινά μαθαίνω και διδάσκομαι από αυτές», λέει ο Νίκος Μητριζάκης. Κάπως έτσι ξεκίνησε το brand Ρεμέδιο από την Κρήτη. Και σήμερα περιλαμβάνει 10 προϊόντα που έχουν σαν βάση τους το μέλι.

Βέβαια η προϋπηρεσία του είναι εντελώς διαφορετική, αφού ο ίδιος εργάζεται ως ειδικό ερευνητικό προσωπικό σε ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας. Ο Νίκος Μητριζάκης μιλά στο It’s Possible για το πως είναι να ξεκινάς μια επιχειρηματική προσπάθεια από την Κρήτη, περιγράφει την καθημερινότητα του μελισσοκόμου, ενώ εξηγεί και το πως ένας καταναλωτής μπορεί να ξεχωρίσει το ποιοτικό μέλι.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μελισσοκομία; Και με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν από αυτό;

Στο παρελθόν κανένας από το φιλικό και συγγενικό μου περιβάλλον δεν ασχολούνταν με την μελισσοκομία ώστε να υπάρχουν ανάλογες προβολές. Παρόλα αυτά η αγάπη μου για τη μέλισσα και τον θαυμαστό της κόσμο με οδήγησε στην παρατήρηση, τη μελέτη και την τελική ενασχόληση μου με αυτό το απίστευτο έντομο.  Η αρχή έγινε αποκτώντας 2 κυψέλες και προσπαθώντας μόνος μου να κατανοήσω τι συμβαίνει μέσα στην μαγικά στημένη κοινωνία τους. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα προσπαθώ και καθημερινά μαθαίνω και διδάσκομαι από αυτές. Μετά την πρώτη χρονιά τριβής η σχέση μου με τις μέλισσες ήταν καρμική και η πορεία προδιαγεγραμμένη. Οι δυο κυψέλες έγιναν πέντε, δέκα, πενήντα και εγώ άρχισα να δηλώνω με περηφάνια μελισσοκόμος. Παράλληλα όμως δεν άφησα και το κύριο μου επάγγελμα καθώς εδώ και δέκα χρόνια εργάζομαι ως ειδικό ερευνητικό προσωπικό σε ερευνητικό κέντρο της χώρας. Η διαχείριση ζωντανών οργανισμών εκεί όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησε πολύ και στη μελισσοκομία.

Πως είναι μια τυπική εργάσιμη ημέρα ενός μελισσοκόμου;

Δεν υπάρχει τυπική μέρα στο μελισσοκομείο, κάθε μέρα  είναι διαφορετική και αναλόγως με την εποχή αλλάζουν και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Το χειμώνα  ο μελισσοκόμος έχει να ασχοληθεί με την προετοιμασία της ερχόμενης άνοιξης. Βάψιμο και συντήρηση κυψελών, απολυμάνσεις και συρμάτωμα νέων πλαισίων είναι μερικές από τις προετοιμασίες. Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξυπνά, οι μέλισσες αναπτύσσονται και ο μελισσοκόμος τρέχει… Συλλογή βασιλικού πολτού και γύρης, πολλαπλασιασμός μελισσοσμηνών (παραφυάδες) και προετοιμασία για μελιτοσυλλογή είναι οι κύριες διαδικασίες αυτής της εποχής, με τον μελισσοκόμο να αφιερώνει πολύ χρόνο στο μελισσοκομείο του. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των τρύγων, των μεταφορών και γενικότερα του «κυνηγιού» του μελιού.  Είναι η εποχή  που γεμίζουν τα βαρέλια και παράλληλα η σειρά της ανταμοιβής των κόπων μια χρονιάς. Τέλος, το φθινόπωρο οι μέλισσες επιστρέφουν στη «βάση» τους για να ανασυνταχτούν, να δυναμώσουν και να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Αυτή τη στιγμή τι προϊόντα παράγει το brand σας;

Ευγνώμονες γι αυτά που μας χαρίζει η μέλισσα καταφέραμε με πολλή αγάπη και μεράκι να παράγουμε δέκα διαφορετικά προϊόντα, όλα φτιαγμένα με προϊόντα από την κυψέλη! Πρώτο και κύριο το μέλι μας που είναι το γνωστό πευκοθύμαρο (πεύκο & θυμάρι) Κρήτης. Χειροποίητα παστέλια,  φτιαγμένα μόνο με μέλι και σουσάμι. Γύρη, δικής μας συλλογής από Κρητικά βότανα και άνθη. Βασιλικός πολτός, δικής μας συλλογής. Βάμμα πρόπολης, από καθαρή πρόπολη δικής μας συλλογής. Ρακόμελο, φτιαγμένο με σπιτική ρακί και το πευκοθύμαρο μας. Χειροποίητη πραλίναφουντουκιού φτιαγμένη με μέλι και χαρούπι. Lipbalmγια τα χείλη με  100% φυσικό κερί μέλισσας, ελαιόλαδο, μέλι, φασκόμηλο και βιταμίνη Ε. Κεραλοιφή, με 100% φυσικό κερί μέλισσας και Κρητικό ελαιόλαδο. Κεραλοιφή πρόποληςπου περιέχει 100% φυσικό κερί μέλισσας, βαλσαμέλαιο, πρόπολη, μέλι και βιταμίνη Ε.

Πως μπορεί ένας απλός καταναλωτής να ξεχωρίσει το ποιοτικό και το μη ποιοτικό μέλι;

Η πιο απλή και σίγουρη μέθοδος είναι… η εμπιστοσύνη στον μελισσοκόμο, γιατί μόνο αυτός ξέρει τι έχει κάνει στο μελισσοκομείο του. Θα ήθελα λοιπόν να συμβουλέψω τον κόσμο να αγοράζει μέλι από παραγωγούς που γνωρίζει κι εμπιστεύεται. Παρόλα αυτά,  επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι το τάισμα των μελισσιών με σιρόπι ζάχαρης, μπορούμε να βυθίσουμε λίγο από το μέλι που έχουμε αγοράσει σε νερό κι αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει αυτούσιο.

Η έδρα σας είναι στην Κρήτη. Τι θετικά και τι αρνητικά έχει το να ξεκινά κάποιος μια επιχείρηση από ένα νησί σαν αυτό;

Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος με ξηροθερμικό κλίμα και πλούσια χλωρίδα και χάριν αυτού το μέλι που παράγεται είναι γεμάτο σε γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Στο Ρεμεδιο κινούμαστε με απόλυτο γνώμονα όχι την παραγωγή ποσοτήτων, αλλά υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας προϊόντων. Βέβαια, η αποστολή σε περιοχές μακριά αυτής αποτελεί ένα μειονέκτημα αναφορικά με τα κόστη διάθεσης  τα οποία σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − seven =