αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ κολοσσός Sony Pictures Entertainment κοιτά προς Ελλάδα για νέες παραγωγές

Ο κολοσσός Sony Pictures Entertainment κοιτά προς Ελλάδα για νέες παραγωγές

Το 2021 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές ως προς τις ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το 2022 θα κινηθεί ακόμη καλύτερα.  Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναφέρει ο υπουργός ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ 18ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ για το 2022 αναμένεται οι επενδύσεις να φτάσουν σε ιστορικό υψηλό 25ετίας.

Η λίστα με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα όπως η Google, η Pfizer, η Meta – Facebook, η Amazon, η Cosco, η Digita Realty κλπ.

Προ ημερών στο πλαίσιο της ημερίδας Energizing Greece, o κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και από έναν άλλο κολοσσό της βιομηχανίας θεάματος. Ο λόγος για την Sony Pictures, την εταιρεία παραγωγής που βρίσκεται πίσω από παγκόσμιες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως Spiderman, James Bond, Men in Black, Karate Kid, Robocop και εκατοντάδες άλλες.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κατά το ταξίδι του στη Βοστώνη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υψηλόβαθμο στέλεχος της Sony Pictures Entertainment, ο οποίος του εξέφρασε την επιθυμία η εταιρεία να επενδύσει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το “next big thing” ανέφερε στον Έλληνα υπουργό το στέλεχος της Sony, που σύμφωνα με πληροφορίες εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση νέων παραγωγών ταινιών στη χώρα μας.

Κίνητρα και φιλικό πλαίσιο

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην βιομηχανία θεάματος έχει παίξει τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικά φιλικό θεσμικό πλαίσιο και τα κίνητρα που παρέχει η ελληνική πολιτεία για την πραγματοποίηση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει ένα εξαιρετικά φιλικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, εισάγοντας το περίφημο επενδυτικό κίνητρο cash rebate.

Συγκεκριμένα εφαρμόζεται πρόγραμμα εκπτώσεων μετρητών για την προσέλκυση παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Με την έγκριση του Ν. 4704/2020, η Ελληνική cash rebate ανέρχεται πλέον στο 40%, ενώ νέες διατάξεις επιδότησης για παραγωγές υψηλού προϋπολογισμού που αφορούν έργα με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 8 εκατ. ευρώ προσφέρουν τη δυνατότητα στην ξένη παραγωγή να συμπεριλάβει τιμολόγια εργασίας για μη κατοίκους. Η αξία των τιμολογίων εξωτερικού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η συνολική κρατική επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ (Εθνικο Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2022, συνολικά 204 έργα έχουν υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο cash rebate. H επένδυση στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου στα 316 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των έργων που έχουν υπαχθεί στο cash rebate 92 έργα αποτελούσαν διεθνείς παραγωγές ή συμπαραγωγές ελληνικών εταιρειών και εταιρειών παραγωγής από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 140 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, έχουν δημιουργηθεί περίπου 49.201 θέσεις απασχόλησης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − twelve =