αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ μεγιστάνας Richard Branson λέει ότι το ιδανικό είναι μια εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών. Πως θα βοηθήσει η τεχνολογία

Ο μεγιστάνας Richard Branson λέει ότι το ιδανικό είναι μια εργάσιμη εβδομάδα 3 ημερών. Πως θα βοηθήσει η τεχνολογία

Μπορεί στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα να συζητάμε για 7ημερη εργασία ή για 7ημερη λειτουργία επιχειρήσεων, φαίνεται όμως ότι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, Richard Brandson, έχει μια διαφορετική εικόνα για το πως θα δουλεύουν οι άνθρωποι στο μέλλον.

Ο ιδρυτής της Virgin θεωρεί ότι πλέον οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα στους εργαζομένους να εργάζονται λιγότερες ώρες, από όπου θέλουν, και να είναι το ίδιο παραγωγικοί. Η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο στοιχείο για να φτάσεις στην επιτυχία, αλλά υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό όπως λέει ο Branson: Να διασκεδάζεις αυτό που κάνεις. Στο best seller βιβλίο του, The Virgin Way: If It’s Not Fun, It’s Not Worth Doing, ο ίδιος εξηγεί: «Η διασκέδαση είναι ένα από τα πιο σημαντικά – και υποτιμημένα – συστατικά σε κάθε επιτυχημένη επιχείρηση». Με απλά λόγια, αν δεν ευχαριστιέσαι την δουλειά σου, τότε δεν θα είσαι καλός σε αυτή.

Ο Branson συχνά υπογραμμίζει την σημασία της ανάπαυσης. Ενώ πιστεύει ότι πάντα πρέπει να έχουμε χρόνο για να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και πιστεύει ότι η ευέλικτη εργασία επιτρέπει στο προσωπικό της Virgin να βρει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής. «Μέσω αυτής της ισορροπίας γίνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί», λέει αναφερόμενος στους εργαζομένους του.

Η Virgin προσφέρει στους υπαλλήλους της απεριόριστη άδεια και επιλογή εργασίας από το σπίτι. «Είναι πιο εύκολο να προσελκύσετε κορυφαία ταλέντα όταν είστε ανοιχτοί και ευέλικτοι», λέει ο Branson σε blog post του. «Δεν είναι αποτελεσματικό και παραγωγικό να τους αναγκάσεις να συμπεριφέρονται με συμβατικό τρόπο», τονίζει.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν θετικά. Αντί να φοβόμαστε ότι τα ρομπότ θα «αρπάξουν» θέσεις εργασίας, ο Branson λέει ότι η τεχνολογία πρέπει να αγκαλιαστεί, επειδή η καινοτομία καθιστά δυνατή την εκτέλεση περισσότερης εργασίας σε μικρότερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο για να κάνουν τα πράγματα που θέλουν να κάνουν.

«Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω θα αγαπούσαν τριήμερα ή τετραήμερα σαββατοκύριακα», λέει ο Richard Branson.

Κάτι που πρακτικά θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν εργάσιμες εβδομάδες των 3 ημερών ή των 4 ημερών. «Όλοι θα υποδέχονταν θετικά, το να έχουν περισσότερο χρόνο για να δουν τους αγαπημένους τους, περισσότερο χρόνο για να γυμναστούν και περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσουν τον κόσμο», τονίζει ο Mr Virgin.

Πιστεύει σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας, στο οποίο σημασία έχουν τα αποτελέσματα και όχι το πόσες ημέρες δουλεύει κάποιος ή το από ποια τοποθεσία δουλεύει. «Η ευέλικτη εργασία είναι έξυπνη εργασία. Εάν εμπιστεύεστε τους ανθρώπους σας να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, θα σας ανταμείψουν», σημειώνει ο Branson.

Έτσι ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει πιο παραγωγικούς εργαζομένους, πιο χαρούμενους εργαζομένους, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη- όπως το ενοίκιο από μεγάλα γραφεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =