αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ κολοσσός EMMA Capital έκανε πρόταση εξαγοράς για την Vivartia

Ο κολοσσός EMMA Capital έκανε πρόταση εξαγοράς για την Vivartia

Μία μεγάλη πρόταση για την εξαγορά του ομίλου τροφίμων Vivartia, θυγατρικής της MIG, έχει υποβάλει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, το διεθνές επενδυτικό γκρουπ EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc. Ο επενδυτικός κολοσσός, γνωστός και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, έχει καταθέσει μία πολύ σοβαρή πρόταση προς την Τράπεζα Πειραιώς και τη MIG με στόχο την επίτευξη ενός τεράστιου deal το οποίο σε συνολική αξία αναμένεται να προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η EMMA Capital έχει προτείνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών (ελέγχει τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, GOODY’S, EVERESΤ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ) από τις MIG και Πειραιώς προσφέροντας περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε συνολική αξία εξαγοράς, που μετά την αφαίρεση του χρέους του ομίλου αντιστοιχούν σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ μετρητά για τους δύο μετόχους στον όμιλο τροφίμων. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς κατέχει το 7,9% της Vivartia και η MIG το υπόλοιπο μερίδιο 92,1%, κατά συνέπεια η EMMA προσφέρει απευθείας περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ισχυρό διεθνές επενδυτικό γκρουπ παρέχει εναλλακτικά την δυνατότητα σε MIG και Τράπεζα Πειραιώς να διατηρήσουν μειοψηφικό μερίδιο σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις υπεραξίες από την μεγέθυνση του ομίλου υπό το μάνατζμεντ της ΕΜΜΑ.

Αυτό που καθιστά περαιτέρω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελκυστική την πρόταση της EMMA Capital είναι ότι ο επενδυτικός όμιλος προτείνει την “αγορά” μερίδας τoυ υφιστάμενου χρέους της Vivartia από τις ελληνικές τράπεζες, με άμεση καταβολή μετρητών με αντάλλαγμα ένα μικρό “κούρεμα” των δανείων. Με την πρόταση αυτή, ο δανεισμός της Vivartia θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το εναπομείναν ποσό θα εξυπηρετείται κανονικά από την EMMA, γεγονός που θα εγγυάται την υγιή και βιώσιμη πορεία του ισολογισμού της VIvartia.

Με την πρόταση της EMMA Capital ο όμιλος MIG δύναται να αποπληρώσει το ομολογιακό που έχει λάβει από το fund Fortress, να διατηρήσει τις μετοχικές του θέσεις στις άλλες θυγατρικές (Attica, SingularLogic κ.λπ), και να λάβει ισχυρή κεφαλαιακή ένεση, απαραίτητη για έναν βαριά χρεωμένο όμιλο. Ενώ και οι τράπεζες, κατά βάση η Πειραιώς, θα έχουν οφέλη και από τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου Vivartia υπό νέο πλέον management. Πρόκειται για μία περιεκτική πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Vivartia, την ώρα που μόνες επιλογές στο τραπέζι είναι οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού από funds (Farallon, Oak Hill κ.λπ.) που όμως δεν δίνουν μακροπρόθεσμη λύση ή προοπτική ανάπτυξης για την εταιρία. Περαιτέρω, στόχος της EMMA Capital, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πρόταση, είναι η μετεξέλιξη του ομίλου Vivartia σε πολυεθνικό “πρωταθλητή”.

Η πρόταση της EMMA Capital αποτελεί αναμφίβολα και ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και τις προοπτικές της, ύστερα από την πρόσφατη πολιτική αλλαγή. Ο επενδυτικός όμιλος μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στον ΟΠΑΠ παραμένει στην ελληνική αγορά και “ανταποκρίνεται” στο προσκλητήριο που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους διεθνείς επενδυτές, διαμορφώνοντας πλέον συνθήκες ευνοϊκές για επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η EMMA Capital, η οποία ιδρύθηκε από τον Jiri Smejc, είναι ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται στην Ευρώπη, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και τις ασιατικές αγορές. Εστιάζει τις δραστηριότητές της σε τομείς που προσανατολίζονται προς το λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής πίστης, των λοταριών και των τυχερών παιχνιδιών και της λιανικής διανομής φυσικού αερίου, διατηρώντας ενεργό έλεγχο του μάνατζμεντ. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της EMMA ανέρχεται σε 145 χιλιάδες.

Η EMMA Capital διαθέτει μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς διατέλεσε βασικός μέτοχος στον ΟΠΑΠ και προηγουμένως περιλαμβάνονταν στους κυριότερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, την περίοδο 2010-12. Ακόμη και μετά το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων με την KKCG στον όμιλο Sazka (μητρική του ΟΠΑΠ), η EMMA εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία. Ορισμένες από τις κυριότερες συμμετοχές της περιλαμβάνουν τις εταιρείες  Home Credit, Premier Energy, Super Sport Group κ.α.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 17 =