αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ «κανόνας του 20%» της Google για να μαθαίνεις νέα skills

Ο «κανόνας του 20%» της Google για να μαθαίνεις νέα skills

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν κάθε δευτερόλεπτο της εργάσιμης ημέρας τους προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τα ημερολόγια τους και τις λίστες υποχρεώσεων τους – κάνοντας συναντήσεις, απαντώντας σε emails, και τρέχοντας να προλάβουν τα deadlines.

Αυτό καθιστά δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο για να εξερευνήσουμε νέες ιδέες που μας ενδιαφέρουν ή να μάθουμε νέες δεξιότητες. Και σε μια εποχή που είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι θέσεις εργασίας και οι βιομηχανίες, είναι ακόμα πιο απαραίτητο να αναπτύσσουμε τις δεξιότητες μας και να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Είναι αυτό που θα μας δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα.

Αλλά πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε χρόνο για να κάνουμε τέτοιες δραστηριότητες ανάπτυξης; Το CNBC λέει ότι η λύση είναι ο «κανόνας του 20%» της Google. Μία έννοια που έγινε δημοφιλής όταν η Google μπήκε στο χρηματιστήριο το 2004.

«Ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας, εκτός από τα καθημερινά τους tasks, να περνούν το 20% του χρόνου τους δουλεύοντας πάνω σε κάτι που πιστεύουν ότι θα ωφελήσει περισσότερο την Google», έγραφαν οι ιδρυτές Sergey Brin και Larry Page στην επιστολή τότε. Συμπληρώνοντας: «Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να είναι πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι. Πολλές από τις σημαντικές καινοτομίες μας [όπως το AdSense και το Google News] έχουν συμβεί με αυτόν τον τρόπο».

Και πως μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο; Εδώ είναι οι κινήσεις που θα σε βοηθήσουν.

1. Προσδιορίστε ξεκάθαρα τι θέλετε να μάθετε. Το κλειδί εδώ είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τις δεξιότητες που θέλετε να αναπτύξετε. Αντί λοιπόν να παρακολουθείτε 10 μαθήματα σε 10 διαφορετικά πεδία, εστιάστε σε ένα και γίνετε μάστερ. Θα δείτε ταχύτερη βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε. Η νέα δεξιότητα μπορεί τελικά να ενισχύσει την αξία που δίνετε στον εργοδότη σας ή να οδηγήσει σε μια παράλληλη ροή εισοδήματος.

2. Κερδίστε — ακόμα κι αν χάσετε. Αυτός είναι ο απόλυτος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το 20% του χρόνου σας δεν θα πάει χαμένο. Υπολογίστε το ελάχιστο όφελος που θα αποκομίσετε από μια δεδομένη κατάσταση ή ευκαιρία, ακόμα κι αν δεν σας βγει τίποτα άλλο. Μπορεί να είναι η επέκταση σε ένα νέο πεδίο, η δημιουργία διασυνδέσεων σε μια διαφορετική περιοχή ή η εξάσκηση πολύτιμων δεξιοτήτων όπως η δημόσια ομιλία και η επικοινωνία. Εάν το ελάχιστο αποτέλεσμα από μόνο του ακούγεται ενδιαφέρον, τότε το project είναι πιθανότατα ένα καλό στοίχημα.

3. Να είστε ευέλικτοι και αφοσιωμένοι. Το να προστατεύεις το 20% του χρόνου σου είναι σαν να διατηρείς μία δίαιτα: Είναι καλό να είσαι πειθαρχημένος, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να κάμψεις τους κανόνες και να είσαι ευέλικτος. Οι έκτακτες ανάγκες πελατών ή τα meetings μπορεί να σας εμποδίσουν να ξοδέψετε τον χρόνο που έχετε ορίσει στο ημερολόγιό σας, και αυτό δεν πειράζει — αρκεί να μεταφέρετε το συγκεκριμένο χρονικό block σε κάποια άλλη χρονική στιγμή στο μέλλον. Και να κάνετε τη δουλειά.

4. Κάνε το πιο διασκεδαστικό. Χρειάζεται προσπάθεια για να προστατεύσετε το 20% του χρόνου σας και είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσετε αυτή τη δύναμη της θέλησης αν το μόνο που κάνετε είναι… σκληρή δουλειά. Ναι κάποια tasks είναι πιο δύσκολο να γίνουν- και πρέπει να δώσεις την ενέργεια σου αν αξίζει. Αλλά αν οι δύσκολες εργασίες είναι το μόνο πράγμα που κάνετε, μπορεί να βαρεθείτε ή να απογοητευτείτε και να θέλετε να τα παρατήσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το 20% του χρόνου σας πιο fun, όπως να ακούτε audio books ενώ κάνετε μια βόλτα, να κάνετε ενημερωτικές συναντήσεις με συναδέλφους βγαίνοντας για ένα ωραίο γεύμα ή να παρακολουθήσετε μαθήματα μαζί με έναν φίλο.

5. Πλάνο δεκαετίας. Μην κοιτάς μόνο τον κοντινό ορίζοντα. Δες το μακρύτερο μέλλον. Τι είναι αυτό που θα σας επιτρέψει να έχετε μία τεράστια απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τους ανταγωνιστές σας; Ακόμα κι αν τελικά αλλάξουμε σχέδια ή αποφασίσουμε να πάμε σε μια διαφορετική πορεία, τα μικρά βήματα που κάνουμε τώρα γίνονται όλο και πιο σημαντικά με τον καιρό και μας δίνουν περισσότερες επιλογές στο μέλλον. Αρκεί να έχεις επιλέξει σωστά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =