αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ κολοσσός σούπερ μάρκετ που ήρθε στην Ελλάδα, ήθελε να επενδύσει 1 δισ. ευρώ, αλλά τελικά… αναγκάστηκε να αποχωρήσει

Ο κολοσσός σούπερ μάρκετ που ήρθε στην Ελλάδα, ήθελε να επενδύσει 1 δισ. ευρώ, αλλά τελικά… αναγκάστηκε να αποχωρήσει

Ένας γερμανικός κολοσσός στο χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων ήρθε και… έφυγε από την Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια, μέσα σε πολύ σύντομο επιχειρηματικά χρόνο, μόλις δύο χρόνια, χωρίς μάλιστα να προλάβουν να τον μάθει η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών που καθημερινά επισκέφτονται καταστήματα σούπερ μάρκετ για τα βασικά ψώνια τους.

Όλα δρομολογήθηκαν τέτοιες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα Ιούνιο μήνα, στην αλυσίδα Aldi, η οποία επένδυσε σημαντικά ποσά αλλά δε ρίζωσε.

Οι αρχικές φήμες τελικά επιβεβαιώθηκαν μετά από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, με τη διοίκηση της Aldi Hellas να γνωστοποιεί στους υπαλλήλους της πως αναστέλλει τις εργασίες της, με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης να ολοκληρώνεται περίπου στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010.

H γερμανική αλυσίδα επικαλέστηκε το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον γι’ αυτή την απόφασή της. O υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Aldi τότε στην Eλλάδα, ο Γιόχαν Mέρβαλντ, φέρεται να είχε δηλώσει σε ανώτερα στελέχη της εγχώριας θυγατρικής ότι «η παρουσία μας στην Eλλάδα και η επένδυσή μας δεν είναι πλέον βιώσιμη».

Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, η γερμανική αλυσίδα είχε γνωστοποιήσει σε συνεργάτες της ότι σταματά το σχέδιο επέκτασής της στην ελληνική αγορά, που προέβλεπε την ανάπτυξη νέων καταστημάτων και την αγορά ακινήτων. Tο επενδυτικό πρόγραμμα της Aldi για το 2010 προέβλεπε τη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου διανομής (logistics center) στη BI.ΠE Πατρών μετά από εκείνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Επένδυση 1 δισ. ευρώ

Στα αρχικά σχέδια της Aldi, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε παγκόσμιο επίπεδο με έμφαση στις χαμηλές τιμές, ήταν η επένδυση 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας με στόχο να κατακτήσει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 20%. Tα πρώτα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας άνοιξαν τις πύλες τους στις αρχές Νοεμβρίου του 2008 στη Bόρειο Eλλάδα, την οποία η Aldi χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο για την ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Aττικής το πρώτο κατάστημα της Aldi έκανε την εμφάνισή του μέσα στο 2009.

H εταιρεία απασχολούσε περίπου 700 εργαζόμενους στα 36 καταστήματά της και συνεργαζόταν για την παραγωγή των προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Eλλάδα. Mεταξύ αυτών ήταν και εταιρείες που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο, όπως η ΑΓΝΟ, αλλά και άλλες όπως η αλλαντοβιομηχανία Nίκας, η Yφαντής, η MEBΓAΛ, η AΓNO, η Mύλοι Λούλη, η Mέλισσα Kίκιζας, η Πειραϊκή Xαρτοποιία κ.ά.

Πηγή: Economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + five =