αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Και θα σε βοηθήσει να παίρνεις πιο τολμηρές αποφάσεις το 2021

Ο «κανόνας του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Και θα σε βοηθήσει να παίρνεις πιο τολμηρές αποφάσεις το 2021

Ζούμε σε μια απρόβλεπτη και δύσκολη εποχή. Αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα μέσα σε αυτό το σκηνικό και να πάρεις τολμηρές αποφάσεις, ξεκινώντας από την νέα χρονιά, τότε ίσως αξίζει να τσεκάρεις τον «κανόνα του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος έχει μιλήσει αρκετές φορές για αυτόν. Και είναι μάλιστα ένας κανόνας που εφαρμόζει και ο ίδιος, όταν χρειάζεται να πάρει μια σημαντική απόφαση.

Ο Bezos μίλησε πρώτη φορά για αυτό τον κανόνα σε μια ετήσια επιστολή που έστειλε προς του μετόχους της Amazon το 2016. Εκεί περιέγραψε την προσέγγιση του αναφορικά με την λήψη αποφάσεων. Όπως εξήγησε, ενώ είναι πάντα ωραίο να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το να περιμένεις μέχρι να ξέρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να λάβεις μια απόφαση, είναι ένα πρόβλημα.

Εκεί έρχεται ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

Αλλά πως μπορεί να γνωρίζει ένας άνθρωπος ότι έχει στα χέρια του το 70% των πληροφοριών για ένα ζήτημα; Όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, δυστυχώς είναι δύσκολο να το ορίσουμε. Ούτε ο Jeff Bezos έχει μια συγκεκριμένη πρόταση ή δοκιμασμένη μέθοδο πάνω σε αυτό.

Ωστόσο, αν πρόκειται για μια business απόφαση, το inc.com λέει το εξής: Είναι πολύ πιθανό να φτάσεις στο 70% των πληροφοριών που θες, αν μιλήσεις με συμβούλους ή ανθρώπους που έχουν εμπειρία πάνω στο ζήτημα που σε απασχολεί. Επίσης είναι χρήσιμο να αναλύσεις την ευκαιρία της αγοράς και να αφομοιώσεις τον αντίκτυπο (τόσο τον καλό όσο και τον κακό) που μπορεί να έχει η απόφαση για την επιχείρησή σου.

Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην είσαι σίγουρος για το αν η απόφαση που ετοιμάζεσαι να πάρεις είναι η σωστή. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις φτάσει κοντά σε αυτό το 70% των πληροφοριών. Και εκεί θα αποφασίσεις αν θα ακολουθήσεις… την συμβουλή του Jeff Bezos, κάνοντας το «μεγάλο βήμα».

Ίσως αξίζει να θυμάσαι και κάτι ακόμα που λένε πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι: Ακόμα και μια λάθος απόφαση, είναι συνήθως καλύτερη από το να μην πάρεις καμία απόφαση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + fifteen =