αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας του 90%» για να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις (και χωρίς ενοχές)

Ο «κανόνας του 90%» για να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις (και χωρίς ενοχές)

Οι πετυχημένοι άνθρωποι και αυτοί που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πολλά χρήματα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Λένε «όχι». Πολλές φορές. Λένε όχι στα ενοχλητικά αιτήματα που αποσπούν το μυαλό τους, λένε όχι σε χλιαρές ευκαιρίες, και σε οτιδήποτε θεωρούν ότι είναι χάσιμο χρόνο. Επίσης δεν ασχολούνται με ανθρώπους που είναι… χάσιμο χρόνου.

Και κάπως έτσι καταφέρνουν να επικεντρωθούν εκεί που πρέπει: Αν λες «όχι» σε ασήμαντα πράγματα, θα βρεις χρόνο για να επικεντρωθείς σε δουλειές, projects και ανθρώπους που έχουν πραγματική σημασία για εσένα.

Εδώ βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσεις σε τι χρειάζεται να πεις «όχι».

Πρέπει να πας σε εκείνο το networking event; Πρέπει να προσφέρεις εθελοντικά κάποια από τα ταλέντα σου; Πρέπει να αποδεχτείς εκείνη την επαγγελματική προσφορά που δεν σε ενθουσιάζει;

Τέτοιες αποφάσεις μπορεί να είναι δύσκολες, επειδή δεν είναι σαφές ποια είναι η σωστή και η λάθος επιλογή. Το να πεις «ναι» σε κάποια από αυτά τα διλλήματα, μπορεί επίσης να σου φέρει όφελος. Μπορεί π.χ. να πας σε εκείνο το networking event και να συναντήσεις έναν σημαντικό άνθρωπο.

Αλλά τελικά, τι πρέπει να κάνεις για να λάβεις τις σωστές αποφάσεις, χωρίς ενοχές; Ο συγγραφέας, Greg McKeown, στο βιβλίο του Essentialism προτείνει τον «κανόνα του 90%». Για να παίρνεις γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Τι περιλαμβάνει ο εν λόγω κανόνας με απλά λόγια: Σκέψου ότι έχεις στα χέρια σου 100 φανταστικά points. Τώρα δες όλες τις επιλογές που έχεις μπροστά σου και όλα τα πράγματα που πρέπει να χωρέσεις μέσα στον χρόνο σου. Με πόσα points θα βαθμολογούσες, για παράδειγμα, εκείνο το networking event; Αν δίνεις πάνω από 90/100 τότε πρέπει να πας. Σε οποιοδήποτε task, project ή πρόσωπο από αυτά που έχεις μπροστά σου δίνεις κάτω από 90 points, δεν πρέπει να ασχοληθείς. Ακόμα κι αν κάτι το βαθμολογείς με το 75% των points, δεν πρέπει να ασχοληθείς. Είναι ίσο με μηδέν, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Αν σου είναι πιο εύκολο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κλίματα 1 ως 10.

Κάπως έτσι, θα έχεις χρόνο για να ασχοληθείς μόνο με αυτά που έχουν πραγματική σημασία για εσένα. Μην ξεχνάς αυτό που λέγαμε σε ένα παλαιότερο άρθρο του It’s Possible: Ο χρόνος που έχεις μέσα στην ημέρα, στην εβδομάδα, στο έτος, είναι συγκεκριμένος. Και όσο χρόνο ξοδεύεις, μετά δεν μπορείς να τον ζητήσεις πίσω. Ούτε μπορείς… να δανειστείς χρόνο. Ξόδεψε τον σε πράγματα που έχουν σημασία. Έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός και πιο χαρούμενος στην ζωή σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + thirteen =