αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας των 5 ωρών» που χρησιμοποιεί ο Bill Gates και άλλοι δισεκατομμυριούχοι για να αναπτύσσονται συνεχώς

Ο «κανόνας των 5 ωρών» που χρησιμοποιεί ο Bill Gates και άλλοι δισεκατομμυριούχοι για να αναπτύσσονται συνεχώς

Για τον Thomas Corley έχουμε ξαναμιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για τον συγγραφέα που επί σειρά ετών μελέτησε τις ζωές, τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά των πλούσιων ανθρώπων. Ανάμεσα στα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα που έβγαλε, είναι το εξής: ότι άνθρωποι όπως οι Bill Gates, Elon Musk, Dan Gilbert και Mark Cuban ακολουθούν τον λεγόμενο «κανόνα των 5 ωρών».

Ο Corley ξόδεψε 5 χρόνια, μέσα στα οποία μελέτησε την καθημερινή ζωή 177 πολύ πλούσιων ανθρώπων. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πολύ λίγοι από αυτούς παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά όλοι ξοδεύουν ώρες για να διαβάζουν βιβλία και να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους.

Τι είναι όμως ο «κανόνας των 5 ωρών»; Όπως εξηγεί η Ισπανική Marca, ο κανόνας αυτός λέει ότι πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 1 ώρα κάθε ημέρα, μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα, με στόχο να μάθουμε νέα πράγματα και να αναπτυχθούμε. Άρα μιλάμε για 5 ώρες συνολικά την εβδομάδα. Η μάθηση μπορεί να έρθει μέσα από το διάβασμα βιβλίων, την μελέτη, την εκμάθηση νέων skills ή του γραψίματος. ‘Η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιλέξει κάποιος.

Για παράδειγμα, ο Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία το χρόνο και ο Mark Zuckerberg τουλάχιστον ένα κάθε δύο εβδομάδες.

Το… διαστημικό παράδειγμα του Elon Musk

Σε προηγούμενο άρθρο μας, γράφαμε για το πως ο Elon Musk, ενώ δεν είχε κάποια σχετική εξειδίκευση ή σπουδές, έφτασε στο σημείο να κατασκευάζει διαστημικούς πυραύλους. Κάθε φορά που κάποιος τον ρωτάει πώς έμαθε να κατασκευάζει πυραύλους που ταξιδεύουν στο διάστημα, αυτή είναι η απάντηση 3 λέξεων που δίνει: ‘I read books‘.

Ο Musk δεν είναι rocket scientist. ‘Η τουλάχιστον δεν έχει περάσει μέσα από την παραδοσιακή Εκπαίδευση για να αποκτήσει μια τέτοια ειδικότητα. Έχει πτυχίο στα οικονομικά και άλλο ένα στη φυσική και παρόλο που μπήκε στο PhD πρόγραμμα του Στάνφορντ στην ενεργειακή φυσική / επιστήμη των υλικών, το εγκατέλειψε μετά από δύο ημέρες για να ξεκινήσει τη Zip2, μια εταιρεία λογισμικού πόλης, την οποία στην συνέχεια την πούλησε στην Compaq για 307 εκατομμύρια δολάρια. Λίγα χρόνια αργότερα ο Musk ίδρυσε την εταιρία που θα μετεξελισσόταν στην PayPal, την οποία η eBay αγόρασε για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάπου εκεί, έχοντας πλέον αρκετά χρήματα στα χέρια του, άρχισε να βλέπει… τον αποικισμό του Άρη. Προσπάθησε να αγοράσει πυραύλους από τους Ρώσους, αλλά απαιτούσαν μια τιμή που δεν μπορούσε να αντέξει ένας εκατομμυριούχος του διαδικτύου. Έτσι ο Musk είπε στον σύμβουλο της αεροδιαστημικής Jim Cantrell που συνεργαζόταν μαζί του ότι θα κατασκευάσουν οι ίδιοι τους πυραύλους.

Έδειξε στον Cantrell τα σχέδιά του και ο Cantrell σκέφτηκε: «Απίστευτο- γι ‘αυτό δανείζεται όλα τα βιβλία μου». Ο Musk είχε κατανοήσει τα βιβλία του Cantrell για την κατασκευή πυραύλων και είχε μετατραπεί σε expert. «Ήξερε τα πάντα», έχει πει ο Cantrell σε συνέντευξη του, συμπληρώνοντας: «Σχεδίαζε να κατασκευάσει έναν πύραυλο». Και έτσι γεννήθηκε η SpaceX. Και ήρθαν οι επιτυχίες στη συνέχεια. Ενα τεράστιο επίτευγμα και όλα ξεκίνησαν κάποτε με μια μεγάλη στοίβα δανεισμένων βιβλίων.

Και βέβαια μετά από όλα αυτά, έρχεται η ερώτηση: Εσύ πόσο χρόνο επενδύεις μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα για να αναπτύξεις τον εαυτό σου;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eighteen =