αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Λόρενς της Αραβίας: Πως η Chipita θα «αποβιβαστεί» στη Σαουδική Αραβία

Ο Λόρενς της Αραβίας: Πως η Chipita θα «αποβιβαστεί» στη Σαουδική Αραβία

Συμφωνία με μεγάλη εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας για τη διανομή των προϊόντων της στην εν λόγω χώρα ανακοίνωσε η Edita, η κορυφαία βιομηχανία παρασκευής σνακ στην Αίγυπτο και θυγατρική της Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου). Επιπλέον, η αιγυπτιακή εταιρεία συμφώνησε με την Arab Bank για τη χρηματοδότηση του νέου εργοστασίου της στην Αίγυπτο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2017.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Edita, υπέγραψε συμφωνία με την Khalifa A. Algosaibi Cold Stores (KACS) για τη διανομή των προϊόντων της στη Σαουδική Αραβία. Η εν λόγω εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει ευρύ δίκτυο υπηρεσιών, παραγωγής και εμπορίας και εμπειρία 60 ετών. Ταυτόχρονα διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο δίκτυο διανομής στη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά από πλευράς κατανάλωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Επιπλέον, η Edita εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Arab Bank, ύψους περίπου 17,07 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στην Πόλη 6ης Οκτωβρίου. Το μεσοπρόθεσμο δάνειο σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει περίοδο αποπληρωμής 7 έτη (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος). Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα χορηγηθεί τραπεζικό δάνειο 6 εκατ. ευρώ για την επέκταση μιας νέας γραμμής παραγωγής. Η Edita Food Industries ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία μεταξύ της Chipita και της οικογένειας Berzi.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σήμερα η Chipita κατέχει το 13% της Edita μέσω της Εxoder Limited η οποία εμμέσως ανήκει εξ ολοκλήρου στην Chipita. To 41,8% κατέχει η Berco Limited της οικογένειας Berzi, 7,5% η Africa Samba (που σχετίζεται με την εταιρεία συμμετοχών Actis), ενώ το υπόλοιπο 37,7% μοιράζεται σε άλλους επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Edita είναι εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο της Αιγύπτου όσο και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (με τη μορφή GDRs – διεθνή πιστοποιητικά).

Η είσοδος της Edita στην αιγυπτιακή αγορά, όταν ιδρύθηκε, έγινε με το κρουασάν Molto –γνωστό σήμα της Chipita στην Ελλάδα– με συνέπεια να καταλάβει γρήγορα την πρώτη θέση, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε στην αιγυπτιακή αγορά και τα επίσης γνωστά μας Bake Rolls.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 1 =